Facebook și Twitter, SOMATE de Comisia Europeană să înăsprească CENZURA. Vezi ce POSTĂRI ar putea fi ȘTERSE în mod AUTOMAT în maxim 24 de ore

Facebook și Twitter, SOMATE de Comisia Europeană să înăsprească CENZURA. Vezi ce POSTĂRI ar putea fi ȘTERSE în mod AUTOMAT în maxim 24 de ore
Publicat: 20/08/2018, 17:51
Actualizat: 19/11/2018, 18:06

Comisia Europeană va abandona abordarea voluntară prin care companiile active pe Internet elimină mesajele, înregistrările video și audio care au conținut asociat terorismului, optând pentru reglementări mai dure, conform unui proiect legislativ care va fi prezentat în septembrie.

„Nu ne putem permite să ne relaxăm sau să fim inactivi față de un fenomen atât de obscur și distructiv”, a declarat pentru Financial Times Julian King, adăugând că Bruxellesul „nu a observat progrese suficiente” din partea companiilor din domeniul tehnologiei informaționale în sensul eliminării materialelor care au conținut terrorist.

Deși detaliile proiectului legislativ sunt încă în curs de elaborare, un oficial european de rang înalt a explicat că probabil va fi impusă o limită de o oră pentru ca platformele online să șteargă materialele considerate de autorități ca având caracter terorist. Noua reglementare ar fi o premieră la nivelul Uniunii Europene, în contextul în care până acum companiile online aveau propriile reguli și nu aveau responsabilitate juridică pentru conținutul difuzat de utilizatori.

Julian King a explicat că proiectul de lege, care va avea nevoie de aprobarea Parlamentului European și a Consiliului UE, va contribui la clarificarea situației legale pentru platformele online, urmând să se aplice tuturor website-urilor, indiferent de mărime.

„Diferențele de mărime și resurse înseamnă că platformele au capabilități diferite pentru a acționa împotriva conținutului terorist, iar politicile lor în acest sens nu sunt mereu transparente. Aceste lucruri au ca rezultat proliferarea în continuare a conținutului de acest tip pe Internet, reapariția după ștergere și transmiterea de la o platformă online la alta”, a argumentat Julian King.

Noile măsuri analizate de Bruxelles pentru contracararea activităților extremiste intervin după o serie de atentate produse în ultimii doi ani în Londra, Paris și Berlin.

Compania americană Google susține că peste 90% din materialele care au conținut terorist sunt eliminate automat de pe platforma video YouTube, jumătate dintre înregistrări având mai puțin de zece vizualizări. La rândul său, Facebook anunță că a eliminat cele mai multe dintre cele 1,9 milioane de materiale difuzate de rețelele teroriste Stat Islamic și Al-Qaida detectate în primul trimestru al anului 2018.

Conform noii legislații germane, companiile trebuie să elimine „discursurile care instigă la ură” în cel mult 24 de ore, altfel riscă amenzi de până la 50 de milioane de euro.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Legea care se va aplica în toată România. Ordin de la UE. Toți românii au...
Pensionarii, ținuți în suspans. Poșta Română își bate joc de ei
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Cristina Cioran victorie în fața lui Alex Drobrescu. Ce a decis instanța
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Substanțele toxice din microplastice pot fi absorbite prin piele, arată un studiu