Familia lui Nelson Mandela se pregătește pentru ce e mai rău

Familia lui Nelson Mandela se pregătește pentru ce e mai rău
Publicat: 25/06/2013, 15:47
Actualizat: 06/06/2014, 11:52

Familia lui Nelson Mandela se pregătea marți de inevitabil, cu o reuniune a celor mai apropiate rude, la Qunu (sud), satul copilăriei fostului președinte sud-african, care rămâne spitalizat în stare critică, relatează AFP.

Potrivit cotidianului sud-african Sowetan, Makaziwe, fiica cea mare, le-a chemat pe rude la Qunu, în provincia Eastern Cape (sud), satul copilăriei lui Mandela, pentru o reuniune familială, și a luat primul zbor spre Mthatha, aeroportul care deservește Qunu. Prezența lui Makaziwe, în vârstă de 59 de ani, la Qunu a fost confimată la fața locului de către un corespondent al AFP.

O fiică și mai mulți nepoți ai fostului militant anti-apartheid s-au reunit în cursul dimineții în casa construită de către Mandela după îndepărtarea regimului rasist de la putere, potrivit unor corespondenți ai AFP.

„Este o reuniune de amaDlomo”, a declarat unul dintre participanți, care a solicitat anonimatul, referindu-se la o aripă a clanului Thembu, de care aparține Mandela.

Niciun membru al familiei nu a dorit să discute ordinea de zi, dar anumite zvonuri anunțau disensiuni cu privire la locul înmormântării lui Nelson Mandela.

Oficial, el ar trebui să fie înmormântat la Qunu. „Familia mea este aici și aș vrea să fiu înmormântat aici, acasă”, a declarat fostul președinte sud-african în 2003, în cimitirul din Qunu, unde era filmat pentru un documentar.

Dar unele rude pledează pentru satul Mvezo, unde s-a născut, la aproximativ 40 de kilometri.

Infecția pulmonară recurentă de care suferă l-a slăbit considerabil și, începând de duminică, fostul președinte, considerat drept un părinte al democrației multirasiale sud-africane, se află între viață și moarte.

Starea sa este „staționară”, dar rămâne critică, a precizat marți pentru AFP nepoata sa, Ndileka.

„Trebuie să-l păzim cu rugăciunile noastre și să-l lăsăm pe Atotputernicul să decidă restul, și sper că va continua să ne bincuvânteze cu prezența sa printre noi”, a declarat pentru un post de radio vicepreședintele Kgalema Motlanthe.

Pentru sud-africani, obișnuiți deja să nu-l mai vadă în public – Mandela, care va împlini în curând vârsta de 95 de ani, nu a mai ieșit de la Mondialul de fotbal din 2010 -, posibila dispariție a fostului lor președinte rămâne un șoc.

„Este foarte greu. Mandela este un simbol. Pentru noi este mare, este un bărbat care a schimbat lumea. El a adus speranță pentru fiecare. Să-l imaginăm întins pe un pat de spital și să gândim că nu va ieși mai bine, este foarte greu. (…) Nu vrem să se piardă, chiar dacă știm că ora se apropie”, comenta marți Vusi Mzimanda, unul dintre numeroșii sud-africani veniți să-și exprime afecțiunea și îngrijorarea în apropiere de Mediclinic Heart de Pretoria, unde Mandela este spitalizat.

Pe Twitter, mesajele se succedau, împărtășind emoții și admirații pentru unul dintre cei mai mari politicieni ai secolului XX.

„Un adevărat lider, chiar și dacă acestea sunt ultimele sale zile. Sper că acestea sunt pline de dragostea oamenilor pe care i-a plăcut atât de mult”, scrie @ABwickfree.

Pe un alt cont, Mandela a fost comparat cu eroul biblic David, celebru pentru lupta sa victorioasă împotriva uriașului Goliat.

În fața spitalului, unde soția sa Graça Machel rămâne zi și noapte la căpătâiul său, contingentul presei devine din ce în ce mai numeros, ținut la distanță de către polițiști.

Vehicule oficiale, cu plăcuțe de înmatriculare militare, au fost văzute marți dimineața trecând porțile de acces, în timp ce o secțiune de perete a clinicii a dispărut cu totul, fiind acoperită de jos până sus cu flori, baloane și mesaje.

Duminică, președintele Jacob Zuma a anunțat că eroul național „este în stare critică la spital”, după ce a fost internat, în regim de urgență, la 8 iunie.

În cadrul unei întâlniri cu presa internațională, Zuma a recunoscut, a doua zi dimineața, că se află într-un „moment dificil”, însă nu a oferit mai multe detalii.

În pofida circumstanțelor excepționale, președintele sud-african își menține agenda. El are prevăzută o deplasare la Maputo, în Mozambic, joi și se pregătește să-l primească pe președintele american Barack Obama, așteptat vineri seara pentru o vizită de stat de trei zile.

Considerat drept părinte al tinerei democrații multirasiale sud-africane, Mandela întruchipează sfârșitul suferințelor îndurate în timpul regimului regimului rasist al apartheidului și celor trei secole de dominare a țării sale.

Considerat în anii ’60 drept terorist, Mandela a petrecut 27 de ani în închisoare, dintre care 18 pe Robben Island, în largul orașului Cape Town, unde președintele Obama are prevăzută o vizită de omagiere.

Eliberat în 1990, Mandela a primit în 1993 Premiul Nobel pentru Pace – împreună cu ultimul președinte al regimului apartheidului, Frederik de Klerk – pentru că a evitat un război civil pe care mulți îl considerau inevitabil într-o țară afectată de brutalități și nedreptate.

El a fost primul președinte de culoare al țării sale, în perioada 1994-1999, însă a plecat de la putere lăsând ca moștenire numeroase promisiuni de schimbare pe care partidul său ANC încearcă din greu să le onoreze în prezent.

EVALUARE NAȚIONALĂ 2013. Examenul de la limba română. Subiectele și baremul

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Renault lansează SUV-ul care va pune probleme DACIEI DUSTER - VIDEO
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
S-a interzis în toată România. Șoferii trebuie să aibă acest document la ei
Doliu la Hollywood. Vedeta din „Line of Duty” a murit neașteptat, la 59 de ani
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Max Planck, creatorul Teoriei Cuantice. „Nu cunoașterea adevărului, ci succesul care însoțește căutarea lui este...