Financial Times analizează dezvăluirile despre Hillary Clinton: Posibilă replică a Kremlinului la protestele anti-Putin din 2011

Financial Times analizează dezvăluirile despre Hillary Clinton: Posibilă replică a Kremlinului la protestele anti-Putin din 2011
Publicat: 05/11/2016, 23:03

„Un nou mesaj apare în fiecare dimineață pe Twitter, publicând o nouă serie de emailuri sustrase din contul lui John Podesta, șeful echipei de campanie a lui Hillary Clinton. Mesajul apare pe ecranele calculatoarelor din întreaga Americă, forțând candidatul democrat la președinție să răspundă noilor dezvăluiri stânjenitoare. Pentru mulți specialiști și politicieni de la Washington, aceste mesaje zilnice transmise de grupul WikiLeaks sunt un fel de replică a președintelui rus Vladimir Putin. Liderul rus a învinovățit-o pe Hillary Clinton, la acea vreme secretar de Stat, atunci când la Moscova au izbucnit proteste după alegerile parlamentare din 2011 considerate ca fiind marcate de fraude. La acea vreme, Clinton exprimase «preocupări grave» în legătură cu derularea scrutinului rus”, notează cotidianul Financial Times.

De data aceasta, Statele Unite depun eforturi pentru a organiza un scrutin care să producă un rezultat de necontestat – și trebuie să mulțumească Rusiei pentru probleme. La un nivel fără precedent, Rusia – calificată de președintele Barack Obama în 2014 drept o «putere de nivel regional aflată în declin» – a reușit să influențeze alegerea viitorului președinte al SUA, adaugă FT într-un material intitulat „Alegeri în SUA: Factorul rus. Oficialii americani afirmă că nivelul interferențelor ruse este fără precedent. Și-a atins Kremlinul obiectivul?”

„Discutăm despre amenințări la adresa securității noastre naționale din partea unui guvern străin care efectuează ingerințe în procesul nostru electoral poate pentru prima dată în istorie”, explică Michael McFaul, fost ambasador american la Moscova.

În contextul în care americanii se pregătesc să aleagă între candidatul democrat Hillary Clinton și republicanul Donald Trump, Washingtonul este în stare de alertă din cauza ingerințelor ruse în campanie. Comunitatea serviciilor de informații și Departamentul pentru Securitatea Internă au emis recent un comunicat prin care atribuie difuzarea emailurilor sustrase unei campanii „pe care o puteau autoriza doar oficialii ruși de rangul cel mai înalt”.

„Cred că o parte a acestei campanii reprezintă o replică a președintelui Putin. El atribuie Statelor Unite vina pentru demonstrațiile masive produse acum câțiva ani în după alegerile din Rusia, … el crede că protestele au fost generate de serviciile secrete americane”, afirmă Adam Schiff, un membru democrat al Comisiei pentru Informații a Camerei Reprezentanților.

Obiectivul lui Vladimir Putin este „slăbirea politicienilor din vechea ordine, în toate țările, pentru a afecta unitatea ce a transformat Occidentul în singura variantă alternativă la cea a regimurilor nedemocratice”, explică Vladimir Milov, fost adjunct al ministrului rus al Energiei devenit acum lider al opoziției de la Moscova.

Pe fondul unei campanii prezidențiale acerbe, care a produs clivaje puternice, acțiunile Rusiei au atras atenția mai puțin decât acuzațiile privind presupusele acte de hărțuire comise de Donald Trump și decât folosirea de către Hillary Clinton a emailurilor private. Foști oficiali din serviciile de informații îl critică pe Donald Trump. Michael Hayden, care a condus atât CIA, cât și Agenția pentru Siguranța Națională în timpul Administrației George W. Bush, afirmă că starul de televiziune este ceea ce în perioada sovietică era cunoscut drept un „polezni durak” – un „idiot de folos, naiv, manipulat de Moscova, deși în secret disprețuit, dar a cărui susținere oarbă este acceptată cu bucurie și exploatată”.

Agențiile de informații ruse au o lungă istorie de ingerințe în afacerile politice ale principalilor adversari, notează Financial Times, amintind că și serviciile secrete americane procedează în mod similar. Doar că acțiunile ruse au mers mai departe anul acesta. „În trecut, rușii erau mai tăcuți. Acum nu mai încearcă să ascundă nimic, implicându-se în mod evident în campania electorală americană”, apreciază Evelyn Farkas, fost expert la Departamentul american al Apărării.

„Oricare va fi rezultatul scrutinului prezidențial, Rusia a atins deja un obiectiv important. Viitorul președinte va conduce o societate puternic polarizată, măcinată de teorii ale conspirației și având o atitudine de scepticism față de principalele instituții, inclusiv față de FBI. Dacă domnul Vladimir Putin voia răzbunare, probabil că deja o are”, subliniază Financial Times.

„Kremlinul are o mare victorie în materie de relații publice. Reputația sistemului electoral american a fost puternic afectată”, constată Eugene Rumer, fost ofițer responsabil de Rusia în cadrul Consiliului Național american pentru Informații.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la...