FINANCIAL TIMES: Cum ar reconfigura laburiștii britanici frontierele Brexit

FINANCIAL TIMES: Cum ar reconfigura laburiștii britanici frontierele Brexit
Publicat: 14/03/2024, 07:30

Keir Starmer, liderul Partidului Laburist britanic (centru-stânga, opoziție), favorit în intențiile de vot privind scrutinul parlamentar, caută modalități de reconstruire graduală și în mod prudent a relațiilor cu Uniunea Europeană, urmând să reconfigureze limitele stabilite prin retragerea Marii Britanii din Blocul comunitar (Brexit), comentează cotidianul Financial Times.

”Din perspectiva Partidului Laburist condus de Keir Starmer, definițiile politice conțin o serie de concepte negative. Cea mai mare claritate se află în lucrurile pe care le-a exclus. Sunt puține lucruri asupra cărora a fost mai clar decât în privința a ceea ce nu intenționează să facă în privința Brexit. Liderul care i-a asigurat pe politicienii laburiști cu poziția sa împotriva Brexit a trasat o serie de linii roșii care în trecut au fost pe placul conservatorilor care au susținut Brexit. Partidul Laburist nu va încerca să se alăture pieței unice europene sau uniunii vamale, nici nu va încerca să restabilească libertatea de circulație. La nivel oficial, Starmer vrea doar avansarea actualului cadru: un acord în domeniul veterinar, recunoașterea reciprocă a calificărilor, revenirea la programul studențesc Erasmus și facilitarea mobilității tinerilor”, notează editorialistul Robert Shrimsley, într-un articol publicat în cotidianul Financial Times.

Dar nici măcar aceste lucruri nu sunt simple, în condițiile în care laburiștii ar vrea un anumit acord în domeniul veterinar și fitosanitar, recunoașterea reciprocă a calificărilor este complexă, iar o mai mare mobilitate a tinerilor ar însemna mai multe persoane care vin în Marea Britanie din UE.

Până de curând, Partidul Laburist se concentra pe revizuirea Acordului Comercial și de Cooperare, pentru a remedia aspectele dezavantajoase ale Tratatului post-Brexit. Dar există puține indicii că ar accepta Comisia Europeană renegocierea unui acord pe care îl consideră favorabil.

În acest context, gândirea laburiștilor s-a schimbat, concentrându-se acum asupra altor modalități de realiniere comercială și pe un nou pact de securitate și cooperare. Specialiștii în domeniul apărării sunt entuziasmați de perspectivele unui acord care să meargă dincolo de Comunitatea Politică Europeană, o grupare de 40 de țări. Viziunea laburistă se referă un cadru foarte structurat, probabil cu propriul buget, cu secretariat și contacte oficiale la nivel ministerial.

Un acord în domeniul apărării ar avea o importanță specială, în contextul invaziei ruse în Ucraina și al perspectivelor revenirii lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA. Însă liderii laburiști, inclusiv Starmer și David Lammy, responsabil de domeniul apărării, cred că sfera de securitate este mai largă, ceea ce ar putea include energia, relațiile economice și exploatarea mineralelor rare. Starmer a evocat chiar și un acord în domeniul refugiaților, ceea ce ar fi o problemă delicată pentru Marea Britanie.

”Este oare vorba de o platformă pentru o relație mai amplă? Până la punct, probabil. Dar depinde foarte mult de dorința UE de a reintegra Marea Britanie cel puțin parțial. (…) Laburiștii cred că un asemenea pact ar deschide porțile. (…) Perspectivele sunt reduse în privința manevrelor majore în domeniul serviciilor financiare, dar, instinctiv, laburiștii sunt mai relaxați asupra altor alinieri în materie de reglementare. (…) Din perspectiva extinsă a laburiștilor în materie de securitate, este posibil să existe primele semnale de reimaginare a acordului Brexit”, concluzionează editorialistul Robert Shrimsley.

Foto: Profimedia

Citește și:

O instanță din statul american Georgia RESPINGE unele acuzații care îl vizau pe Trump, privind ingerințe electorale

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Actrița care i-a ÎNNEBUNIT pe bărbați! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului