Finlanda va anunța „peste câteva săptămâni” dacă va solicita sau nu aderarea la NATO

Finlanda va anunța „peste câteva săptămâni” dacă va solicita sau nu aderarea la NATO
Premierul Finlandei, Sanna Marin. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 13/04/2022, 16:25

Finlanda va decide „peste câteva săptămâni” dacă va cere sau nu aderarea la Alianța Nord-Atlantică (NATO).

Anunțul a fost făcut miercuri de premierul țării, Sanna Marin, după cum informează Agerpres.

Ea a explicat că autoritățile de la Helsinki evaluează situația și vor decide rapid dacă țara dorește sau nu să intre în această alianță militară.

„Există diferite perspective de a cere aderarea la NATO sau nu, şi trebuie să le analizăm foarte atent. Dar cred acest proces va fi foarte rapid, se va întâmpla în câteva săptămâni”, a spus Sanna Marin, într-o conferinţă de presă la Stockholm alături de omoloaga sa suedeză Magdalena Andersson.

Și Suedia ar putea adera la NATO

De asemenea, Suedia este și ea în plin proces de revizuire a politicii sale de securitate. Guvernul de la Stockholm a anunțat că rezultatele evaluării vor fi prezentate la finalul lunii mai.

Premierul Suediei, Magdalena Andersson, a declarat că o eventuală candidatură a țării pentru aderarea la NATO are nevie de o aaliză profundă.

„Există, desigur, argumente pro şi contra de a fi membru al NATO, aşa cum există argumente pro şi contra altor alegeri de securitate. Fiind membru NATO, ai securitatea garantată prin Articolul 5 (al Tratatului de la Washington, n.red.). Ai, de asemenea, o responsabilitate faţă de alte ţări”, a spus aceasta.

Rusia, nemulțumită de posibilitatea ca Finlanda și Suedia să intre în NATO

În timp ce Finlanda și Suedia se gândesc să se alăture NATO, Kremlinul a avertizat luni că extinderea alianței nu va aduce mai multă stabilitate în Europa.

„Am spus în mod repetat că alianța în sine este mai mult un instrument de confruntare. Aceasta nu este o alianță care asigură pacea și stabilitatea, iar extinderea în continuare a alianței, desigur, nu va duce la mai multă stabilitate pe continentul european”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Finlanda și Suedia ar putea adera în curând la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord. Mișcarea ar înfuria probabil Moscova și – spun oficialii – ar sublinia și mai mult eroarea strategică a Rusiei de a invada Ucraina.

Rusia a transportat sisteme de rachete spre graniţa cu Finlanda, la doar câteva ore după ce şi-a informat vecinul nordic să nu adere la NATO. Statul nordic își anunțase această intenție, recent, în contextul războiului din Ucraina.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul aceleiași facultăți, în 2015. A lucrat, începând din 2013, în cadrul agenției citeste mai mult