Procurorii americani au acuzat un antreprenor rus din domeniul criptomonedelor de eludare a sancțiunilor și încălcări ale controlului exporturilor.
Procurorii susțin că antreprenorul a spălat peste 500 de milioane de dolari, inclusiv prin facilitarea tranzacțiilor cu bănci rusești sancționate și i-a ajutat pe ruși să obțină tehnologie americană secretă.
Iurii Gugnin, cunoscut și sub numele de Iurii Mașukov și George Goognin, în vârstă de 38 de ani, rezident în New York și cetățean rus, fondator al companiei de plăți cripto Evita, a fost acuzat luni de fraudă bancară și electronică, spălare de bani și alte infracțiuni, potrivit documentelor judiciare prezentate la tribunalul federal din Brooklyn.
El a fost arestat și trimis în judecată la New York, a anunțat Departamentul de Justiție, conform Financial Times.
Procurorii au declarat că Gugnin și-a folosit compania de plăți cripto pentru a efectua plăți în numele unor clienți străini pentru electronice din SUA, inclusiv un server proiectat de americani care era supus controalelor la export și, de asemenea, a spălat bani pentru a achiziționa piese pentru Rosatom, compania de tehnologie nucleară de stat a Rusiei.
„Gugnin a venit în Statele Unite și a înființat o operațiune de spălare de bani sub masca unui start-up de criptomonede, pe care apoi l-a folosit pentru a evita sancțiunile și controalele la export și pentru a frauda instituțiile financiare americane”, a declarat procurorul american Joseph Nocella.
Într-o scrisoare adresată luni unui judecător din New York, procurorii au declarat că Gugnin avea „legături cu oficiali guvernamentali din Rusia și Iran care puteau ajuta la facilitarea fugii sale de urmărirea penală, inclusiv membri ai serviciilor de informații ale Rusiei”.
Roman Rozhavsky, director adjunct a Diviziei de Contrainformații a FBI, a declarat:
„Aceasta să fie o indicație clară că utilizarea criptomonedelor pentru a ascunde comportamentul ilegal nu va împiedica FBI și partenerii noștri să vă tragă la răspundere”.
Departamentul de Justiție al Statelor Unite a arătat că, pe parcursul acțiunilor sale, Gugnin a efectuat căutări pe internet care au confirmat faptul că el era conștient de faptul că încălca legea, inclusiv căutări de tipul „cum să știi dacă ești anchetat”; „cazier evita investments inc.”; „cazier Iurii Gugnin”; „pedeapsă spălare de bani SUA”; și „pedeapsă violare sancțiuni UE bunuri de lux”.
De asemenea, el a vizitat pagini de internet intitulate, respectiv, „Sunt investigat?”; „Semne că ați putea fi investigat penal”; și „Care sunt cele mai bune modalități de a afla dacă sunteți investigat și ce poate face cineva atunci când crede că ar putea fi investigat”.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: