Forțele de ordine kazahe au reținut un muzician celebru de jazz din Republica Kârgâză, pentru că ar fi protestat violent. Reacția președinției

Forțele de ordine kazahe au reținut un muzician celebru de jazz din Republica Kârgâză, pentru că ar fi protestat violent. Reacția președinției
Muzicianul de jazz kârgâz Vikram Ruzakhunov / Sursa foto: Facebook - președintele Republicii Kârgâze, Sadyr Japarov
Publicat: 09/01/2022, 18:45

Un cunoscut muzician de jazz kârgâz, Vikram Ruzakhunov, a fost rețiunut în Kazahstan, anunță agenția de presă AKIpress, din Republica Kârgâză. Imaginile în care muzicianul, cu vizibile urme de violență pe față, a fost identificat au stârnit nemulțumiri în rândul conaționalilor, iar președintele kârgâz a dat asigurări că urmește situația și a luat măsuri.

Presa din Kazahstan, scena unor proteste de amploare și violente, a prezentat, dumunică, 9 ianuarie, imagini cu fața unui tânăr bătut, spunând că a venit la Almaty din Republica Kârgâză pentru a participa la revoltele de masă. El a spus în fața camerei că i s-a promis o sumă de bani – 90.000 de tenge, moneda kazahă, aproximativ 180 d euro – pentru a participa, relatează AKI Press.

Filmarea a stârnit reacții puternice în sânul populației kârgâze, care l-a identificat pe faimosul cântăreț de jazz Vikram Ruzakhunov, care face frecvent turnee în Almaty, așa cum au confirmat familia și prietenii.

Ministerul de Afaceri Externe kârgâz a transmis că se fac investigații privind reținerea persoanei în cauză. Mai mult, Ministerul de Interne kârgâz a confirmat că, înainte de Anul Nou, muzicianul a fost invitate la Almaty pentru un concert, a cumpărat un bilet de avion spre Kazahstan ăpe 16 decembrie, iar pe 2 ianuarie a plecat spre Almaty.

„Așteptăm rezultatele activității serviciilor speciale”

Președintele Republicii Kârgâze, Sadyr Japarov, a dat asigurări că a dispus toate măsurile pentru ca cetățenii neimplicați în proteste să nu fie trași la răspundere pe nedrept, potrivit unui-un mesaj publicat și pe contul de Facebook.

„Dragi cetățeni ai Republicii Kârgâze! Suntem pe deplin conștienți de ceea ce se întâmplă în Kazahstan. De îndată ce informația despre Vikram Ruzahunov a apărut dimineața pe rețelele de socializare, am dat imediat instrucțiuni ministerelor. Se lucrează între ministerele celor două țări”, a transmis șeful Republicii Kârgâze, o republică prezidențială.

Președintele semnase în 7 ianuarie, decretul privind trimitere unui cotingent militar, pentru acțiuni temporare de menținere a păcii în acord cu decizia Consiliului comun de securitate al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC).

„Mulți dintre cetățenii noștri lucrează în Kazahstan. Probabil, unii dintre ei au luat parte la miting. Dacă avem cetățeni care nu sunt implicați, dar sunt urmăriți pe nedrept, vom lupta din greu pentru fiecare dintre ei. () Dar vom lupta din greu și ne vom proteja pe toți cetățenii noștri care nu au luat parte la acțiuni și sunt atrași pe nedrept de responsabilitate. Așteptăm rezultatele activității serviciilor speciale din două țări”, a transmis liderul kârgâz.

Președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokaev, a decretat doliu național pe 10 ianuarie 2022. Decizia acestuia a fost luată ca reacție la numărul mare de morți înregistrat în ultimele zile, în cadrul intervențiilor violente pe care autoritățile le-au exercitat asupra grupurilor numeroase de protestatari.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
A început deszăpezirea pe Transfăgărășan! Când ar putea fi permisă circulația?