Fosta „cârtiță” a Kremlinului la FBI, Robert Hanssen, găsit mort în închisoare / A primit din partea rușilor 1,4 milioane de dolari

Fosta „cârtiță” a Kremlinului la FBI, Robert Hanssen, găsit mort în închisoare / A primit din partea rușilor 1,4 milioane de dolari
Robert Hanssen / Sursa foto: voi.id
Publicat: 06/06/2023, 12:40
Actualizat: 06/06/2023, 12:44

Robert Hanssen, fosta cârtiță a Kremlinului în cadrul FBI, a fost găsit mort în închisoare. Agentul dublu a murit la vârsta de 79 de ani. El a fost mult timp considerat „cel mai dăunător spion din istoria FBI”.

Robert Hanssen, în vârstă de 79 de ani, a fost găsit mort, luni, în celula sa din închisoarea de maximă securitate din Colorado. Fostul agent FBI a fost condamnat în 2002 la închisoare pe viață pentru spionaj în numele URSS.

Robert Hanssen este considerat de autoritățile americane cea mai „dăunătoare cârtiță” din istoria Statelor Unite. Investigațiile pentru demascarea lui au implicat peste 300 de agenți.

Agentul dublu Ramon Garcia

Robert Hanssen s-a alăturat FBI în 1976, unde a depus jurământul de a aplica legea și de a proteja Statele Unite. Nouă ani mai târziu, el și-a trădat angajamentul oferind de contrainformații pentru URSS. Sub pseudonimul Ramon Garcia, el a trimis sovieticilor aproximativ 6.000 de pagini de documente, inclusiv planuri militare și numele mai multor agenți dubli care operau pentru Statele Unite. În schimb, comuniștii îl plăteau foarte bine. El ar fi primit 1,4 milioane de dolari în numerar, fonduri bancare și diamante, scrie Le Figaro.

Hanssen a ocupat o poziție superioară în secția de contrainformații a biroului FBI din New York, însărcinată să urmărească spionii ruși pe teritoriul american. O funcție care îi oferea acces la documente sensibile. Datorită pregătirii sale ca agent, a reușit să nu trezească suspiciuni până în 1990. În urma arestării unui alt spion rus, FBI și CIA și-au dat seama că între ei se află o „cârtiță”.

Căsătorit, tată a șase copii, a trăit fără să fie remarcat, menținând în același timp legături strânse cu elita catolică. În 2001, Hanssen a fost arestat în timp ce se pregătea să depună documente secrete pentru agenții ruși într-un parc din Virginia.

Robert Hanssen a evitat pedeapsa cu moartea acceptând să coopereze cu anchetatorii. Admițând că a acționat din lăcomie, a fost supus la 200 de ore de interogatoriu. În 2002, a fost condamnat la închisoare pe viață fără posibilitatea de eliberare anticipată.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Imagini cutremurătoare cu Elena Cârstea, la 8 luni după ce a suferit un AVC. Ce...
GALERIE FOTO. Imagini incendiare cu cea mai bogată fată din ring! A pozat în trecut...
VIDEO Momentul în care autocarul cu zeci de oameni cade de pe podul din Veneția...
Femeia care a crezut că e gravidă! Medicii, șocați de ce au descoperit la ecografie
Plăţile cash vor fi plafonate la 2.500 de lei. 80% dintre tranzacţiile din România sunt...
Tabelul prețurilor RCA în 2023. Care e cea mai ieftină asigurare pentru mașină
Mesajul emoționant al fiicei lui Valentin Illes, după moartea fulgerătoare a tatălui ei: ”O să...
O nouă materie în școlile din România? Anunț important pentru elevi
Trecătorii au scos telefonul și au început să filmeze! Trei tinere din Iași nu au...
Iohannis, despre susţinerea Germaniei pentru aderarea la Schengen: Prietenul la nevoie se cunoaşte
Această pensionară de 71 de ani s-a măritat cu un puști de doar 17 ani....
Cum nășteau femeile din Germania anilor 1900! Metoda FĂRĂ DURERE și fără...
Gabriela Firea l-a părăsit: Bea foarte mult și mă bătea
DJ Lalla, jefuită după ce a murit. Ce spune acum hoțul
Care e secretul genelor impresionante ale Corneliei Dansatoarea. Cum reușește să le facă atât de...
BANCUL ZILEI. Bulă: Mami, în patul meu doarme un BAU-BAU! Mama: Fiule, ai 40 de...
Arsenie Boca a Știut a Dezvăluit și Exact Înainte să Moară: ‘Cum Să Scaapi de...