Fostul număr doi de la CIA vrea păstrarea programului NSA. „Este suficient să fie util o singură dată, pentru ca să fie considerat inestimabil”

Fostul număr doi de la CIA vrea păstrarea programului NSA. Este suficient să fie util o singură dată, pentru ca să fie considerat inestimabil
Publicat: 15/01/2014, 12:47
Actualizat: 15/01/2014, 12:51

Fostul număr doi de la CIA, Michael Morell, a apreciat miercuri că programul controversat NSA cu privire la „metadate” telefonice ar fi necesar să fie amendat, dar nu suprimat, cu trei zile înainte de anunțarea unei reforme de către președintele Barack Obama, relatează AFP.

Morell, fost director adjunct, iar după aceea director interimar al CIA, era audiat în Senatul american împreună cu alți patru experți, membri ai comisiei însărcinate de către președintele Obama să formuleze propuneri de reformă. Raportul lor, prezentat public în decembrie, preconizează 46 de schimbări mai mult sau mai puțin importante.

„Este suficient ca programul să fie util o singură dată, pentru ca să fie considerat inestimabil”, a declarat Morell în cursul audierii. „El are potențialul să împiedice un atentat catastrofal în Statele Unite”, a adăugat acesta.

Însă experții au apreciat în decembrie că programul, care permite Agenției Naționale americane pentru Securitate (NSA) să stocheze pentru o perioadă de cinci ani date privind ansamblul apelurilor telefonice efectuate în Statele Unite (numere apelate, ora apelurilor, durata acestora, dar nu și conținutul conversațiilor), ar urma să fie modificat în vederea unei îmbunătățiri în privința transparenței și împiedicării unor viitoare abuzuri.

În opinia lor, stocarea acestor date este necesar să fie efectuată la operatori și nu pe servere aparținând NSA. Agenția ar urma să aibă acces la ele doar după ce primește autorizare din partea unui judecător.

„Îngrijorarea noastră, fondată pe istoria noastră consituțională, este că statul pot face mult mai mult rău, abuzând de informații aflate în posesia sa, decât pot face entități private”, a declarat Geoffrey Stone, profesor de drept la Universitatea din Chicago și expert în probleme constituționale.

„Părerea noastră este, astfel, că statul nu ar trebui să dețină în posesia sa aceste informații, deoarece există întotdeauna posibilitatea ca cineva, într-o bună zi, să vadă în ele oportunitatea de a culege informații pentru a murdări persoane, organizații sau asociați ai lor. Este un pericol pe care vrem să îl evităm”, a adăugat el.

Administrația Obama, la fel ca cea a președintelui George W. Bush, care se află la originea sistemului, consideră că stocarea metadatelor nu constituie o încălcare a vieții private, întrucât conversațiile nu sunt înregistrate.

În opinia lui Morell, limita dintre „conținut” și „metadate” este totuși respectată.

„Este vorba mai degrabă despre un continuu”, a subliniat el. „Atunci când ai detaliile apelurilor telefonice efectuate de un individ dat, poți să afli enorm de multe lucruri despre această persoană”, a spus fostul conducător CIA.

După mai multe luni de reflecție, declanșată de dezvăluiri, începând din iunie, provenind de la fostul consultant NSA Edward Snowden, Barack Obama va prezenta vineri, la Washington, direcțiile sale de reformare a programelor americane de supraveghere.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Frâna de motor: Când și cum ar trebui s-o folosești?
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Kate Middleton, operată de medici italieni. Detaliul, ținut secret de clinica din Londra
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Hans Christian Orsted, pionierul electromagnetismului