Fotografiile vorbesc de la sine. Mai mulți imigranți fără adăpost și-au instalat tabăra lângă un monument din Londra, dedicat victimelor atentatelor din 2005

Publicat: 01/07/2015, 20:22

Supraviețuitorii atentatelor din 7 iulie 2005 au declarat că imigranții est-europeni fac dovada unei lipse acute de respect. Oamenii străzii au fost fotografiați în timp ce dormeau în dreptul monumentului din Hyde Park, alături de genți și alte obiecte.

foto: captură Daily Mail

Unul dintre martori a povestit cum unul dintre supraviețuitorii atentatelor teroriste din 2005 a venit să se reculeagă la monument și a descoperit că este „înconjurat” de gunoaie. Situația este cu atât mai delicată cu cât săptămâna viitoare, monumentul va fi vizitat de premierul britanic David Cameron, scrie Daily Mail.

foto: captură Daily Mail

Evenimentele omagiale sunt organizate în memoria victimelor atentatelor sinucigașe din 2005, comise asupra a trei stații de metrou și una de autobuz din Londra. Fotografiile în care nomazii dorm în jurul monumentului au înfuriat opinia publică din Marea Britanie.

foto: captură Daily Mail

Jacqui Putnam, unul dintre supraviețuitorii atentatelor din 2005, a declarat pentru Evening Standard: „Este un comportament șocant și ofensator la adresa familiilor celor care au murit în atentate. Nu contează de unde provin acești oameni. Este evident că vorbim de un monument și ei sunt lipsiți de bun simț. Trebuie să protejăm mai bine acest obiectiv”.

foto: captură Daily Mail

Martorii susțin că imigranții au venit săptămâna trecută în zona memorialului, unde și-au instalat corturile. Construcția are 52 de stâlpi de oțel, câte unul pentru fiecare victimă a atentatelor care au zguduit Londra în urmă cu un deceniu.

7 iulie 2005, o zi neagră în istoria Londrei

Pe 7 iulie 2005, la ora locală 08:49 (07:49 UTC), o serie de explozii au lovit sistemul de transport din Londra. BBC a anunțat că au avut loc patru explozii. Inițial, buletinele de știri anunțau existența a unui număr de șapte explozii dar se pare că această greșeală a fost cauzată de pasagerii care ieșeau din mai multe stații.

Principala ipoteză este aceea a unor atacuri premeditate cu bombă, puse la cale de o grupare teroristă. Comisarul serviciului metropolitan de poliție Sir Ian Blair a declarat că exploziile au fost probabil rezultatul unui „atac terorist major”, dar nu a dorit să speculeze asupra implicării unei anumite organizații teroriste. Atacurile au avut loc în momentul în care Regatul Unit găzduia summitul G8 de la Gleneagles (Scoția), la o zi după câștigarea de către Londra a dreptului de organizare a Jocurilor celei de-a XXX-a Olimpiade și în timpul procesului lui Abu Hamza al-Masri.

Incidentele au condus la imediata evacuare a stațiilor metroului londonez și la închiderea rețelei. Străzile din apropierea stațiilor au fost închise. Trenurile aflate pe magistrale spre stațiile Euston, Paddington, Liverpool Street și King’s Cross au fost conduse în afara orașului. Rețeaua de transport în comun cu autobuzul a fost închisă în zona centrală.

Exploziile par să fi fost plănuite pentru a coincide cu prima zi de lucru a celui de-al 31-lea summit G8. Primul Ministru britanic, Tony Blair, a descris atacurile ca fiind „barbare”. Ministrul de Interne Charles Clarke a confirmat Camerei Comunelor că au avut loc patru explozii: trei la metrou în centrul Londrei și una într-un autobuz, la o oră de vârf.

Surse oficiale au confirmat că cel puțin 38 de persoane au murit, numărul din Tavistock Square neputând fii încă calculat. Cel puțin 90 de persoane au fost rănite doar în stația Aldgate, scrie ro.wikipedia.org.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA