François Hollande: Eleva romă expulzată din Franța se poate întoarce, dar fără familia sa

François Hollande: Eleva romă expulzată din Franța se poate întoarce, dar fără familia sa
Eleva romă Leonarda, expulzată în Kosovo împreună cu familia sa, se va putea întoarce în Franța dacă vrea să își continue studiile acolo, dar singură, a tranșat sâmbătă președintele François Hollande, relatează AFP.
Publicat: 19/10/2013, 17:38
Actualizat: 19/10/2013, 17:38

Eleva romă Leonarda, expulzată în Kosovo împreună cu familia sa, se va putea întoarce în Franța dacă vrea să își continue studiile acolo, dar singură, a tranșat sâmbătă președintele François Hollande, relatează AFP.

„Dacă Leonarda va face o cerere, îi va fi rezervată primirea, doar ei”, a declarat el în cadrul unei intervenții solemne la Elysée. Condițiile de expulzare a familiei Dibrani au fost conforme legii, a subliniat el.

„Nicio normă de drept nu a fost încălcată” în acest dosar, „toate căile de recurs” ale familiei care a rămas fără drept de azil au fost „epuizate”, a subliniat președintele francez, sprijinindu-se pe un raport de anchetă care i-a fost înmânat de ministrul de Interne Manuel Valls.

Acest raport administrativ a arătat totuși că forțele de ordine „nu au dat dovadă de discernământul necesar” reținând adolescenta în timpul unei vacanțe școlare, la 9 octombrie, a subliniat el.

Vor fi date directive prefecților pentru ca niciun copil să nu poată fi reținut în cadrul activităților școlare, a anunțat el.

Circumstanțele reținerii Leonardei au provocat emoții puternice în rândul stângii, iar mii de liceeni au ieșit pe străzi joi și vineri pentru a cere întoarcerea ei.

Ținând cont de aceste „circumstanțe” și de o „situație umană”, François Hollande a acceptat întoarcerea tinerei.

„Nu voi merge singură în Franța și nu îmi voi abandona familia. Nu sunt singura care trebuie să meargă la școală, sunt și frații și surorile mele”, a declarat Leonarda, care se află împreună cu familia sa la Mitrovița.

Tatăl ei, Resat, în vârstă de 47 de ani, singurul membru al familiei care s-a născut în Kosovo, a declarat: „Dacă nu se poate cu blândețe, atunci se va face prin forță”.

Leonarda s-a născut în Italia, la fel ca și ceilalți patru frați și surori ai ei. Cea mai mică, în vârstă de 17 luni, s-a născut în Franța.

Încercând să concilieze respectarea legii și caracterul uman, președintele francez a încercat să închidă un dosar care a afectat încă o dată coeziunea Guvernului său – politica de fermitate a lui Manuel Valls față de imigrația ilegală a fost vehement criticată de ministrul ecologist Cécile Duflot – și a provocat tulburări în rândul stângii.

Manuel Valls s-a întors rapid dintr-o vizită în Antile în noaptea de vineri spre sâmbătă, pentru a lua în mâini dosarul, în timp ce mii de liceeni au manifestat joi și vineri pentru întoarcerea adolescentei.

„Dacă este o greșeală, hotărârea de repatriere va fi anulată”, a asigurat miercuri premierul Jean-Marc Ayrault.

Miniștrii și parlamentarii socialiști și-au exprimat nemulțumirea. Șeful diplomației Laurent Fabius a declarat vineri seara că speră într-o soluție „umană” și în acord cu „principiile” pentru Leonarda.

Dar Manuel Valls, a cărui popularitate este la apogeu, spre deosebire de cea a lui Jean-Marc Ayrault și a președintelui François Hollande, a fost reconfortat de un sondaj publicat sâmbătă de Le Parisien care afirmă că două treimi (65 la sută) dintre francezi se opun întoarcerii Leonardei și a familiei ei. Iar 75 la sută aprobă poziția ministrului în acest caz (57 la sută în cadrul electoratului de stânga).

Resat Dibrani, tatăl Leonardei, a mărturisit că a mințit autoritățile franceze cu privire la originile kosovare ale familiei sale, în speranța de a-și mări șansele de a obține azil în Franța.

Ministrul kosovar de Interne a declarat vineri seara într-un comunicat că membrii familiei Dibrani „pot fi înregistrați ca cetățeni ai Kosovo” având în vedere documentele de care dispun.

Ei au fost primiți în Kosovo în virtutea „protocolului referitor la repatriere între Kosovo și Franța”, au adăugat autoritățile de la Priștina.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Supărat că i-au prins mama drogată la volan, un tânăr a vrut să se răzbune...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Jennifer Lopez și Ben Affleck în pragul divorțului? Actorul s-ar fi mutat deja din vila...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Doliu în PRO TV! Adrian Sârbu e sfâșiat de durere: Avea un simț nemaipomenit
România va avea încă un Drum Expres. Conexiune rapidă între două mari orașe
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
(P) 8 Sfaturi pentru achiziţionarea primului tău apartament
×