Franța denunță „concurența neloială” cauzată de yuanul Chinei și alte monede din Asia. „NU PUTEM ACCEPTA”

Franța denunță concurența neloială cauzată de yuanul Chinei și alte monede din Asia. NU PUTEM ACCEPTA
Publicat: 05/11/2012, 14:12
Actualizat: 02/02/2019, 14:24

Unele monede din Asia trebuie să se apreceize, în special yuanul chinezesc, care se află cu mult sub valoarea reală, a declarat președintele francez, Francois Hollande, criticând „concurența neloială” a acestora, potrivit AFP.

„Trebuie să fim competitivi, iar schimbul să fie corect, să nu existe concurență neloială”, a declarat Hollande reporterilor la reuniunea ASEM, între state europene și țări din Asia, desfășurată la Ventiane, Laos.

Șeful de stat francez a denunțat costurile foarte reduse cu forța de muncă și nivelul scăzut menținut artificial pentru anumite monede.

„Unele țări din Asia, inclusiv China, au monede care nu sunt convertibile. Trebuie să ne asigurăm că există reformă a sistemului bancar internațional și cursuri de schimb mai bine echilibrate. Franța trebuie să facă eforturi pentru a-și crește competitivitatea, însă în același timp Asia trebuie să înțeleagă că Franța trebuie să-și echilibreze. Deficitul comercial al Franței cu China este de 27 de miliarde de euro pe an, aproape 40% din deficitul comerical total al țării. Nu putem accepta”, a afirmat el.

Statele Unite și alte țări dezvoltate acuză China de menținerea deliberată a yuanului la un nivel scăzut, pentru a face mai ușoare exporturile.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase