Franța NUANȚEAZĂ afirmațiile lui Macron despre trimiterea trupelor în Ucraina /”Nu ar depăși limita beligeranței”

Franța NUANȚEAZĂ afirmațiile lui Macron despre trimiterea trupelor în Ucraina /”Nu ar depăși limita beligeranței”
Macron nu renunță: „Poate că vor fi necesare operațiuni la sol. O putem face”
Publicat: 27/02/2024, 17:39
Actualizat: 27/02/2024, 18:05

Guvernul Franței a nuanțat, marți, afirmațiile președintelui Emmanuel Macron privind posibilitatea trimiterii trupelor occidentale în Ucraina, pentru a ajuta la respingerea invaziei ruse, Parisul argumentând că nu ar fi depășită ”limita beligeranței” întrucât ar fi vorba de specialiști militari.

În contextul agresivității Rusiei, Occidentul trebuie să aibă în vedere ”noi acțiuni pentru susținerea Ucrainei”, a declarat Stéphane Séjourné, ministrul francez de Externe, în cursul audierilor în Adunarea Națională, Camera inferioară a Parlamentului.

Stéphane Séjourné a evocat posibilitatea unor operațiuni ”pe teritoriul ucrainean” pentru deminare, pentru contracararea atacurilor cibernetice sau ”pentru susținerea producției de armament”.

”Unele dintre aceste acțiuni ar putea necesita prezență pe teritoriul ucrainean fără depășirea limitei beligeranței”, a subliniat Stéphane Séjourné, citat de publicațiile Le Parisien și Le Figaro.

Guvernul de la Paris încearcă astfel să nuanțeze afirmațiile președintelui Emmanuel Macron, care au generat controverse și au fost contrazise de principalii aliați din NATO.

Macron a sugerat că Franța și alte țări din NATO ar putea trimite trupe în Ucraina

Emmanuel Macron a afirmat, luni seară, cu ocazia unei reuniuni a zeci de șefi de state, că ”nu exclude nicio opțiune” în susținerea militară a Ucrainei, pledând pentru o poziție de ”ambiguitate strategică”.

”Înfrângerea Rusiei este indispensabilă pentru securitatea și stabilitatea Europei. Au fost evocate toate opțiunile în această seară în mod liber și direct. Nu există consens oficial asupra trimiterii de trupe pe teren, dar poziția este dinamică și nu excludem nicio opțiune, întrucât vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu va putea câștiga acest război”, a declarat Macron.

Aliații Franței s-au distanțat de poziția lui Macron

Germania, Ungaria, Polonia, Spania, Cehia, Suedia și Slovacia s-au distanțat de afirmațiile președintelui Franței.

”Este destul de clar că niciun militar german nu va fi trimis pe teren în Ucraina. Eu mențin poziția. Nu există nicio modificare a poziției țării noastre și nu există nicio structură militară a țării noastre implicată în acest război”, a reacționat cancelarul Olaf Scholz.

Premierul britanic, Rishi Sunak, a declarat că se află deja în Ucraina ”un număr mic de militari britanici”, ”cu rol de formare medicală”. ”Nu intenționăm să trimitem trupe”, a subliniat Sunak.

”Alianța Nord-Atlantică nu are niciun plan de a trimite trupe în Ucraina. NATO și statele membre oferă sprijin militar fără precedent Ucrainei. Am făcut acest lucru din 2014 și am trecut la o viteză superioară după invazia rusă. Dar nu există niciun plan de trimitere a trupelor combatante NATO în Ucraina”, a declarat, la rândul său, secretarul general Jens Stoltenberg.

Opoziția din Franța a contestat vehement afirmațiile lui Emmanuel Macron, avertizând asupra riscurilor izbucnirii unui conflict militar direct cu Rusia.

”Trimiterea de trupe în Ucraina ar fi o nebunie. Am deveni parte beligerantă”, a reacționat Jean-Luc Mélenchon, liderul formațiunii Franța Nesupusă (stânga), citat de cotidianul Le Figaro.

”Nu știu dacă cineva își dă seama de gravitatea unor asemenea declarații. Emmanuel Macron se joacă de-a liderul războiului, dar vorbește cu nepăsare de viețile copiilor noștri. Este vorba despre pacea sau despre războiul din țara noastră”, a reacționat Marine Le Pen, fost candidat la președinție și unul dintre liderii formațiunii de extremă-dreapta Mobilizarea Națională (RN).

Administrația Vladimir Putin a avertizat că, în cazul în care state membre NATO trimit trupe în Ucraina, există riscul unui conflict direct.

”Trimiterea de trupe în Ucraina nu ar fi în interesul Occidentului. Nu este deloc în interesul lor, trebuie să fie conștienți de acest lucru”, a atras atenția Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Citește și:

Scholz SE DISTANȚEAZĂ de afirmațiile lui Macron privind trimiterea de trupe în Ucraina /Stoltenberg: NATO nu va mobiliza militari pe teren

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Karina Pavăl & iubi, apariție spectaculoasă în Floreasca. Moștenitoarea imperiului Dedeman este, cu adevărat, adorabilă....
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Vine următoarea zi libera legală. Beneficiază de ea și bugetarii, și salariații din domeniul privat
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Jumătate de ţară intră sub cod galben de ploi torențiale, grindină și vânt. Zonele vizate
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a vorbit despre recalcularea pensiilor! Documentele pe care pensionarii nu vor...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin este învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce ţări europene vor...
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
Halep a aflat acum NOUL verdict. Decizia nu îi e deloc favorabilă: Toleranță zero
Revoluție pe piața bateriilor auto. Tehnologia pe care o așteptau toți șoferii
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Când vor avea românii următoarea mini-vacanță? De Rusalii vom avea din nou zile libere de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cercetătorii au găsit o mutație care protejează oamenii de îmbătrânire