George H.W. BUSH A MURIT. Fostul președinte american avea 94 de ani

Redactor:
Teodora Marinescu
George H.W. BUSH A MURIT. Fostul președinte american avea 94 de ani
A murit George H.W.Bush. Fostul președinte american suferea de Parkinson. Vezi primele reacții ale familiei si mesajul lui Donald Trump

Președintele Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă, un mesaj de condoleanțe președintelui american Donald Trump, în urma trecerii în neființă a lui George H. W. Bush, evocând rolul acestuia în transformările democratice radicale în Europa de Est.

„Am aflat cu profundă tristețe despre trecerea în neființă a celui de-al 41-lea Președinte al Statelor Unite ale Americii, Onorabilul George H. W. Bush. În aceste momente grele, adresez condoleanțe dumneavoastră, familiei îndurerate și întregii națiuni americane, care a pierdut un mare lider și un adevărat om de stat. Președintele George H. W. Bush a lăsat o moștenire politică deosebit de valoroasă, inclusiv pentru Europa de Est și România, influențând în mod capital destinele țărilor care făceau parte din blocul sovietic. Prin viziunea sa curajoasă și angajamentul său politic a contribuit decisiv la încetarea Războiului Rece și a determinat transformări democratice radicale în Europa de Est. Datorită eforturilor sale neobosite, România, alături de celelalte state din blocul sovietic, și-a regăsit libertatea și și-a început drumul pe calea integrării europene și euro-atlantice, revenind în familia de valori căreia îi aparținea în mod natural.”, se arată în mesajul președintelui României, Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat, totodată, că Președintele George H. W. Bush a fost un bun prieten al țării noastre, punând bazele a ceea ce peste ani urma să se transforme într-un Parteneriat Strategic profund și valoros între Statele Unite ale Americii și România.

Decesul fostului președinte american a fost anunțat printr-un mesaj postat pe Twitter de purtătorul său de cuvânt, Jim McGrath. Cauza morții nu a fost încă făcută publică, dar acesta anunțase încă din anul 2012, că suferă de o formă a bolii Parkinson. Soția fostului președinte republican, Barbara Bush, a murit pe 17 aprilie 2018.

„Jeb, Neil, Marvin, Doro și eu suntem îndurerați să vă anunțăm că, după 94 de ani remarcabili, tatăl nostru drag a decedat. George H.W. Bush a fost un om de cel mai bun caracter și cel mai bun tată pe care un fiu sau o fiică și l-ar fi putut dori. Întreaga familie BUSH este recunoscătoare pentru compasiunea celor care l-au îngrijit și celor care s-au rugat pentru tata și pentru mesajele de condoleanțe ale prietenilor și cetățenilor”, a scris George W.Bush, la moartea tatălui său.

×
Inchide