George W. Bush spune că Obama este naiv și îl sfătuiește cum trebuie să procedeze cu teroriștii din Statul Islamic: „Trebuie să-i omori”

George W. Bush spune că Obama este naiv și îl sfătuiește cum trebuie să procedeze cu teroriștii din Statul Islamic: Trebuie să-i omori
Publicat: 27/04/2015, 16:02
Actualizat: 27/04/2015, 19:03

Potrivit Bloomberg, un participant la reuniunea Coaliției Evreilor Republicani care a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică la Hotelul Venețian din Las Vegas și la care a participat și proprietarul localului, Sheldon Adelson, a notat mare parte dintre afirmațiile fostului președinte.

Bush, care îl critică rar pe Obama în public, a respins ideea unei reveniri pe scena politică, după care a spus de ce crede el că Obama plasează Statele Unite pe o poziție de „retragere” la nivel global. În opinia sa, actualul președinte nu citește corect intențiile Iranului, relaxând sancțiunile impuse Teheranului prea ușor.

Potrivit transcrierii citate, Bush a apreciat că noul președinte iranian Hassan Rohani este „șiret” și a îndemnat audiența să se întrebe dacă este vorba despre altă politică ori iranienii doar au schimbat purtătorul de cuvânt.

În opinia sa, planul lui Obama de a relaxa sancțiunile și avertismentul că acestea vor fi reintroduse oricând nu este „plauzibil”, iar un acord final asupra limitării programului nuclear iranian este rău pentru America pe termen lung. „Credeți că Orientul Mijlociu este haotic acum? Imaginați-vă cum va arăta pentru nepoții noștri. Așa ar trebui să se uite americanii la acord”, a spus el, potrivit transcrierii.

Bush a criticat, de asemenea, politicile lui Obama în cadrul luptei împotriva SI și cu privire la hosul din Irak. El a catalogat drept „gafă strategică” – citându-l pe senatorul Lindsey Graham – decizia lui Obama de a retrage trupele americane din Irak la sfârșitul lui 2011. Fostul președinte a fost cel care a semnat acordul de retragere a trupelor, dar ideea era să se negocieze un acord în vederea menținerii militarilor în Irak după 2011, iar administrația Obama a încercat și eșuat acest lucru.

Ascensiunea SI este „al doilea act” al rețelei teroriste Al-Qaida și poate că au schimbat numele, dar tactica preferată este tot uciderea unor persoane nevinovate, a apreciat Bush. El a apărat modul în care administrația sa a acționat față de terorism, subliniind că Khalid Sheikh Mohammed, care a mărturisit că l-a ucis pe reporterul Daniel Pearl de la Wall Street Journal, a fost prins în timpul său. „Amitiți-vă că tipul care i-a tăiat beregata lui Danny Pearl este la Gitmo (închisoarea militară americană de la Guantanamo Bay), iar acum o fac la televizor”, este citat citat spunând fostul președinte de aceeași sursă.

Obama a promis să distrugă forțele SI, dar ulterior nu a dezvoltat o strategie în vederea acestei misiuni, i-a reproșat Bush. „Ca să fii un președinte eficient, atunci când spui ceva, trebuie să vorbești serios”, a subliniat el, adăugând „trebuie să-i omori”.

De asemenea, Bush a spus mai multe anecdote despre vechiul său prieten și rival, președintele rus Vladimir Putin. El a povestit că Putin l-a văzut pe câinele său, Barney, la Casa Albă, iar atunci când s-a dus la rândul său în vizită la Moscova președintele rus i-a arătat câinele său și i-a spus că este „mai mare, mai puternic și mai rapid ca Barney”, ceea ce i-a relevat modul în care gândea Putin gândea în termeni strategici.

Fostul președinte american a mai spus că actualul președinte rus este bogat, divorțat și iubește puterea, și a apreciat că popularitatea acestuia pe plan intern este rezultatul controlului pe care-l deține asupra presei.

În ceea ce privește candidatura fratelui său Jeb Bush la președinție, fostul șef al statului a recunoscut că el reprezintă un „pasiv politic”, că numele Bush poate fi folosit împotriva lui și că americanilor nu le plac dinastiile. În opinia sa, politica externă va juca un rol important în campania pentru alegerile prezidențiale, și i-a îndemnat pe republicani să aibă „curajul” să reziste tendințelor izolaționiste.

Despre Hillary Clinton, George W. Bush a spus că va fi crucial modul în care va juca cartea relației sale cu președintele, apreciind că va fi nevoită să aleagă între a candida în baza politicilor administrației Obama ori împotriva lor.

Afirmațiile lui Bush la Vegas arată că fost președinte are prea puțin respect față de felul în care actualul președinte se implică la nivel global, comentează Bloomberg, și arată în același timp că acesta își asumă prea puțin responsabilitatea politicilor sale care au contribuit la actuala situație.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...