• Publicat:
Internațional

Germania vrea ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei

Germania vrea ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei
Vicecancelarul Sigmar Gabriel, totodată ministrul german al Economiei, a îndemnat Uniunea Europeană (UE) să acționeze astfel încât până în vară să ridice sancțiunile impuse Rusiei în legătură cu conflictul din estul Ucrainei, relatează Radio Free Europe-Radio Liberty online.

„Acesta trebuie să fie obiectivul nostru comun”, a declarat Gabriel, al cărui Partid Social-Democrat (SPD) se află la putere alături de Uniunea Creștin-Democrată (CDU) a cancelarului Angela Merkel.

În opinia sa este necesar „să vizăm cu toată puterea un asemenea acord cu Federația rusă”, a declarat el joi, la Berlin, la un forum germano-rus.

Occidentul a impus sancțiuni Rusiei după ce Moscova a anexat Peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 și din cauza susținerii separatiștilor proruși care luptă împotriva forțelor guvernamentale ucrainene în regiunea Donbas, în estul Ucrainei.

Germania și Franța au subliniat în mai multe rânduri că o eventuală ridicare a sancțiunilor impuse Moscovei depinde de implementarea acordurilor de la Minsk, pe care cele două puteri europene le-au mediat, dar care acum sunt blocate.

Uniunea Europeană a prelungit sancțiuni impuse unor ruși și companii ruse – constând în blocarea unor active și interdicții de călătorie în UE -, însă statele membre au poziții divergente cu privire la o prelungire a unor sancțiuni ample – impuse Moscovei în sectoarele bancar, al Apărării și energetic – dincolo de luna iulie.

– CE va propune în aprilie liberalizarea vizelor pentru ucraineni

Pe de altă parte, președintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker a anunțat că Ucraina a întreprins reformele necesare pentru ca instituția pe care o conduce să recomande UE, luna viitoare, o liberare a regimului vizelor pentru ca ucrainenii să poată călători în zona Schengen, de liberă circulație.

Președintele ucrainean a declarat pentru RFE-RL joi, la Bruxelles, unde a efectuat o vizită, că este o „veste foarte pozitivă”.

„Am îndeplinit totul”, a declarat Poroșenko pentru postul radio. „Este o veste foarte pozitivă. Este o mare realizare a Ucrainei și sunt absolut convins că este o mare realizare pentru Uniunea Europeană, deoarce este vorba despre o situație din care au de câștigat ambele părți”, a adăugat el.

„În ultimele zile și ore, Ucraina a întreprins reforme uriașe”, a declarat Juncker. „Acești pași ne vor permite nouă, Comisiei, să propunem în aprilie o liberalizare a vizelor”, a adăugat el.

Orice propunere vizând o asemenea liberalizare a vizelor pentru ca ucrainenii să poată călători în zona Schengen este necesar să fie aprobată de către Parlamentul European (PE) și cele 28 de state membre ale Uniunii.

– Separatiștii de la Donețk au început să emită pașapoarte

Pe de altă parte, separatiștii proruși care dețin controlul asupra regiunii Donețk, în estul Ucrainei, au început – de miercuri – să emită pașapoarte.

Primul pașaport a fost emis pe numele lui Aleksandr Zaharcenko, liderul separatiștilor din regiune.

„Acest document este o dovadă a ceea ce suntem capabili să facem, a ceea ce protejăm și a ceea ce am realizat”, a declarat el. „Am început să emitem pașapoarte”, a adăugat acesta.

Liderul separatist a subliniat că oricine intenționează să participe la alegerile locale – care nu au fost stabilite încă – este necesar să dețină acest document.

Documentele – pe coperta cărora apare imaginea unui vultur cu două capete – le permit deținătorilor să intre în mod liber pe teritoriul Rusiei, a anunțat Zaharcenko.

Kievul subliniază că aceste alegeri locale este necesar să fie organizate în baza legii ucrainene și să fie monitorizate de către Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) – două condiții pe care separatiștii proruși refuză să le accepte.

×
Inchide