Giganți în domeniul Internetului l-au îndemnat pe Obama la mai multă „transparență” pe tema NSA

Giganți în domeniul Internetului l-au îndemnat pe Obama la mai multă transparență pe tema NSA
Publicat: 18/12/2013, 10:28
Actualizat: 18/12/2013, 10:30

Conducătorii celor mai mari firme de Internet și telecomunicații americane l-au îndemnat pe Barack Obama la mai multă „transparență” în activitățile de supraveghere NSA, a căror constituționalitate tocmai a fost pusă la îndoială de către justiție, relatează AFP.

Google, Microsoft, Yahoo!, Facebook, Twitter, Netflix, LinkedIn, Comcast, AT&T, unele dintre cele mai puternice firme în domeniile informatic și web, au efectuat marți o vizită la Casa Albă, unde au participat la o reuniune care a durat aproximativ trei ore, potrivit unuia dintre participanți.

Această persoană a declarat pentru AFP, sub protecția anonimatului, că Obama și vicepreședintele Joe Biden au vorbit timp de două ore cu interlocutorii lor despre NSA și controversatul program de spionaj global PRISM. „Participanții au argumentat în favoarea transparenței”, potrivit sursei.

Într-un scurt comunicat comun, firmele au anunțat că au „discutat în mod direct cu președintele despre principiile (lor) cu privire la supravegherea guvernamentală (…) și (l-)au îndemnat să acționeze în vederea avansării rapide a unei reforme”.

La rândul ei, Casa Albă a afirmat că întâlnirea a constituit „ocazia ca președintele să-i asculte în mod direct pe conducătorii (firmelor), în momentul în care (președinția) este pregătită să finalizeze examinarea programelor” de supraveghere.

Obama „a ascultat îngrijorările și recomandările grupului și a spus că va ține cont de părerea lui”, potrivit aceleiași surse.

Președintele a mandatat un grup de lucru, în vară, însărcinat cu explorarea unor eventuale amendări sau unei reformări a programelor NSA. Experții au înmânat vineri un raport Casei Albe, iar Obama intenționează să dezvăluie măsuri cu ocazia susținerii unui discurs luna viitoare, a confirmat marți purtătorul său de cuvânt Jay Carney.

Casa Albă a fost nevoită să reacționeze față de dezvăluiri supărătoare, vara trecută, provenind de la fostul consultant al serviciilor de informații Edward Snowden, cu privire la amploarea spionării datelor efectuate de NSA, Agenția Națională americană pentru Securitate.

Săptămâna trecută opt giganți în domeniul Internetului, dintre care șapte au fost prezenți la întâlnirea de marți, au publicat o scrisoare deschisă adresată lui Obama în care reclamau stabilirea unui cadru pentru aceste practici care au afectat grav încrederea utilizatorilor lor.

Snowden abordează Brazilia

Snowden, refugiat în Rusia, a furnizat proba potrivit căreia NSA poate decoda anumite sisteme de încifrare, un procedeu care stă la baza a numeroase soluții în domeniul securității informatice.

El a mai afirmat că firme americane au „cooperat” cu NSA, furnizându-i „puncte de intrare” în programele lor informatice sau livrându-i informații despre utilizatorii lor.

Microsoft a anunțat la începutul lui decembrie că va încifra datele schimbate în rețeaua sa informatică, din cauza unor „îngrijorări grave” cu privire la supraveghere, luând-o astfel înaintea Google, Yahoo! sau Twitter.

Reuniunea de marți a coincis cu prima hotărâre judecătorească pronunțată împotriva NSA. Un judecător federal de la Washington a stabilit luni că o colectare a metadatelor telefonice ale unei persoane constituie o „atingere adusă vieții private” și că este fără îndoială neconstituțională.

Într-o hotărâre salutată de către apărărtorii libertăților individuale, magistratul, care a catalogat tehnologia supravegherii „cvasi-orweliană”, a trimis, totuși, dosarul către o Curte de Apel, care urmează să se pronunțe pe fond.

Senatoarea democrată Dianne Feinstein, președinta Comisiei pentru Informații, a notat marți că alți magistrați au considerat conform Constituției programul NSA și a apreciat că „doar Curtea Supremă poate soluționa problema constituționalității” acestor operațiuni.

Inculpat pentru spionaj în țara sa, Snowden internționează să solicite azil permament în Brazilia, în schimbul unei contribuții la anchete braziliene asupra spionajului american, potrivit ediției de marți a ziarului brazilian Folha de S.Paulo, care a publicat o scrisoare deschisă a acestuia.

Casa Albă a îndepărtat ideea unei discuții cu fugarul în schimbul înapoierii documentelor furate, difuzate „cu pipeta” în presă începând din vară. Este necesar ca Snowden să revină în Statele Unite pentru a răspunde acuzațiilor formulate împotriva sa, a repetat Carney marți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
AJUTOR OBLIGATORIU în România. Este vestea pe care o așteptau aproape un milion de români
O bancnotă de colecție îți aduce o avere. Mulți români o mai au prin casă
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Kim Jong Un a primit „cadou” de ziua sa jurăminte de loialitate de la nord-coreeni