Gitenstein către Kerry: Fără sprijinul SUA și UE, nu e sigur că România continuă reformele juridice

Gitenstein către Kerry: Fără sprijinul SUA și UE, nu e sigur că România continuă reformele juridice
Publicat: 22/02/2013, 14:55
Actualizat: 03/07/2013, 22:17

Fostul ambasador SUA la București Mark Gitenstein îi recomandă noului secretar de stat John Kerry să aibă în vedere susținerea statului de drept și inițiativelor anticorupție din România, afirmând că fără sprijinul SUA și UE nu este „deloc sigur” că reformele în acest sens vor fi continuate.

„Nu mai puțin importante decât prioritățile strategice și militare este continuarea sprijinului pentru aceia din România care susțin statul de drept și inițiativele anticorupție”, afirmă Gitenstein, într-un articol postat pe un blog al ambasadorilor americani, unde sunt făcute de diverși diplomați americani recomandări pentru noul secretar de stat de la Washington privind relațiile SUA cu diverse state.

De asemenea, Gitenstein arată că, dincolo de faptul că ultimele rapoarte ale Comisiei Europene și ale Comisiei de la Veneția au criticat evoluțiile din 2012, lecția reală după criza de anul trecut este că „reformele privind activitatea instanțelor, a procurorilor și poliției au început să funcționeze”.

„Dacă nu ar fi fost implementate reformele fundamentale cerute de UE prin Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), nu ar fi fost instituțiile legale care să poată rezista puternicelor forțe politice care au fost concentrate asupra lor”, afirmă Gitenstein, care adaugă că în cele din urmă este meritul premierului Victor Ponta că el și sistemul din România au respectat hotărârile Curții Constituționale și „statul de drept a fost menținut”.

„Dar mai sunt încă multe lucruri importante de făcut. Într-adevăr, fără sprijinul susținut al SUA, UE și FMI, nu este deloc sigur că aceste reforme vor fi continuate. Ar trebuie să fie punctul principal al relației noastre bilaterale îndeplinirea obiectivelor fixate în ultimul raport MCV și în acordul de coabitare între premier și președinte. Primul și cel mai important dintre acestea este numirea unor persoane cu credibilitate, competență și experiență în funcțiile de procuror general și procuror șef al DNA”, arată Gitenstein.

El adaugă că această inițiativă nu este importantă „doar pentru că o doresc SUA și UE”, ci pentru că este „singura garanție că statul de drept, democrația și piața liberă vor supraviețui în România”.

De asemenea, el arată că SUA își doresc un aliat de încredere și stabil, cu instituții solide și independente, însă acestea servesc în primul rând românilor, nu americanilor.

„Aceste instituții sunt baza esențială pentru o piață liberă care să ridice nivelul de trai al fiecărui bărbat, femeie și copil din România. Ele protejează și drepturile minoritățile etnice cum ar fi cea romă care încă suferă de o discriminare fățișă și minoritățile religioase cum ar fi greco-catolicii care de două decenii au reușit prea puțin în obținerea înapoi a proprietăților lor bisericești”, evidențiază Gitenstein.

Totodată, el arată că românii sunt „pro-americani entuziaști” și că dincolo de dificultățile de vara trecută și poziția fermă adoptată de SUA în favoarea statului de drept, sondajele efectuate de Ambasada americană de la București au demonstrat clar că imaginea Americii a fost întărită de acest efort de apărare a statului de drept, la fel ca și imaginea Germaniei și a UE, care au adoptat poziții similare.

Gitenstein îl sfătuiește pe Kerry să aibă în vedere ca prioritate dorința românilor de întărire a acestui parteneriat și să țină cont de faptul că ar fi un gest foarte important din partea sa să participe el, sau alt înalt oficial SUA, la inaugurarea lucrărilor de la Deveselu din această primăvară sau să facă o vizită în România imediat după.

De asemenea, fostul ambasador SUA la București argumentează că din experiența sa a constatat că românii nu numai că sunt pro-americani, dar și împărtășesc valorile americane, iar ei nu doar vor să meargă în America, ci și să învețe și să ducă în România experiența acumulată. El arată că tocmai de aceea ar trebui activată legislația care ar permite accesul României la programul Visa Waiver, aflată în lucru în Congres.

„Secretarul de stat Kerry ar trebui să viziteze România și nu numai Bucureștiul. El trebuie să meargă la deosebit de frumoșii munți Carpați, în Transilvania istorică și Delta Dunării, cea mai mare zonă umedă din Europa. După ce secretarul de stat va petrece ceva timp împreună cu românii de rând și va vedea cu ochii săi cultura acestei țări, îmi va împărtăși optimismul cu privire la viitorul României”, concluzionează Mark Gitenstein în finalul scrisorii sale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
Alimentul-minune pe care japonezii îl mănâncă înainte de a merge la somn. Se trezesc fericiți...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Marea Britanie îşi întăreşte legislaţia împotriva pornografiei deepfake
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
INTERZIS total pentru cei care stau la APARTAMENT. Regula obligatorie pentru ziua de 1 Mai
Capii lumii interlope, la priveghiul lui Costel Corduneanu. Hotelurile din Iași nu mai au camere
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU