Grupul islamist Hamas ar putea accepta să elibereze ostatici în schimbul unui nou armistițiu /Blinken se va deplasa din nou în Orientul Mijlociu

Grupul islamist Hamas ar putea accepta să elibereze ostatici în schimbul unui nou armistițiu /Blinken se va deplasa din nou în Orientul Mijlociu
Publicat: 27/12/2023, 22:14
Actualizat: 27/12/2023, 22:25

Mișcarea islamistă palestiniană Hamas ar putea accepta să elibereze noi ostatici în schimbul unui armistițiu oferit de Israel, afirmă un oficial egiptean, în contextul în care secretarul de Stat american, Antony Blinken, urmează să efectueze un nou turneu în Orientul Mijlociu, pentru a pregăti etapa post-conflict în Fâșia Gaza.

”Hamas trebuie să accepte un nou acord cu Israelul și să utilizeze armistițiul pentru reorganizarea afacerilor interne și pentru a genera presiuni internaționale asupra Israelului în sensul opririi războiului”, a declarat miercuri seară un diplomat egiptean, citat de presa din Arabia Saudită și de site-ul israelian Ynetnews.com.

Conform diplomatului egiptean, grupul Hamas tratează cu seriozitate presiunile Administrației de la Cairo în sensul unui nou acord pentru eliberarea celor aproximativ 130 de ostatici israelieni.

Antony Blinken va efectua un nou turneu în Orientul Mijlociu

În cadrul eforturilor diplomatice, secretarul de Stat american, Antony Blinken, urmează să efectueze la sfârșitul săptămânii viitoare un nou turneu în Orientul Mijlociu, au declarat oficiali guvernamentali din Statele Unite, din Israel și din țări arabe, citați de site-ul Axios.com.

Conform oficialilor citați, Blinken se va deplasa în Israel, în Cisiordania, Iordania, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Qatar.

Ron Dermer, ministrul israelian al Afacerilor Strategice, s-a aflat marți la Washington, unde s-a întâlnit cu Antony Blinken și cu Jake Sullivan, consilierul pentru Siguranță Națională al președintelui Joe Biden. Washingtonul se așteaptă ca armata israeliană să treacă la o nouă etapă a ofensivei în Fâșia Gaza, care ar consta în reducerea intensității operațiunilor. Ron Dermer a primit solicitări și pentru îmbunătățirea situației umanitare în Fâșia Gaza, unde bilanțul bombardamentelor israeliene a ajuns la cel puțin 21.110 morți și 55.243 de răniți.

Cel puțin 130 de persoane răpite din Israel sunt ostatice în Fâșia Gaza, iar Guvernul Benjamin Netanyahu depune toate eforturile pentru a obține eliberarea lor. Armata israeliană a semnalat că ofensiva militară va continua până la distrugerea grupului islamist Hamas.

Surse: Shin Bet primise informații despre riscul unor atacuri de amploare

Serviciul israelian pentru Securitatea Internă (Shin Bet) primise de la un informator din Fâșia Gaza un avertisment privind un atac complex care urma să aibă loc la începutul lunii octombrie, au declarat surse citate de postul Channel 12 și de cotidianul Haaretz. Informațiile au fost evaluate inițial, iar serviciile israeliene au așteptat date specifice despre planul atacului. Anterior, Guvernul israelian a negat că ar fi primit avertismente din Egipt despre iminența atacurilor.

Militanți ai grupurilor palestiniene Hamas și Jihadul Islamic au ucis peste 1.200 de persoane în sudul Israelului, pe 7 octombrie.

Inspectorul de stat Matanyahu Englman a declarat, miercuri, că va examina în detaliu responsabilitatea tuturor instituțiilor israeliene privind neglijența care a condus la comiterea atacurilor în sudul Israelului.

”Vom analiza caracterul masacrului, repercusiunile acestuia și eșecurile asociate, avem îndatoriri morale și etice față de cei morți, față de răniți, față de militarii care își riscă viețile pentru apărarea țării. Vom verifica întreaga responsabilitate, la nivel civil, militar și guvernamental”, a declarat inspectorul de stat Matanyahu Englman.

Foto: Profimedia

Citește și:

Israelul și Iranul se amenință reciproc după ce Gardienii Revoluției au părut să revendice atacurile din 7 octombrie

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pescobar, cu 12 gagicuțe la mare: Și-a lăsat iubita acasă și a făcut show de...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Ies la lumină noi detalii în cazul fetiței și bătrânei din Călărași, care ar fi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Putin a dat ordinul ISTORIC. Decizia anunțată de Moscova pe 1 Mai: S-A ÎNCHEIAT
Cum să treci de la falsificat de permise la un garaj de sute de mii...
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Nebuloasa Cap de Cal, observată în detalii fără precedent cu Telescopul Webb