Gură de aer pentru UE. Extremistul Norbert Hofer a pierdut alegerile în Austria. UPDATE

Gură de aer pentru UE. Extremistul Norbert Hofer a pierdut alegerile în Austria. UPDATE
Publicat: 04/12/2016, 20:02
Actualizat: 05/12/2016, 08:27

Candidatul independent, sprijinit de Partidul Verzilor,Alexander Van der Bellen se clasează pe primul loc în urma celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Austria, cu 53,6% din voturi, în timp ce Norbert Hofer, candidatul de extremă-dreaptă, are 46,4%, conform unui exit-poll realizat de institutul de cercetare SORA.

Directorul de campanie al lui Hofer a declarat că acesta a admis înfrângerea în fața lui Van der Bellen, care potrivit exit-poll-urilor are un avantaj decisiv, scrie BBC News.

Într-un mesaj pe Facebook, Hofer s-a declarat „infinit de trist” și l-a felicitat pe contracandidatul lui pentru victoria obținută.

Exit-poll-ul a fost realizat de institutul de cercetare SORA la comanda televiziunii ORF, și are o marjă de eroare de 1,2%, scrie Reuters.

Alegerile din Austria sunt considerate ca fiind un barometru care ar putea indica cum se vor descurca formațiunile politice populiste în alte state din UE. Victoria lui Hofer în scrutinul prezidențial din Austria, concomitent cu respingerea prin referendum a reformei constituționale propuse de premierul italian Matteo Renzi, ar fi reprezentat un șoc dublu, aproape simultan, pentru Uniunea Europeană.

Turul doi al alegerilor prezidențiale din Austria s-a repetat astăzi după ce a fost anulat de Curtea Constituțională pe motiv că au existat nereguli la voturile prin corespondență. După aproape 50 de săptămâni de campanie electorală, cea mai lungă din istoria sa, peste 6,4 milioane de cetățeni cu drept de vot ar urma să se prezinte la urne pentru a alege între Hofer, inginer aeronautic în vârstă de 45 de ani, și independentul Alexander Van der Bellen, susținut de Verzi, fost profesor de economie, în vârstă de 72 de ani.

La 22 mai, Van der Bellen s-a impus în fața contracandidatului său cu numai 31.000 de voturi diferență, grație avantajului pe care l-a obținut din voturile prin corespondență. O victorie a lui Van der Bellen ar însemna un fel de „schimbare de direcție” în lumea occidentală, afectată de ascensiunea populismului după victoria taberei pro-Brexit în Marea Britanie și a republicanului Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA.

Norbert Hofer a anunțat, recent că va milita pentru organizarea unui referendum privind rămânerea țării sale în Uniunea Europeană, dacă va câștiga alegerile. ”Un bloc comunitar de 28 de state este important pentru Austria, dar eu îmi doresc o Uniune Europeană mai bună”, a declarat Hofer, citat de BBC..

BBC scrie că rolul președintelui austriac este în mare parte ceremonial, însă acesta are puterea să dizolve Camera inferioară a Parlamentului și să determine organizarea de alegeri anticipate.

Deși insistă că un vot dat lui nu ar echivala cu un vot dat ”Oexitului”, adică ieșirii Austriei din Uniunea Europeană, Norbert Hofer este de părere că ”islamul nu face parte din valorile” Austriei. De altfel, Hofer, de profesie inginer aeronaut, consideră că deschiderea ușilor pentru imigranți este o greșeală a Uniunii Europene și implică costuri majore pentru Austria și UE.

Totodată, Hofer susține că, dacă după Brexit Parlamentele naționale își vor pierde puterea, iar Uniunea Europeană va deveni ”centralizată” și se va guverna ca un singur stat, atunci organizarea unui referendum în Austria privind apartenența la UE este obligatoriu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge noua Dacia Duster în off-road? Test în condiții reale cu noul SUV românesc...
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Lui Meghan nu-i pasă de cancerul Regelui Charles și prințesei Kate
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
”Ne înclinăm în fața domnișoarei doctor și ne luăm rămas bun” Durere fără margini la...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului