Scandal la Summitul ONU – COP27 privind schimbările climatice, pornit de la cererea de eliberare a activistului Alaa Abdel Fattah: Un deputat a fost scos afară / Guvernul britanic, acuzat de „ingerințe în afacerile interne egiptene”

Scandal la Summitul ONU - COP27 privind schimbările climatice, pornit de la cererea de eliberare a activistului Alaa Abdel Fattah: Un deputat a fost scos afară / Guvernul britanic, acuzat de „ingerințe în afacerile interne egiptene”
Scandal la Summitul ONU - COP27 privind schimbările climatice, pornit de la cererea de eliberare a activistului Alaa Abdel Fattah: Un deputat a fost scos afară / Guvernul britanic, acuzat de „ingerințe în afacerile interne egiptene” ? Sursa foto: Profimedia
Publicat: 10/11/2022, 12:43
Actualizat: 10/11/2022, 13:29

Scandal la Summitul ONU – COP27 privind schimbările climatice, unde a fost prezent și președintele României, Klaus Iohannis. Totul a pornit de la un discurs susținut de sora activistului Alaa Abdel Fattah, care a cerut eliberarea sa din închisoare. Ulterior, un deputat a fost scos afară din sala de conferințe. În același context, liderul partidului Generației Democrate a acuzat guvernul britanic de „ingerințe în afacerile interne egiptene”.

Activistul britanic-egiptean Alaa Abdel Fattah a încetat să mai bea apă pentru a trage un semnal de alarmă, la începutul Summitului COP27, a anunțat sora sa, care a cerut eliberarea sa din închisoare.

Activistul, în vârstă de 40 de ani, a intrat în greva foamei și a consumat doar 100 de calorii timp de mai bine de 200 de zile pentru a forța Egiptul să-i permită să ia legătura cu consulatul Marii Britanii.

Mărul discordiei

Abdel Fattah, un activist cheie implicat în mișcările de protest din 2022, cunoscute sub numele „ Primăvara Arabă”, ispășește în prezent o pedeapsă de cinci ani pentru răspândirea de știri false.

Sora lui, Sanaa Seif, a avertizat că, din cauza grevei foamei în care se află fratele ei, acesta ar putea să nu mai trăiască la finalul Summitului ONU – COP27 privind schimbările climatice, scrie CNN.

Referitor la acest subiect, premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, a afirmat că situația activistului este „o prioritate pentru guvernul britanic, atât ca apărător al drepturilor omului, cât și ca cetățean britanic”.

Mătușa lui Abdel Fattah, Ahdaf Soueif, a declarat pentru BBC că summit-ul ar putea fi ultima lui șansă de a fi salvat și de a fi eliberat.

Ea l-a îndemnat pe Rishi Sunak să ajute la eliberarea nepotului ei.

„Înseamnă că avem într-adevăr doar câteva zile”, a spus ea. „Nimeni dintre noi nu are niciun motiv să creadă că regimul îl va lăsa vreodată să plece”.

Liderul partidului Generației Democrate acuză guvernul britanic de „ingerințe în afacerile interne egiptene”

Poziția premierului britanic nu a rămas fără ecou. Liderul Partidului Generației Democrate, Naji Al-Shihabi, a respins în mod vehement solicitarea Marii Britanii de eliberare a „condamnatului penal Alaa Abdel Fattah”, care se află în închisoare pe baza unei hotărâri judecătorești.

„Toate declarațiile emise de guvernul Marii Britanii în acest sens sunt complet respinse, chiar dacă Alaa are și naționalitate britanică”, a declarat Naji Al-Shihabi.

El a adăugat că, în ciuda faptul că activistul este și cetățean britanic, el ar fi trebuit să respecte legea Egiptului.

Naji Al-Shihabi „și-a exprimat surprinderea față de insistența unor organizații pentru drepturile omului de a folosi Summitul COP27 pentru Climă pentru probleme politice, încălcând summitul climatic”, conform Egypt Today.

Liderul politic din Egipt a catalogat cererile guvernului britanic de a-l elibera pe Alaa Abdel-Fattah drept o „imixtiune inacceptabilă în afacerile interne egiptene”, care reprezintă o încălcare a dreptului internațional și a Cartei Națiunilor Unite.

Un deputat egiptean a fost scos afară în timpul discursului

Deputatul egiptean Amr Darwish a fost dat afară de la conferința de presă susținută de Sanaa Abdel Fattah, la Summitul COP27, după ce parlamentarul a criticat aspru discursul surorii activistului.

Cine este Alaa Abdel Fattah

Abdel Fattah a jucat un rol cheie în protestele care l-au dat jos de la putere pe fostul lider egiptean, Hosni Mubarak, în 2011.

El este în închisoare de nouă ani și a fost condamnat la încă cinci ani în 2021, sub acuzația de „difuzare de știri false” – o acuzație despre care organizațiile pentru drepturile omului spun că este falsă.

El a primit cetățenia britanică în decembrie 2021, pentru că mama lui s-a născut la Londra.

Grupurile pentru drepturile omului au spus că acesta este unul dintre cei aproximativ 60.000 de prizonieri politici egipteni și au acuzat guvernul de la Cairo că încearcă să-și „spele” reputația prin găzduirea summitului climatic.

Guvernul egiptean a insistat că nu există prizonieri politici în țară.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Nivelurile apei din barajele din Istanbul se ridică la peste 81%! Ce spun experții despre...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Fumatul este INTERZIS la 5 m de altă persoană! Noua regulă intră în vigoare
ȘOC ÎN PNL. A fost găsit spânzurat în casă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
FMI a redus prognoza de creștere economică pentru România în 2024