Hannes Swoboda, liderul Grupului Socialiștilor și Democraților din PE: Este inadecvat ca un comisar UE să asocieze o procedură administrativă de o dispută politică

Hannes Swoboda, liderul Grupului Socialiștilor și Democraților din PE: Este inadecvat ca un comisar UE să asocieze o procedură administrativă de o dispută politică
Publicat: 12/07/2012, 13:36
Actualizat: 12/07/2012, 13:37

Liderul Grupului Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, Hannes Swoboda, consideră că este „inadecvat” ca un comisar european să condiționeze o procedură administrativă – Mecanismul de Cooperare și Verificare și aderarea României la Schengen – de o dezbatere politică.

Referindu-se la posibilitatea prelungirii monitorizării României de către CE, Hannes Swoboda a declarat: „Este inadecvat ca un comisar european să condiționeze deciziile în cadrul unei proceduri administrative – aderarea României la Spațiul Schengen – de o dezbatere politică”.

Viviane Reding, comisarul UE pentru Justiție, a apreciat că situația politică din România reprezintă „un mare pericol” și ar putea afecta progresele țării spre o „integrare deplină” în Uniunea Europeană. „Personal, eu văd un mare pericol în recentele evenimente din România, care pot afecta progresele înregistrate în ultimii ani”, a spus comisarul european.

Reding nu a exclus, la nivel personal, posibilitatea ca Executivul UE să continue „câțiva ani” supravegherea statului de drept în România, „cu consecințele pe care acest lucru le-ar avea” asupra integrării țării în Spațiul Schengen.

Hannes Swoboda s-a întâlnit, miercuri, la Bruxelles, cu premierul Victor Ponta pentru o discuție privind situația politică din România. El a arătat că, în discuția cu premierul Victor Ponta, și-a exprimat sprijinul pentru „toate măsurile adoptate pe o bază democratică”, în special de către Parlamentul de la București, și a precizat că regretă că președintele Grupului PPE, Joseph Daul, nu a dorit să se întâlnească cu șeful Guvernului de la București, afirmând că un astfel de refuz este foarte rar.

„Câțiva colegi români din Parlamentul European încearcă să afecteze imaginea României, ceea ce este inacceptabil, pratic distrug imaginea României. Lăsați Comisia să lucreze, noi vom accepta deciziile Comisiei”, a spus Swoboda.

Premierul Ponta a afirmat la rândul său că, în România, legea este respectată, într-un moment caracterizat de o luptă politică între președintele Traian Băsescu și partidele care formează USL, care beneficiază de „un suport popular mare”. El a amintit că Parlamentul este cel care l-a suspendat pe șeful statului, că decizia a fost avizată de către Curtea Constituțională și că decizia finală va aparține votanților, la referendumul de la sfârșitul lunii iulie.

Hannes Swoboda a cerut, marți, Comisiei Europene, într-o scrisoare adresată președintelui Jose Barroso, să facă rapid o analiză a evenimentelor din România, care să ajute la elaborarea unor soluții pentru „instrumentele de control și echilibru”. El precizează că grupul pe care îl reprezintă nu va tolera nicio încălcare a legilor sau valorilor europene de către statele membre sau de către guvernele în funcțiune.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Un milionar român, ajutat de un mic obiect. I-a purtat noroc la făcut mulți bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Fără el, lumea ar fi arătat cu totul altfel. Ziua în care s-a născut un...