HTC a anunțat o scădere record de 79% a profitului în trimestrul al treilea, la 133 milioane dolari

HTC a anunțat o scădere record de 79% a profitului în trimestrul al treilea, la 133 milioane dolari
Publicat: 08/10/2012, 19:23
Actualizat: 11/08/2014, 19:18

HTC, al doilea mare producător de smartphone-uri din Asia, a anunțat un profit net de 133 milioane de dolari pentru trimestrul al treilea, în scădere cu 79%, cea mai abruptă din istoria companiei, din cauza pierderii cotei de piață în favoarea Samsung Electronics și Apple, transmite Bloomberg.

Profitul HTC a coborât la 3,9 miliarde dolari taiwanezi, echivalentul a 133 miliarde dolari SUA, în timp ce analiștii anticipau un rezultat de 4,43 miliarde dolari taiwanezi.

Veniturile companiei au scăzut cu 48% în trimestrul al treilea, la 70,2 miliarde dolari taiwanezi (2,4 miliarde dolari SUA), cu mult sub estimările analiștilor.

HTC, cunoscut pentru smartphone-urile One, Sensation și Desire, „a căzut victimă birocrației și nu a acționat cu suficientă rapiditate”, a declarat directorul general al companiei, Peter Chou, într-o scrisoare către angajați.

Creșterea Samsung și Apple în Europa și America de Nord și dificultățile de pe piața chineză, unde telefoanele „no-name” câștigă teren, ar putea împiedica revigorarea afacerilor HTC în trimestrul al patrulea, consideră analistul Kevin Chang de la Citigroup, Taipei.

„HTC se îndreaptă către o nouă scădere a cotei de piață în SUA și Europa în trimestrul al patrulea. În China a mers bine în trimestrul al treilea, dar credem că scăderile dramatice de preț și îmbunătățirea telefoanelor fără marcă vor frâna avântul companiei”, comentează Chang într-un raport recent.

Acțiunile HTC au scăzut în acest an cu 42%, în timp ce indicele de referință al bursei de la Taipei a urcat cu 7,7%.

Samsung, cel mai mare producător de telefoane mobile din lume, a anunțat săptămâna trecută un profit record pentru trimestrul al treilea, de peste 7 miliarde de dolari, datorită vânzărilor în creștere ale gamei de smartphone-uri și tablete Galaxy.

Apple a vândut 5 milioane de modele iPhone 5 în primul weekend după debutul smartphone-ului în 9 țări pe 21 septembrie. La 28 septembrie, telefonul a fost lansat pe alte 22 de piețe.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase