Îi sancționăm pe cei care vin la proteste neautorizate, cu CAGULE pe față! Premierul Franței, MĂSURI împotriva VESTELOR GALBENE

Redactor:
Marinela Sarbu
Îi sancționăm pe cei care vin la proteste neautorizate, cu CAGULE pe față! Premierul Franței, MĂSURI împotriva VESTELOR GALBENE
Franța vrea să introducă o lege care să permită înăsprirea sancțiunilor împotriva protestelor nedeclarate ca răspuns la demonstrațiile violente ale „vestelor galbene", a declarat luni primul ministru Edouard Philippe, relatează Reuters.

El a vorbit după ce protestatarii au incendiat motociclete și au aprins baricade pe bulevardul Saint-Germain, sâmbătă la Paris, subliniind cum protestele împotriva costurilor ridicate ale nivelului de trai și împotriva președintelui Emmanuel Macron au devenit violente.

„Trebuie să păstrăm dreptul de a protesta în Franța și trebuie să-i sancționăm pe cei care încalcă legea„, a declarat Philippe pentru televiziunea TF1.

„Acesta este motivul pentru care guvernul pledează în favoarea actualizării legii pentru a-i sancționa pe cei care nu respectă această obligație de a declara protestele, pe cei care iau parte la protestele neautorizate, pe cei care vin la proteste cu cagule pe față”, a spus Philippe.

El a spus că guvernul ar putea modela noua lege privind legislația existentă împotriva huliganilor din fotbal, prin care persoanele acestea să poată fi interzise pe stadioane. Acesta ar putea fi introdus în februarie, a spus el.

Philippe a mai spus că cei care au adus perturbări și distrugeri în Paris și în alte orașe mari în care magazinele au fost jefuite și băncile vandalizate, vor fi nevoiți să plătească pentru pagubele pe care le provoacă.

Cele mai recente proteste ale „vestelor galbene” au început pașnic, dar au degenerat sâmbătă după-amiază, în timp ce protestatarii au aruncat cu pietre în forțele de ordine blocând podurile peste Sena.

Participanții la protestele Vestelor Galbene din mai multe orașe ale Franței s-au confruntat cu Poliția, care a folosit gaze lacrimogene pentru a împrăștia manifestanții violenți. 55% dintre francezi sunt de acord ca manifestațiile, aflate la a opta săptămână consecutivă, să continue, însă numărul participanților a început să scadă.

Câteva mii de oameni au participat la proteste în mai multe puncte ale capitalei Franței, inclusiv pe bulevardul Champs Elysées, unde, spre deosebire de săptămânile anterioare, multe magazine, precum și stațiile de metrou, au rămas deschise.

Poliția apreciază că 4.000 de protestatari au participat la un marș al Vestelor Galbene în centrul Parisului.

Poliția a folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor care aruncau cu pietre și sticle în zona Place du Châtelet din Paris.

 Incidente violente s-au produs și în zona dintre Grădinile Tuileries și Musée d’Orsay și pe malurile Senei.

Săptămâna aceasta, autoritățile franceze au trecut la ofensivă împotriva protestatarilor care continuă să manifesteze, oficiali de la Paris calificându-i ca fiind agitatori. Eric Drouet, un lider al mișcării  Vestele Galbene a fost reținut temporar de autorități în legătura cu presupusa organizare de manifestații ilegale, informează agenția The Associated Press.

 Peste 3.000 de manifestanți s-au strâns în centrului orașului Caen, dar nu s-au înregistrat incidente notabile, potrivit Ouest-France.

La Beauvais, aproximativ 600 de protestatari au venit în zona centrală a orașului. Când unii au aruncat cu pietre și alte obiecte spre forțele de ordine, Poliția a intervenit cu gaze lacrimogene pentru a dispersa acțiunea de protest ce nu fusese aprobată de autorități.

Alte patru persoane fost reținute după ce mai mulți protestatari au încercat să blocheze accesul în sediul cotidianului L’Est Républicain din orașul Nancy. Poliția a intervenit pentru a îndepărta baricadele ridicate de protestatari.

Circa 55% din francezi sunt în favoarea continuării protestelor, potrivit unui sondaj de opinie realizat recent de Odoxa Dentsu.

Totuși, numărul manifestanților este în declin comparativ cu manifestațiile din săptămânile precedente, informează postul LCI.

Începând din noiembrie, sute de mii de persoane au participat la protestele săptămânale organizate în Franța de Mișcarea „Vestelor Galbene”, care denunță majorarea prețurilor la carburanți și erodarea nivelului de trai.

Franța a fost șocată de imaginile care au surprins protetatari cu cagule în confruntări cu forțele de ordine. Arcul de Triumf de la Paris a fost vandalizat, numeroase magazine au fost jefuite, iar mai multe mașini au fost incendiate în cursul acțiunilor de protest din săptămânile precedente.

Documentele de la protestele din 10 august din Piața Victoriei, DECLASIFICATE

Șapte din cele opt documente referitoare la protestul din 10 august din Piața Victoriei au fost declasificate, au declarat pentru MEDIAFAX surse din Ministerul Afacerilor Interne.

Surse din Ministerul Afacerilor Interne au declarat pentru MEDIAFAX că șapte din cele opt documente referitoare la protestul din 10 august din Piața Victoriei au fost declasificate.

 

În septembrie 2018, procurorul general anunța că ancheta privind violențele de la mitingul din 10 august din Piața Victoriei durează pentru că multe dintre documentele care constituie probe la dosar sunt clasificate, precizând că actele care prezintă probe trebuie declasificate. Ulterior, ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan a declarat că solicitarea procurorului general privind declasificarea documentelor din dosarul violențelor din 10 august e analizată de o comisie din cadrul MAI, care urma să decidă cu privire la declasificarea parțială a datelor, subliniind că nu ministrul dispune declasificarea datelor.


 
În noiembrie 2018, Parchetul Tribunalului București i-a trimis în judecată pe șapte protestatari care ar fi agresat doi jandarmi la mitingul din 10 august din Piața Victoriei, dosarul urmând să fie judecat de Judecătoria Sectorului 1 București.

foto: Hepta

Inchide