Imagini de război. Trupele SEAL luptă cu ISIS

Imagini de război. Trupele SEAL luptă cu ISIS
Publicat: 05/05/2016, 21:08
Actualizat: 05/07/2016, 21:00

Înregistrarea a fost realizată cu telefonul mobil în timpul luptei care a durat mai mult de o jumătate de zi și a fost oferită celor de la The Guardian de un locotenent al forțelor kurde Peshmerga. materialul fimat dovedește nivelul de implicare al trupelor americane ăn lupta cu ISIS, mai afirmă cotidianul britanic. În timpul bătăliei și-a pierdut viața Charlie Keating IV, un soldat american, membru al trupelor speciale SEAL, care aparțin US Navy.

Imaginile surprind un convoi de patru vehicole care intră în foc pe fruntul de la Tel Osqof, un oraș creștin situat la aproximativ 30 km nord de Mosul.

Surprinși de focul deschis de luptătorii ISIS kurzii din trupele Peshmerga și cel puțin șase soldați americani se adăpostesc în spatele unui camion pe un drum ce duce spre oraș.

„Eu nu am o armă”, spune, în înregistrare, unul dintre americani, în timp ce teroriștii trag asupra lor. Un alt american îi răspunde „am eu una aici”, iar un luptător kurd îi roagă să facă economie de gloanțe.

Un alt luptător Peshmerga întreabă: „Nu putem cere gloanțe pentru AK-47 de la americani?”, se mai aude pe înregistrarea video.

Locotenentul Saad, care a filmat o parte din confruntare, a spus că fără ajutorul militar american numărul victimelor ar fi fost mai mare. „Sunt, într-adevăr, foarte buni luptători”, a adăugat acesta.

În film, se vede un elicopter american Black Hawk cu însemne medicale care aterizează în câmp deschis în apropiere de pozițiile deținute de kurzi. Din imagini nu reiese însă cu claritate dacă Keating este cel dus la bordul elicopteruluiînsă poate fi auzit un luptător Peshmerga care spune „au venit să-și ducă răniții de aici”.

Membrul SEAL Charles H Keating IV, în vârstă de 31 de ani, a devenit a treia victimă din cadrul armatei SUA din războiul împotriva ISIS, în Irak.

Consultanți sau combatanți

Inițial moartea lui Keating a fost descrisă de Pentagon ca fiind o moarte produsă „în urma focului inamic”, în spatele frontului, undeva în nordul Irakului. Ulterior Ashton Carter, secretarul de stat pentru aparare al SUA a nunațat decalrația și a afirmat că moartea lui Keating a fost „o moarte de luptă, desigur”. Decalarația asa a fost confirmată și de Secretarul de presă al Casei Albe, dar a caracterizat bătălia ca pe o scurtă luptă.

„Bărbați și femei noastre care se află pe teren, în Irak, nu au o misiune de luptă, dar au o misiune periculoasă, să opereze într-o țară periculoasă”, a spus Earnest.

De ani de zile, Casa Albă susține că trupele americane din Irak și Siria sunt doar o forță consultativă, nu o forță de luptă. Cu toate acestea, detaliile bătăliei de la Tel Osqof, arată că bruschețea și intensitatea războiului poate eroda deosebirile dintre consultanță și luptă.

Colonelul Steve Warren, purtătorul de cuvânt al comandamentului operativ care luptă împotriva Isis, a declarat că Keating a făcut parte dintr-o forță de reacție rapidă care a fost trimisă în sprijinul unei misiuni americane de „consultanță și asistență” care „sa întâmplat să fie în acel sat ” atacat de ISIS, pentru a se întâlnii cu liderii kurzi la 4 km în spatele frontului. El afirmă că doar întâmplător soldații americani au fost apoi imilicați alaturi de trupele Peshmerga într-o luptă cu arme ușoare, în care ar fi murit 125 de luptători ISIS.

Warren a mai precizat că misiunea forței de reacție rapidă din care a făcut parte și Keating nu a fost de a consolida pozițiile de luptă ale SUA, ci aceea de a scoate din luptă consultanții americani surprinși de atacul ISIS.

„Consilierii noștrii au fost implicați în mod automat în lupta care a urmat”, a declarat Warren, și au fost nevoiti să cheme forța de reacție rapidă. Ceea ce a urmat a fost caracterizat de Warren ca „o luptă mare, una dintre cele mai mari le-am văzut recent.”

„De aceea forța de reacție rapidă a mers acolo, pentru a-i ajuta să se extragă. Consultanții noștrii au intrat în contact cu inamicul și cum nu puteau să scape, trupele speciale au venit pentru a-i salva” a mai declarat acesta reporterilor.

Cu toate acestea soldații kurzi îl contrazic și afirmă că forțele speciale americane au fost lupta cu ISIS de luni de zile.

Warren a mai spus că „băieții noștri au scăpat de acolo relativ rapid”, dar că lupta la Tel Osqof a durat mai mult de o jumătate de zi și la ea au participat și treisprezece avioane de război ale SUA, inclusiv două drone, a lansat 31 de lovituri aeriene. Bătălia s-a încheiat abia seara la 21:30, a spus Warren.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
”Fratele meu s-a stins din viață la 34 de ani, din cauza depresiei” Drama care...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere