Imagini DEZGUSTĂTOARE din piața din Wuhan/ Câini, pisici, șobolani, koala vii striviți în cuști și sacrificați „pe loc” condiții insalubre/ Piețele asiatice, „bomba biologică vie” care amenință să contamineze întreaga lume

Redactor:
Gilda Popa
Imagini DEZGUSTĂTOARE din piața din Wuhan/ Câini, pisici, șobolani, koala vii striviți în cuști și sacrificați „pe loc” condiții insalubre/ Piețele asiatice, „bomba biologică vie” care amenință să contamineze întreaga lume
Imagini DEZGUSTĂTOARE din piața din Wuhan/ Câini, pisici, șobolani, koala vii striviți în cuști și sacrificați "pe loc" în propriile fecale/ Piețele asiatice, „bomba biologică vie" care amenință să contamineze întreaga lume

„Proaspăt sacrificat și livrat la ușa ta”, așa sună anunțurile vânzătorilor de carne exotică pentru consumatorii din China. În pofida faptului că sursa epidemiile mortale din trecut (SARS)  sunt legate de obiceiurile alimentare ale asiaticilor, autoritățile au rămas destul de indulgente în privința comercializării și consumului de animale exotice. Ceea ce în SUA sau în Europa este de neconceput, în Asia este legat de tradiția culinară. În aceste piețe se vând la grămadă crocodili, koala, pisici, câini, vulpi vii, pui de lup, salamandre uriașe, șerpi, șobolani, lilieci, păuni, porcine, gândaci, scorpioni, viermi vii, fructe de mare, aproape orice formă de viață imaginabilă.

Autoritățile din China au recunoscut că nu au depistat sursa zero a infecției cu noul coronavirus, deoarece primul pacient nu a avut contact cu marfa din piața din Wuhan, dar 27 dintre cei 41 de oameni infectați în prima fază a răspândirii focarului au consumat carne din piață, scrie publicația chineză xinhuanet.com. Asta înseamnă că mediul insalubru din piața de animale exotice a servit ca vehicol pentru propagarea coronavirusului.

Epidemiile virale nu sunt singurul pericol reprezentat de aceste piețe de carne vie. Populațiile de animale sălbatice sunt epuizate pe măsură ce sunt braconate și vânate. Focarele virale duc la distrugerea în masă a animalelor domestice, ceea ce crește costul proteinei animale de bază și la scumpirea la nivel global a cărnii de consum. Cu alte cuvinte, bolile pot migra  cu ușurință către animalele domestice, cum s-a întâmplat, de exemplu, cu pesta porcină sau cu gripa aviară.

Comerțul alimentar cu animale sălbatice vii, inclusive specii rare sau pe cale de dispariție, este o parte subestimată, rar documentată a economiei cenușii  din multe țări din Asia și Africa, scrie publicația americană thehill.com.

„De obicei, în aceste locuri există o foarte vagă sau inexistentă supraveghere din partea autorităților în ce privește condițiile sau cu privire la ce tip de specie poate fi vândută pentru consumul uman”, spune Peter Knights, directorul general al grupului de conservare WildAid.

O bombă biologică de viruși vii

Animalele sunt transportate în piață în viață, astfel încât cumpărătorii să poată fi siguri că sunt proaspete. De cele mai multe ori nu există condiții pentru refrigerare, pentru ca vânzătorii să economisească bani. Acest lucru face ca piețele asiatice de carne să fie un coșmar de sănătate publică.

„Se comercializează multe specii diferite în condiții îngrozitoare”, spune Knights. „Animalele sunt stresate, ceea ce le face mai susceptibile la îmbolnăviri, iar piețele sunt murdare, cu cuști stivuite, așa că ele se murdăresc și defechează literalmente unele de altele. Sunt o bombă biologică de viruși vii. Nu se poate proiecta un sistem mai eficient pentru  a transmite bolile decât aceste piețe.”, adaugă reprezentantul WildAid, citat de thehill.ro.

Autoritățile chineze au anunțat recent că una dintre sursele din care s-a răspândit coronavirusul este piața din Wuhuan, dar au admis că sunt și alte câteva surse necunoscute în present. Peste 30 de teste de la diferite animae comercializate în piață au rezultat pozitiv pentru noul coronavirus (2019-nCoV).

Dr. Gao Fu, directorul Centrului chinez pentru controlul și prevenirea bolilor, a declarat miercuri la Beijing că autoritățile consideră că virusul provine probabil de la „animale sălbatice de pe piața fructelor de mare”, deși sursa zero rămâne încă necunoscută.

China interzice traficul cu mai multe specii sălbatice sau solicită licențe speciale, dar reglementările sunt indulgente pentru unele specii, dacă sunt crescute în captivitate.

Hu Xingdou, un economist chinez, a declarat pentru mirror.co.uk că apetitul chinezilor pentru consumul de animale sălbatice are rădăcini culturale, economice și politice profunde.

Chinezii apreciază mai mult hrana decât libertatea și drepturile omului

„În timp ce Occidentul apreciază libertatea și alte drepturi ale omului, chinezii consideră alimentele ca fiind nevoia lor principală, deoarece foamea este o mare amenințare și o parte de neuitat a memoriei naționale.”, a explicat el.

Revoluția culturală, care a durat din 1966 până în 1976, o perioadă de haos politic și social cauzată de președintele Mao, când două milioane de oameni au murit de foame și alte milioane au fost lovite de înfometare.

Piețele de animale exotice din provinciile Hubei (din care Wuhan este capitala), Henan și Mongolia interioară s-au închis. Un grup de academicieni chinezi, inclusiv un fost președinte al Universității Peking și Shi Zhengli de la Institutul de Virologie din Wuhan (unul dintre oamenii de știință care au identificat liliacul care a fost purtătorul inițial al SARS), au solicitat public Congresului Național al Chinei să emită legislația de urgență care interzice permanent comerțul și consumul de animale sălbatice și consolidarea aplicării legilor existente, scrie wsj.ro.

 

FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
Poveste demnă de Dosarele X, la Cluj! Femeia A MURIT, dar soţul a readus-o la...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
ADEVĂRUL despre familia lui Culiță Sterp. Nu au fost dintotdeauna bogați. Ce s-a întâmplat când...
Ce avere are, de fapt, Gigi Becali! Bombă: îl concurează pe Ion Țiriac. `Rețineți ce...
Cât costă o vacanță la mare de Paște și 1 Mai în România. Au înnebunit...
CORONAVIRUS 18 aprilie. Situaţia pe judeţe. Doar 5 judeţe au peste 100 de cazuri noi....
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Un cuplu a cumpărat două acţiuni Amazon în 1997. Cât valorează acum
Poveste demnă de Dosarele X, la Cluj! Femeia A MURIT, dar soţul a readus-o la...
Experimentul INUMAN care s-a petrecut la Pitești. Încercarea de DISTRUGERE a personalității umane, o pată...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Care este cel mai lung drum drept din România. O plăcere să conduci aici
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Vestea ȘOC a acestei dimineți în România: A FOST ARESTAT! Este BREAKING NEWS
10 fructe și legume pe care nu merită să le cumpărăm BIO. Recomandarea Mihaelei Bilic
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Anunţul Apple la care nu se aştepta nimeni. Pun la cale un nou produs, realizat...
×