În Franța, statutul de Primă Doamnă nu există

În Franța, statutul de Primă Doamnă nu există
Publicat: 14/01/2014, 15:11

Constituția franceză nu acordă niciun statut partenerei președintelui Republicii, fie că acesta este sau nu căsătorit legal cu ea, iar funcția sa nedifinită dar uneori costisitoare a făcut deseori obiectul unor polemici, relatează AFP.

„Prima Doamnă”: expresia este totuși citată ad nauseam de toată presa în legătură cu vodevilul în care actori sunt președintele François Hollande, partenera sa Valérie Trierweiler și amanta secretă a acestuia, dar acest statut nu există în Franța. Protocolul nu prevede nimic pentru ea.

O singură mențiune apare în legătură cu soțiile președinților în arsenalul legislativ: este prevăzut ca odată devenite văduve, ele să primească o pensie, așa cum este cazul pentru multe profesii.

Această inexistență legală, totuși, este contrazisă de practică: partenera președintelui dispune de un birou și un secretariat la Elysée, oficial pentru a răspunde scrisorilor pe care le poate primi de la cetățeni, și ale cărui cheltuieli sunt suportate din bugetul președinției. Ea dispune, de asemenea, de gardă de corp.

În 2006, deputatul socialist René Dosière a alertat asupra faptului că soția lui Jacques Chirac, Bernadette, poate dispune fără control de mașinile și șoferii de la Elysée. Un an mai târziu, el s-a întrebat dacă Cécilia, care atunci era încă soția lui Nicolas Sarkozy, și-ar fi putut achita cheltuielile cu un card de credit al președinției.

Potrivit unei anchete recente a revistei VSD, Valérie Trierweiler ar costa statul 19.742 de euro pe lună, departe de cei 60.000 de euro pe lună cheltuiți de Carla Bruni-Sarkozy și cei 80.000 de euro cheltuiți de Bernadette Chirac.

Când președintele merge în vizită oficială în străinătate, eventuala călătorie a soției sale este suportată tot din bugetul președinției, la fel ca cea a invitaților de marcă pe care vrea să îi ia cu el.

Situația inedită a lui Valérie Trierweiler, care nu este căsătorită legal cu François Hollande, a ridicat probleme unor state mai riguroase din punct de vedere moral. Astfel, nu este prevăzut ca ea să îl însoțească pe președintele francez în timpul vizitei acestuia la Vatican, la 24 ianuarie.

Valérie Trierweiler, care nu îl însoțește pe François Hollande în toate călătoriile, ar trebui a priori să îi fie alături pentru vizita de stat din Statele Unite la invitația lui Barack Obama, prevăzută pentru 11 februarie. Nu s-a stabilit încă dacă ultimele episoade ale vieții private a președintelui francez vor schimba acest program.

Pentru a ieși din ambiguitate, unii promovează adoptarea unui statut al Primei Doamne, care să definească foarte precis funcția acesteia, locul și bugetul de care poate să dispună aceasta.

Alții, dimpotrivă, promovează o separare strictă între viața publică și viața privată a șefului statului, așa cum se întâmplă în multe țări occidentale. Ei văd în aceasta o garanție a modernității într-o societate în care cei divorțați și uniunile libere s-au multiplicat și în care soții sau soțiile personalităților politice nu își pun capăt propriei cariere profesionale.

François Hollande are el însuși o opinie pe acest subiect: „Nu se alege o familie”, a declarat el în 2012, înainte de a fi ales președinte.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Protest în Ungaria. Mii de oameni s-au adunat la un miting organizat de rivalul lui...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Marcel Pavel a fost la un pas de moarte. Ce i s-a întâmplat marelui artist
Casa te atacă cu bile de vopsea și gaze lacrimogene
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ