Începe procesul atentatelor de la maratonul din Boston. Exploziile au lăsat în urmă trei morți și 264 de răniți

Începe procesul atentatelor de la maratonul din Boston. Exploziile au lăsat în urmă trei morți și 264 de răniți
Publicat: 05/01/2015, 09:58

Djohar Țarnaev, în vârstă de 21 de ani, care se va prezenta luni la tribunalul federal din Boston (nord-estul Statelor Unite), riscă pedeapsa cu moartea pentru aceste atentate, cele mai grave comise de la 11 septembrie în Statele Unite.

Ele s-au soldat cu trei morți, între care un copil, și 264 de răniți la 15 aprilie 2013, când două bombe artizanale au explodat la interval de 12 secunde una de cealaltă, în mijlocul unei mulțimi adunate la linia de sosire a maratonului, reînviind teama față de terorism în Statele Unite.

Procesul, care ar urma să dureze cel puțin trei luni, va trezi amintiri dureroase. Unele victime, precum Liz Norden, ai cărei fii au rămas fără câte un picior, și-au promis să nu lipsească nicio zi de la proces, pentru a încerca să înțeleagă.

Altele, precum Heather Abbott, în vârstă de 40 de ani, căreia i-a fost, de asemenea, amputat un picior, au ezitat în cele din urmă.

Alții refuză chiar să îl vadă pe Țarnaev, un student care părea să se fi integrat bine în momentul comiterii faptelor. Ajuns în regiunea Boston în urmă cu opt ani împreună cu familia, el a fost naturalizat în 2012.

El va fi singur la proces. Fratele său mai mare, Tamerlan, în vârstă de 26 de ani, pe care apărarea ar urma să îl prezinte drept creierul acestor atentate pe care frații par să le fi pregătit singuri, a fost ucis patru zile mai târziu, în timpul unei confruntări violente cu poliția.

În urma unei urmăriri desfășurate de mii de polițiști, care a transformat Bostonul într-un oraș mort, Djohar Țarnaev a fost arestat la câteva ore după moartea fratelui său, ascuns într-o barcă, într-o grădină de la periferia orașului Boston. El era grav rănit.

Selecția juraților va dura cel puțin două săptămâni: 1.200 de persoane au fost convocate la tribunal. Luni dimineața, un prim grup de 200-250 de persoane va primi un chestionar de completat, însoțit de o serie de recomandări. Luni după-amiază, va fi convocat un al doilea grup. Scenariul va fi același marți și miercuri. Procesul va fi apoi amânat până la sfârșitul săptămânii viitoare, pentru a lăsa timp apărării și acuzării să studieze aceste chestionare. Ulterior va începe procesul de eliminare, până când părțile se vor înțelege asupra a 12 jurați și șase înlocuitori.

Acești jurați, dacă îl vor declara pe acuzat vinovat, vor trebui să decidă, într-o a doua fază a procesului, dacă acesta va fi condamnat la moarte.

Deținut aproape în izolare la închisoarea spitalului Fort Devens, la 70 de kilometri de Boston, Țarnaev a apărut doar de două ori în public: prima dată când încă era rănit, în iulie 2013, pentru a pleda nevinovat la cele 30 de capete de acuzare formulate împotriva lui, dintre care folosirea unei arme de distrugere în masă care a provocat decese și atentat într-un spațiu public; și a doua oară la 18 decembrie, aparent vindecat, pentru o scurtă audiere înaintea procesului.

Potrivit acuzării, cei doi frați Țarnaev au acționat cel mai probabil singuri, învățând să fabrice bombele pe Internet, plecând de la o revistă a Al-Qaida.

Djohar a lăsat în barcă un mesaj scris cu ceea ce pare o explicație a actului lor. „Administrația americană ne ucide civili nevinovați. (…) Noi, musulmanii, suntem un singur trup, faceți rău unuia dintre noi, ne faceți rău tuturor. (…) Încetați să mai ucideți nevinovați din rândurile noastre și ne vom opri”.

Acest proces federal este unul dintre cele mai importante de la cel al lui Timothy McVeigh, executat în 2001 pentru atentatele din Oklahoma City în 1995.

Țarnaev va fi apărat de o echipă de cinci avocați, printre care Judy Clarke, specialist în afaceri ce implică pedeapsa cu moartea.

Ea a reușit să evite condamnarea la moarte a mai multor clienți ai săi în anii ’90, în special a autorului atentatelor de la Jocurile Olimpice de la Atlanta din 1996 (soldate cu doi morți). Dar ea va trebui să ajungă la un acord cu procurorii, care nu par dispuși la acest lucru în acest stadiu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Cum arată apartamentul de 2460 de metri pătrați al lui Ion Țiriac. Detaliile din interior...
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Povestea emoționantă a lui Patrocle, câinele căutat de toată România. Este căutat cu disperare de...
I-a turnat zilnic soțului înălbitor în cafea. Ce s-a întâmplat cu bărbatul la scurt timp:...
O copilă de 8 ani din Botoşani, găsită moartă moartă într-o lizieră de salcâmi. Maria...
Maria, fetiţa de 8 ani dispărută într-o localitate din judeţul Botoşani a fost găsită decedată,...
Dovezile găsite acasă la Alexandru Piscan, presupusul spion al rușilor: fotografii și filmări detaliate de...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
Un COSMONAUT de TOP este CONVINS că NU suntem singuri în Univers
ESTE INTERZIS peste tot în România. REGULA despre care știe foarte puțină lume
Locul de muncă plătit regește, cu până la 100.000 dolari pe an. Ce trebuie să...
Ireal cât au ajuns să coste sicriele și locurile de veci în 2024
Răspunsul Gabrielei Cristea pentru urmăritorii care îi spun că fetele ei nu sunt aranjate întotdeauna:...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Câinele care a devenit viral și a inspirat meme-ul „doge” a murit
×