Incertitudini politice în Grecia, în urma operațiunii de anvergură împotriva neonaziștilor

Incertitudini politice în Grecia, în urma operațiunii de anvergură împotriva neonaziștilor
Publicat: 29/09/2013, 17:14
Actualizat: 29/09/2018, 20:54

Fragila coaliție între dreapta și stânga aflată la putere în Grecia și-a asumat un pariu îndrăzneț prin „decapitarea” mișcării neonaziste Zori Aurii, ai cărei alegători sunt râvniți de toate formațiunile politice, comentează AFP

Valul de arestări la care a procedat sâmbătă poliția antiteroristă elenă a dat o lovitură grea acestei formațiuni, care s-a ridicat în mai puțin de doi ani la rangul de a treia forță politică într-o țară afectată de o criză economică acută și în care șomajul îngroașă rândul extremiștilor.

Nikos Michaloliakos, fondatorul și liderul mișcării din 1980, totodată deputat, se află pe mâna justiției, la fel ca și presupusul său om de încredere Christos Papas, purtătorul de cuvânt Ilias Kasidiaris și alți trei parlamentari, reprezentând împreună o treime dintre cei 18 deputați ai partidului, care a intrat în Parlament în iunie 2012.

Toți riscă o inculpare pentru apartenența sau conducerea unei „organizații infracționale”. Judecătorii de instrucție vor lua o decizie în acest sens în cursul înfășișării suspecților prevăzute pentru marți.

Prezentarea în fața judecătorilor a celorlalți 15 membri ai partidului care au fost arestați va avea loc marți și miercuri. În total, 32 de mandate de arestare au fost emise de către Curtea Supremă, însărcinată cu anchetarea asasinării lui Pavlos Fyssas, un muzician antifascist, în vârstă de 34 de ani, înjunghiat pe 18 septembrie, în apropiere de Atena, de către un membru al partidului neonazist care a recunoscut faptele.

De la stânga la dreapta, ziarele nu își ascundeau, în edițiile de duminică, surprinderea față de întorsătura spectaculoasă pe care a luat-o risposta Guvernului față de Zori Aurii, după acest asasinat și după luni de pasivitate, dacă nu complacere, față de ascensiunea acestei formațiuni extremiste.

„Democrația îi mătură pe neonaziști”, constata săptămânalul To Vima (centru-stânga), „cele șase capete ale monstrului” au fost înlănțuite, exclama ziarul de stânga Eleftherotypia, aproape la unison cu ziarul liberal Kathimerini, care titra despre „încătușarea” partidului.

– Majoritate fragilă

Însă aceiași comentatori politici nu își ascund tulburarea față de această celeritate „bruscă”.

„Replica judiciară din ultimele zile arată că autoritățile aveau la dispoziție suficiente probe pentru a acționa împotriva (patridului) Zori Aurii cu mult mai devreme. Faptul că a trebuit să fie asasinat un cetățean grec pentru a le activa, în contextul în care toate faptele vizând străini au rămas fără răspuns, ridică întrebări”, scrie Nikos Chrysoloras în Kathimerini.

În opinia lui Javet Aslam, președintele comunității pakistaneze în Grecia, contactat de To Vima, „aceste arestări ar fi trebuit să aibă loc acum doi ani și jumătate sau trei, atunci când agresiunile (mișcării) Zori Aurii împotriva străinilor s-au agravat”.

Decizia autorităților elene de a reacționa în forță, sub presiunea premierului conservator Antonis Samaras, permite Greciei să prezinte o față mai respectabilă înainte să preia președinția Uniunii Europene (UE), la începutul lui 2014.

Însă ea reface, în același timp, cărțile jocului politic intern. Atât timp cât nu sunt judecați și condamnați, deputații din cadrul partidului Zori Aurii suspectați de comiterea unor abuzuri își păstrează mandatul, erau de acord, duminică, unii constituționaliști. Însă ce se întâmplă cu mandatele în cazul în care aceștia sunt plasați în detenție provizorie, în urma prezentării în fața judecătorului de instrucție?

Anumite ziare își puneau întrebări în legătură cu posibilitatea ca Parlamentul grec să funcționeze cu mai puțin de 300 de deputați, prevăzuți de Constituție. Coaliția conservatori-socialiști dispune de o majoritate de cinci mandate în acest Legislativ ales în iunie 2012.

Eventualitatea unei demisii a celor 18 deputați din cadrul partidului Zori Aurii planează, de asemenea, asupra peisajului politic, cu unele consecințe pe care politologii întâmpină unele dificultăți în a le descâlci.

Antonis Samaras a transmis până acum mesajul că va face totul pentru a evita organizarea unor alegeri parțaile, în urma eventualelor demisii, și o campanie electorală care ar putea să consolideze stânga radicală Syriza.

Cu toate acestea, partidul său ar putea să fie tentat să încerce să atragă alegătorii care părăsesc partidul Zori Aurii. Mai multe sondaje recente relevă un recul al partidului neonazist în intențiile de vot.

„Problema cea mai gravă”, observă Nikos Chrysoloras, „este în continuare de ce, oare, au votat mii de greci pentru un partid care nu a încercat vreodată să își ascundă adevărata față?” și ideologia neonazistă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
FOTO. Cum s-a lăsat pozată Simona Halep de Paște, la câteva ore după ce a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Lando Norris a obținut prima victorie din carieră în Formula 1. Pilotul britanic l-a învins...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Putin a dat ORDIN. Armele nucleare ale Rusiei...
Buletinele vor fi înlocuite de noua carte de identitate pe model european
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Ce substanță radioactivă a fost găsită în urina fumătorilor de țigări electronice?