Incidente violente la Hong Kong. Manifestanții pro-democrație au fost îndepărtați cu gaze lacrimogene: cel puțin 4 persoane rănite și 60 arestate

Incidente violente la Hong Kong. Manifestanții pro-democrație au fost îndepărtați cu gaze lacrimogene: cel puțin 4 persoane rănite și 60 arestate
Publicat: 28/09/2014, 19:10

Protestul a început sâmbătă, când liderii mișcării Occupy Central with Love and Peace s-au adunat să-i sprijine pe studenții care au fost atacați cu spray-uri lacrimogene de către forțele de securitate, după ce au trecut de barierele poliției și au năvălit în sediul guvernului din oraș, potrivit BBC.

Potrivit statisticilor oficiale, cel puțin patru protestari au ajuns la spital. Studenții spun că nu vor da înapoi și că vor lupta până la instaurarea unui regim democratic în fosta colonie britanică. Pe de altă parte, CY Leung, guvernatorul de la Hong Kong, a declarat că demonstrațiile sunt ilegale.

Duminică, protestatarii au blocat un drum aglomerat și s-au ciocnit violent cu poliția. Ca urmare, polițiștii au folosit gaze lacrimogene cu piper pentru a-i îndepărta pe manifestanți.

Poliția a arestat 60 de persoane

Duminică dimineața, poliția a arestat peste 60 de persoane, inclusiv pe Joshua Wong, un lider al grupului studențesc Scholarism, în vârstă de 17 ani, care a fost luat cu forța după ce le-a cerut protestatarilor să pătrundă în clădirea guvernului. Acesta a fost reținut în dimineața zilei de duminică, împreună cu studenții Alex Chow și Lester Shum. Părinții săi au declarat într-un comunicat că decizia de a-l reține a fost un act de „persecuție politică”.

Wong are deja la activ o victorie majoră împotriva Beijingului. În 2012, la vârsta de 15 ani, acesta a forțat guvernul din Hong Kong să anuleze planurile de a impune un program de educație național pro-China în școlile din Hong Kong, mobilizând 120.000 de protestatari.

Studenții au solicitat oamenilor să se alăture în timpul protestelor, cerând eliberarea liderilor lor, însă au apărut diviziuni între studenți și mișcarea Occupy Central după ce unii studenți au acuzat mișcarea de nesupunere civilă, de deturnare a protestului.

În ultima săptămână, demonstrațiile care au atras mii de protestatari pregătiți pentru o confruntare violentă cu poliția reprezintă unul dintre cele mai tenace acte de nesupunere civilă apărute în Hong Kong-ul postcolonial.

Străzile din jurul sediului guvernului local, amplasat în cartierul Admiralty din vecinătatea cartierului Central, au fost ocupate de oameni și blocate cu baricade de metal ridicate de protestatari pentru a se apăra împotriva unei represiuni a forțelor de ordine.

Ultimele proteste au fost amplificate după ce demonstranții au spart vineri un cordon al poliției și au sărit gardurile, pătrunzând în sediul principal al guvernului. Acțiunea a venit după o săptămână de proteste, care cer ca alegerile să fie libere. Liderii studenților au estimat numărul participanților la manifestații în jurul a 80.000 de persoane.

Unii observatori au comparat protestele din ultima săptămână cu cele care au culminat cu represiunea sângeroasă împotriva studenților pro-democrație din Piața Tiananmen din Beijing în 1989.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
TOŢI cei cu TELEFOANE mobile sunt obligați să respecte din 29 aprilie. Guvernul a dat...
Codul Muncii modificat oficial. Noi obligații pentru angajatori
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Mâncarea preferată a românilor de 1 Mai. Care a fost cea mai scumpă comandă?