Informații fără precedent despre paradisurile fiscale, dezvăluite de o asociație de jurnaliști

Informații fără precedent despre paradisurile fiscale, dezvăluite de o asociație de jurnaliști
Publicat: 04/04/2013, 18:37
Actualizat: 08/02/2016, 20:38

O asociație internațională de jurnaliști înregistrată în SUA dezvăluie, în baza unor scurgeri de informații, secretele a 120.000 de companii offshone și a aproape 130.000 de persoane, expunând afacerile ascunse ale politicienilor, artiștilor și bogaților din peste 170 de țări, între care și România.

Un număr de 86 de jurnaliști din 46 de țări au participat la investigațiile coordonate de The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), parte a Center for Public Integrity din Washington, fiind posibil ca cercetarea să fie cea mai amplă colaborare jurnalistică transfrontalieră din istorie, potrivit unui comunicat al asociației.

Informațiile au fost obținute de ICIJ din 2,5 de milioane de fișiere digitale.

Raportul realizat de ICIJ și rețelele sale partenere din întreaga lume este primul dintr-o serie de relatări care vor fi prezentate până pe 15 aprilie, alte informații urmând să fie făcute publice pe parcursul anului, pe măsură ce investigația va progresa.

„Această investigație ridică perdeaua de deasupra sistemului offshore și oferă o imagine transparentă a paradisurilor fiscale și a persoanelor și companiilor care beneficiază de ele”, a declarat Gerard Ryle, director al ICIJ.

Fișierele identifică persoanele din spatele unor companii și trusturi private înregistrate în Insulele Virgine Britanice, Cook Islands, Singapore și alte paradisuri fiscale.

Între aceste persoane se află medici și dentiști din SUA, greci din clasa de mijloc, directori de companii din Rusia, miliardari din Europa de Est și Indonezia, speculatori de pe Wall Street, dealeri internaționali de arme și familiile și asociați unor dictatori.

Documentele prezintă fapte și date, respectiv transferurile de bani și legăturile dintre companii și persoane, și arată extinderea fenomenului secretelor financiare offshore în întreaga lume, care a permis celor bogați și cu relații să eludeze fiscul, alimentând corupția deopotrivă în țările dezvoltate și sărace.

Totodată, este vorba de cele mai multe informații confidențiale obținute vreodată de o organizație de media. Mărimea totală a fișierelor, măsurată în gigabiți, este de peste 160 de ori mai mare decât scurgerile de date ale Departamentrului de Stat din SUA obținute de Wikileaks în 2010.

La analizarea documentelor ICIJ a colaborat cu reporteri ai The Guardian și BBC, Le Monde, Suddeutsche Zeitung și Norddeutscher Rundfunk, Washington Post, the Canadian Broadcasting Corporation (CBC) și alte 31 de parteneri media din lume.

Pe parcursul cercetării au fost intervievați sute de experți, oficiali guvernamentali, avocați, clienți offshore și alte surse din întreaga lume.

Între persoanele menționate de raport se află soția vicepremierului rus Igor Șuvalov și doi directori ai Gazprom, care potrivit documentelor au participații la companii din Insulele Virgine Britanice. Toți trei au refuzat să comenteze.

Documentele arată cum megabogații se folosesc de structuri complexe offshore pentru a deține proprietăți, opere de artă și alte bunuri, beneficiind în același timp de avantaje fiscale care nu se află la îndemâna oamenilor obișnuiți.

Între spaniolii identificați în documente se află și baroneasa Carmen Thyssen-Bornemisza, care folosește o companie din Cook Islands pentru achiziția de lucrări de artă prin case de licitații ca Sotheby”s și Christie”s.

Între cei 4.000 de americani figurează Denise Rich, compozitoare nominalizată la premiile Grammy al cărei fost soț s-a aflat în centrul unui scandal de grațiere, la sfârșitul mandatului președintelui Bill Clinton.

Un alt nume proeminent din SUA este James R. Mellon, a cărui familie a fondat companii cunoscute, precum Gulf Oil și Mellon Bank. El s-a folosit de patru companii din Insulele Virgine Britanice și Lichtenstein pentru tranzacții cu instrumente financiare și transferul a zeci de milioane de dolari între conturile offshone pe care le deținea.

Principalele concluzii ale investigației sunt că oficiali guvernamentali, familiile și asociații lor din Azerbaijan, Russia, Pakistan, the Philippines, Thailand, Canada, Mongolia și alte țări se folosesc de companii și conturi bancare ascunse. Superbogații recurg la structuri complexe offshore pentru a deține proprietăți, iahturi, opere de artă și alte active pentru avantaje fiscale.

Multe dintre cele mai mari bănci ale lumii, între care UBS, Clariden și Deutsche Bank, au lucrat agresiv pentru a pune la dispoziția clienților companii ascunse în Insulele Virgine Britanice și alte paradisuri fiscale.

O întreagă industrie de contabili, intermediari și alți angajați bine plătiți au ajutat patronii să își ascundă identitățile și interesele de afaceri, acoperind astfel spălarea de bani și alte activități ilegale.

De asemenea, schemele piramidale și alte fraude de amploare folosesc în mod curent paradisurile fiscale pentru inregistrare și transferul câștigurilor ilegale.

Raportul arată că mulți dintre cei care operează în paradisuri fiscale sunt implicați în tranzacții legale, dar participanții la cercetare au ridicat semne de întrebare legate de lipsa transparenței și practicile ilegale care predomină în lumea offshore.

Între țările incluse se află, în ordine alfabetică, Argentina, Armenia, Australia, Azerbaijan, Belgia, Brazilia, Bulgaria, Canada, Chile, Columbia, Costa Rica, Croația, Danemarca, Finlanda, Franța, Georgia, Germania, Grecia, India, Irelanda, Italia, Japonia, Kosovo, Letonia, Malarezia, Mexic, Moldova, Olanda, Noua Zeelandă, Nigeria, Norvegia, Pakistan, Paraguai, Filipine, România, Rusia, Serbia, Singapore, Africa de Sud, Spania, Sri Lanka, Suedia, Elveția, Thailanda, Ucraina, Marea Britanie, SUA și Venezuela.

The International Consortium of Investigative Journalists este o rețea internațională de reporteri care colaborează la articole de investigație. Organismul a fost înființat în 1997 de Center for Public Integrity din Statele Unite, pentru concentrarea pe probleme care depășesc granițele naționale. Cu 160 de membri în peste 60 de țări, ICIJ se concentrează pe criminalitatea transfrontalieră, corupție și putere.

Center for Public Integrity este o organizație de presă independentă nonprofit specializată în jurnalism de investigație în probleme de importanță publică majoră. Din 1990, acest centru, cu sediul la Washington, a publicat peste 500 de rapoarte de investigație și 17 cărți pentru mai multă transparență a instituțiilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Mirela Biftoi ar fi fost ucisă pentru o datorie de mii de lei! Sora ei...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
NU mai au voie să cumpere țigări. INTERZIS pentru cei născuți după 1 ianuarie 2009
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult