Întâlnire istorică. Donald Trump a acceptat să discute personal cu liderul de la Phenian, Kim Jong-Un. Când va avea loc evenimentul

Întâlnire istorică. Donald Trump a acceptat să discute personal cu liderul de la Phenian, Kim Jong-Un. Când va avea loc evenimentul
Publicat: 09/03/2018, 09:02
Actualizat: 28/03/2019, 20:05

Kim Jong Un a declarat recent că este pregătit să „denuclearizeze” Coreea de Nord și să suspende testarea rachetelor balistice și a altor arme nucleare, a declarat șeful Biroului de Securitate Națională al Coreei de Sud, Chung Eui-Yong.

O întrevedere între Kim Jong-Un și Donald Trump ar însemna un pas major în rezolvarea tensiunilor ridicate privind ambiția Phenianului de a își dezvolta capabilitățile nucleare.

„I-am transmis (n.r. președintelui Donald Trump) că în cadrul întâlnirii noastre, Kim Jong-Un a afirmat că este pregătit pentru denuclearizare. Kim și-a luat angajamentul că Pheninianul se va abține de la viitoarele teste nucleare sau ale rachetelor”, a declarat Chung Eui-Yong.

„Și-a exprimat dorința de a îl întâlni pe președintele Trump, cât mai repede posibil. Președintele Trump a apreciat acest lucru și a informat că îl va întâlni pe Kim Jong-Un până în luna mai, pentru a atinge denuclearizarea”, a adăugat oficialul sud-coreean.

Nu a existat imediat o reacție din partea Casei Albe la afirmațile oficialului sud-coreean.

În același timp, președintele sud-coreean Moon Jae-in este de părere că potențiala întâlnire între președintele american Donald Trump și liderul de la Phenian, Kim Jong Un, ar putea conduce la denuclearizarea Coreei de Nord, a declarat Kim Eui-kyeom, purtător de cuvânt al Președinției de la Seul.

Kim Jong Un i-a spus șefului Biroului de Securitate Națională de la Seul că o întâlnire cu Trump ar fi o evoluție majoră, a mai declarat purtătorul de cuvânt, informează agenția de știri Reuters.

Shinzo Abe: SUA și Japonia vor continua să pună presiune pe Coreea de Nord

Premierul japonez Shinzo Abe a afirmat vineri că, în urma unei convorbiri telefonice, el și președintele american Donald Trump au fost de acord că trebuie să continue să pună presiune pe Coreea de Nord, relatează site-ul agenției Reuters.

Abe a declarat pentru reporteri că speră să viziteze Statele Unite cât mai curând, pentru a purta o discuție cu Donald Trump privind Coreea de Nord.

„Salutăm schimbarea poziției Coreei de Nord”, a declarat Shinzo Abe.

„Kim Jong-Un vorebește despre denuclearizare cu reprezentanții Coreei de Sud. De asemenea, nu au existat testări ale rachetelor nord-coreen în această perioadă. Un mare progres a fost făcut, dar sancțiunile vor rămâne valabile până când vom ajunge la un acord. Întâlnirea este planificată!”, a declarat Donald Trump.