Întâlnire la nivel înalt între cele două Corei, luni. Principalul subiect de pe agenda discuțiilor

Întâlnire la nivel înalt între cele două Corei, luni. Principalul subiect de pe agenda discuțiilor
Publicat: 14/01/2018, 14:33
Actualizat: 17/04/2018, 21:39

Delegația sud-coreeană va fi condusă de către un oficial din ministerul Sportului, Culturii și Turismului. Nord-coreenii vizează un acord în privința numărului de echipe pe care le vor trimite la Jocurile Olimpice, precum și a disciplinelor la care vor participa.

Între timp, presa de stat nord-coreeană a subliniat importanța reconcilierii și a unității dintre cele două Corei.

„Este important să se realizeze reconcilierea și unitatea între popoare în vederea îmbunătățirii relațiilor Nord-Sud și pentru crearea unei atmosfere favorabile reunificării. Ușa va rămâne deschisă pentru dialog cu oricine din Coreea de Sud, inclusiv cu persoane din partidul de guvernământ, din opoziție și din alte grupuri”, a transmis Rodong Sinmun, publicația oficială a partidului comunist de la Phenian.

La 9 ianuarie au avut loc primele discuții inter-coreene din ultimii doi ani, la Panmunjom. Delegația Coreei de Sud a apreciat că îmbunătățirea relațiilor cu statul vecin și măsurile agreate ar putea deschide calea dialogului pentru „o rezoluție fundamentală” în privința chestiunii nucleare.

Coreea de Sud i-a cerut Coreei de Nord să înceteze acțiunile ostile care sporesc tensiunea în Peninsula Coreeană. În replică, regimul Kim Jong-Un a transmis că este necesară garantarea unui mediu de pace și a fost de acord să participe la viitoare negocieri militare cu sud-coreenii.

Regimul nord-coreean a anunțat că nu va discuta despre programul său nuclear cu autoritățile sud-coreene, întrucât acesta vizează numai Statele Unite.