Învingător în alegerile municipale, premierul turc Erdogan își amenință adversarii: „A venit timpul să îi eliminăm”

Învingător în alegerile municipale, premierul turc Erdogan își amenință adversarii: A venit timpul să îi eliminăm
Publicat: 31/03/2014, 10:28
Actualizat: 03/02/2019, 20:29

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan și-a proclamat duminică victoria totală în alegerile municipale din Turcia, în pofida lunilor de critici și scandaluri, și le-a promis imediat tututor inamicilor că îi va face „să plătească”, relatează AFP.

În seara succesului Partidului Justiție și Dezvoltare (AKP), Erdogan și-a reluat retorica agresivă din campanie și a atacat opoziția, în special „trădătorii” din cadrul organizației imamului Fethullah Gülen, pe care îl acuză de complot împotriva regimului său.

„Poporul a dejucat astăzi planurile perfide și capcanele imorale (…) cei care au atacat Turcia au fost respinși”, a declarat el în fața miliilor de susținători reuniți la cartierul general al AKP din Ankara.

„Nu va fi stat în stat, a venit timpul să îi eliminăm”, a continuat șeful Guvernului în fața mulțimii care agita drapele ale partidului.

După numărarea a 95 la sută din voturile exprimate, candidații AKP s-au clasat pe primul loc, obținând 45 la sută din voturi și devansând net principalul concurent, Partidul Republican al Poporului (CHP, centru-strânga), cu 28,5 la sută.

Așa cum a sugerat tonul acestui discurs, victoria fără apel ar urma să îl convingă pe Erdogan, în vârstă de 60 de ani, să se prezinte la alegerile prezidențiale din august, disputate pentru prima dată prin vot universal direct.

Pentru a completa acest triumf, partidul aflat la putere, care a câștigat toate alegerile din 2002, a păstrat și controlul celui mai mare oraș din țară, Istanbul.

La Ankara, cel de-al doilea mare oraș al Turciei, cursa este foarte strânsă, CHP revendicând în cursul nopții o diferență de doar câteva mii de voturi față de foarte populistul primar AKP, Melih Gökçek, care a candidat pentru un al cincilea mandat.

Rezultatele definitive în capitală vor fi cunoscute abia după reunumărarea voturilor în unele districte.

„Aceste cifre arată că Erdogan a supraviețuit scandalurilor fără prea mari pagube”, a comentat pentru AFP politologul Mehmet Akif Okur, de la universitatea Gazi din Ankara.

„Alegătorii au crezut că dacă Erdogan va cădea, vor cădea împreună cu el”, a continuat Okur.

După 12 ani aflați la putere la conducerea Turciei, prim-ministrul confirmă, cu acest succes, că rămâne personajul cel mai charismatic al țării, dar și cel mai controversat: aclamat de cei care văd în el un artizan al decolării economice a țării, dar considerat de alții un „dictator” islamist.

În urmă cu un an, în timp ce se afla încă la apogeul puterii sale, „marele om”, cum îl numesc susținătorii săi, „sultanul”, cum îl ironizează uneori adversarii, a primit un prim semnal de alarmă în iunie 2013, când milioane de turci i-au cerut demisia în stradă.

De peste trei luni, el este afectat din nou de acuzații de corupție grave, care vizează anturajul său.

Erdogan a contraatacat pentru a-și mobiliza susținătorii împotriva foștilor săi aliați din cadrul mișcării Gülen, suspectați că au format un „stat în stat”.

Această luptă fratricidă a culminat joi cu difuzarea pe rețelele de socializare a rezumatului unei reuniuni în care ministrul de Externe Ahmet Davutoglu și șeful serviciilor de informații discută despre o intrare în război a Turciei împotriva Siriei, fără să își ascundă intențiile electorale.

Afectat de aceste dezvăluiri, Guvernul a răspuns prin epurări și măsuri autoritare, în special blocarea Twitter și YouTube, care i-au adus o avalanșă de critici.

În pofida apelurilor la calm reiterate duminică de șeful statului, Abdullah Gül, criza politică ce afectează țara pare să continue până la alegerile prezidențiale, un motiv în plus dacă Erdogan decide să se prezinte.

„Acest lucru va înfuria liberalii, susținătorii lui Gülen și opoziția laică”, a anticipat Soner Cagaptay, de la Washington Institute, „Erdogan va deveni mai autoritar, iar Turcia se va polariza, cu riscul unor revolte”.

Liderul naționaliștilor în Parlament, Devlet Bahçeli, și-a exprimat aceeași părere și a apreciat că scorul obținut de partidul său nu îi va permite lui Erdogan să se spele de suspiciunile de corupție. „Nimic nu va mai fi ca înainte. Premierul a ales să înainteze pe cale divizării” Turciei, a apreciat șeful Acțiunii naționaliste MHP, care a onținut 15 la sută din voturi la scrutinul local.

Departe de mizele naționale, rivalitățile locale care marchează de obicei alegerile în Turcia au provocat, duminică, moartea a nouă persoane.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
Mihai Neşu, adevărul despre divorţ. Cine a decis, de fapt, separarea, după accident
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Cristina Șișcanu, motivul pentru care nu gătește nimic pentru masa de Paște. Cum își petrece...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice