Iohannis reia, la summitul PPE, ideea unei Europe cu o singură „viteză”. Mesajul transmis liderilor europeni

Redactor:
Dana Stanila
Iohannis reia, la summitul PPE, ideea unei Europe cu o singură „viteză”. Mesajul transmis liderilor europeni
Președintele Klaus Iohannis a transmis joi, în cadrul discursului susținut la summitul PPE din Malta, că România susține o Uniune Europeană "puternică, unită și coezivă", subliniind că o Europă "cu mai multe viteze" poate duce la o separare în plan economic și social între statele membre.

„România vrea o Uniune Europeană puternică, unită și coezivă. Țara mea a contribuit la consolidarea proiectului european și vom continua să facem acest lucru. Și să credem în valorile care ne aduc împreuna și ne să fim o adevărată familie: libertate, democrație, pace, securitate, solidaritate. (…) Avem capacitatea să punem la pământ toate zidurile și barierele care, mai târziu, pot fi de neînvins. Acțiunile noastre viitoare trebuie să fie bazate pe securitate, dezvoltare, angajare și respect pentru valorile fundamentale și libertăți”, a spus președintele Klaus Iohannis în cadrul discursului susținut în fața mai multor șefi de state și guverne.

Președintele a ținut să sublinieze, și cu acest prilej, că România nu este de acord cu ideea unei Europe „cu mai multe viteze”.

„România nu susține o Uniune Europeană cu cercuri concentrice de integrare, sau cu mai multe viteze, care riscă să ducă la o separare a statelor membre din punct de vedere social și economic. Nu vedem aceste scenarii ca fiind bune pentru aprofundarea relațiilor dintre statele membre, mai ales într-o perioadă în care Uniunea Europeană se confruntă deja cu o divizare și o lipsă de încredere între state”, a mai spus șeful statului.

Președintele Klaus Iohannis participă joi la summitul Partidului Popular European, care se va desfășura în La Valetta (Malta),a anunțat joi, Administrația Prezidențială, principalele discuții vizând situația din Balcanii de Vest și Brexit-ul. La summit participă aproximativ 1500 de persoane, printre care se numără prim-miniștri și șefi de stat ai țărilor membre UE, dar și președinți ai instituțiilor europene.

„Președintele României va susține o alocuțiune în cadrul celei de-a doua sesiuni a Congresului PPE, la care participă aproximativ 1500 de persoane, printre care se numără prim-miniștri și șefi de stat ai țărilor membre UE, dar și președinți ai instituțiilor europene. De asemenea, Președintele Klaus Iohannis va participa și la Summitul PPE în format extins, unde principalele teme de discuție vor fi Balcanii de Vest și Brexit-ul”, conform Administrației Prezidențială.

Șeful statului va avea o întâlnire cu prim-ministrul Republicii Malta Joseph Muscat.

De asemenea, președintele Klaus Iohannis se va întâlni cu președintele Ucrainei Petro Poroșenko, tema discuțiilor fiind perspectivele de consolidare a relațiilor bilaterale dintre cele două state, precum și parcursul european al Ucrainei.

Inchide