Irakul acuză Turcia că îi încalcă suveranitatea și îi cere retragerea trupelor din Mosul

Irakul acuză Turcia că îi încalcă suveranitatea și îi cere retragerea trupelor din Mosul
Publicat: 05/12/2015, 16:25
Actualizat: 12/10/2016, 11:30

Liderul guvernului din Irak susține că pătrunderea „unui batalion armat” de luptători turci în zona Nivenah, în apropiere de Mosul s-a realizat fără niciun fel de permisiune. Acolo puterea este deținută de grupul terorist ISIS.

Corespondentul Al-Jazeera confirmă intrarea soldaților turci pe teritoriul irakian, la invitația guvernatorului din Mosul, Atheel Nujaifi, care se află la conducerea unor formațiuni locale numite Hashd al-Watani (Frontul de Mobilizare Națională).

„Avem nevoie de mai mult ajutor pentru a lupta împotriva ISIS, iar dacă Turcia este dispusă să ne ofere un astfel de sprijin, îl vom accepta”, ar fi transmis conducerea de la Mosul către capitala Irakului. Ministrul de Externe irakian a spus, pentru televiziunea națională de la Bagdad că desfășurările de trupe turcești reprezintă „o incursiune” și că respinge orice fel de operațiuni militare care nu se realizează în colaborare cu guvernul din care face parte.

Un oficial turc responsabil cu securitatea care a dorit să rămână anonim a declarat pentru Reuters că trupele s-au fi deplasat către Mosul însoțite de vehicule blindate, o mișcare despre care coaliția statelor care luptă împotriva ISIS avea perfectă cunoștință. Un video lansat pe site-ul turcesc al publicației proguvernamentale Yeni Safak arată platforme care transportă vehicule ale armatei în timpul nopții, pe care le descrie drept un convoi ce însoțește soldații turci către Bashiqua.

Irakul solicită retragerea

Un oficial militar kurd stabilit în prima linie a frontului de la Bashiqua, la nord de Mosul, a spus că în noaptea de miercuri spre joi, în tabăra din teritoriu, au sosit omologi turci, escortați de echipaje de protecție. Acesta a afirmat că nu are imaginea clară a numărului persoanelor aflate acolo și că refuză să facă speculații.

Tabăra este folosită de un grup numit Hashid Watani (mobilizare națională) care este alcătuit mai ales dinpersoane care au făcut parte din efectivele poliției irakiene și voluntari din Mosul. Aceasta a fost înființată de fostul guvernator Atheel al-Nujaifi, care întreținea relații apropiate cu Turcia.

„Soldații noștri sunt deja în Irak. Un batalion de militari a ajuns deja acolo. Antrenamente se făceau în acea regiune încă de acum doi sau trei ani. Această defășurare de forțe face parte din ceea ce înseamnă pregătire”, a declarat un înalt oficial turc.

„Acțiunile nu fac parte din lupta împotriva Daesh (ISIS)”, a adăugat un conducător turc, menționând că cel puțin 20 de vehicule blindate însoțeau convoiul, ca măsură de protecție.

La Washington, doi conducători cu funcții înalte în structurile apărării americane au declarat vineri că Statele Unite au cunoștință de deplasarea a sute de soldați turci în nordul Irakului, dar că mișcarea nu face parte din activitățile coaliției conduse de SUA.

Aceste evenimente vin pe fondul ultimelor tensiuni dintre Bagdad și Ankara, cu toate că între cele două există un istoric serios de neînțelegeri, dintre care cele mai cunoscute sunt acelea referitoare la veniturile obținute pentru petrolul din regiunea kurdă.

ŞOC | Scene incredibile într-un club de noapte. Bătută şi violată de o vedetă aflată...
💣 în cazul dublei crime din Iași! Cine e adevăratul criminal, de fapt
FOTO. Maria Dragomiroiu, imagini de senzație la plajă! Cum arată în costum de baie, la...
Zone erogene ale bărbaților care produc plăceri uriașe
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Omicron, tulpină dominantă în România. Noua variantă a acaparat marile oraşe: 96% în Cluj, 72%...
Metoda de furt care face ravagii. Cu o simplă monedă, HOȚII iau tot din MAȘINĂ
BANCUL ZILEI – Pofte vinovate în miez de noapte: “Dragă, așa aș vrea să fac...
Premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat
💣 în cazul dublei crime din Iași! Cine e adevăratul criminal, de fapt
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
BĂTAIE în toată regula la o SALĂ de FITNESS!
Copilul din „Doi bărbați și jumătate”, de nerecunoscut după ce a câștigat 20 mil. $,...
Cine este, de fapt, polițistul care a accidentat-o mortal pe Raisa pe trecerea de pietoni?...
Klaus Iohannis, în stare de șoc. Lovitură umilitoare din interior: Asta e realitatea
Exclusiv. Soția lui Ilie Nastase, scandal monstru la Otopeni! FOTO/A refuzat masca, dar cerea copiilor...
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...