Iranul avertizează: Participarea Israelului la coaliția SUA va avea efecte „dezastruoase”

Iranul avertizează: Participarea Israelului la coaliția SUA va avea efecte „dezastruoase
Publicat: 08/08/2019, 17:34

„Coaliția militară pe care America vrea să o formeze sub pretextul securizării transportului maritim va amplifica starea de insecuritate în regiune”, a declarat ministrul iranian al Apărării, Amir Hatami, citat de Agenția France-Presse și de cotidianul Le Figaro.

Eventuala participare a Israelului ar fi „un act provocator și poate avea consecințe dezastruoase pentru regiune”, a avertizat oficialul iranian.

Surse citate de site-ul Ynetnews.com și de cotidianul Times of Israel au declarat marți că Israelul va participa la misiunea coordonată de Statele Unite pentru securizarea Golfului Persic prin contracararea acțiunilor Iranului. Conform unor surse politice, ministrul israelian de Externe, Israel Katz, i-a informat pe membrii Comisiei pentru Afaceri Externe și Apărare din Knesset că Israelul va participa la misiunea maritimă din Golful Persic. Israelul va participa la operațiuni de colectare de informații și va oferi capabilități navale militare, a precizat Israel Katz, explicând că participarea la misiunea maritimă din Golful Persic se înscrie în strategia israeliană de contracarare a Iranului.

Marea Britanie a anunțat luni că se va alătura Statelor Unite în misiunea internațională pentru protejarea navelor comerciale în Golful Persic, în contextul tensiunilor cu Iranul. Guvernul Angela Merkel a respins solicitarea Administrației Donald Trump privind participarea Germaniei la această misiune navală.

În urmă cu două săptămâni, Marea Britanie a anunțat trimiterea de nave militare în zona Golfului Persic, pentru escortarea tuturor vaselor sub pavilion britanic, în contextul tensiunilor cu Iranul, care a capturat un petrolier britanic ca reacție la o măsură similară adoptată de Londra. Marea Britanie a anunțat că va încerca să creeze o misiune europeană de protecție maritimă pentru a asigura tranzitul navelor prin Golful Persic.

Rusia și Iranul au anunțat săptămâna trecută semnarea unui protocol de cooperare militară care include posibilitatea efectuării de exerciții navale comune în Strâmtoarea Hormuz, în contextul tensiunilor cu Statele Unite și Marea Britanie. Gardienii Revoluției din Iran au anunțat recent capturarea unui petrolier britanic în Strâmtoarea Hormuz, în replică la oprirea în Strâmtoarea Gibraltar a unui vas care ar fi transportat petrol iranian destinat Siriei. Nava britanică Stena Impero a fost oprită de Gardienii Revoluției pentru „nerespectarea codului maritim internațional, la solicitarea Autorității portuare și maritime din provincia Hormuzgan”. Marea Britanie și Statele Unite au condamnat vehement capturarea petrolierului britanic.

În urmă cu o lună, membri ai Forțelor navale regale britanice au capturat petrolierul Grace 1, suspectat că ar fi transportat petrol iranian spre Siria prin încălcarea sancțiunilor impuse de Statele Unite și de Uniunea Europeană. Administrația de la Teheran avertizase că ar putea captura o navă britanică în cazul în care Marea Britanie nu eliberează petrolierul sechestrat în Gibraltar.

Incidentele maritime au intervenit într-un moment sensibil, amplificând criza dintre Iran și Occident pe tema Acordului nuclear din 2015, contestat vehement de Administrația Donald Trump. Ministrul spaniol de Externe, Josep Borrell, a declarat că petrolierul din largul Gibraltarului a fost capturat la solicitarea Statelor Unite.

Relațiile Statelor Unite cu Iranul sunt tensionate din cauza sancțiunilor impuse de Administrația Donald Trump după retragerea din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul. Președintele SUA vrea limitarea activităților nucleare și balistice iraniene. Tensiunile s-au amplificat după ce Iranul a doborât o dronă militară americană.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
“Am plâns pentru Vlad Pascu. Este o victimă!”. Elena Merișoreanu a șocat și tulburat România...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Îl recunoşti? Da, e chiar EL! Suferinţa şi-a pus amprenta pe chipul său
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
MAREA DOAMNĂ a României a murit în Noaptea de Înviere: Drum lin spre cele veșnice
Ce poți face cu resturile de prăjituri și cozonac rămase de la masa de Paști
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Actorul Kevin Spacey a negat noi acuzații de comportament sexual nepotrivit