Israelul a declasificat arhivele guvernamentale privind masacrul de la Munchen din 1972. Poliția germană, făcută „praf” de israelieni

Israelul a declasificat arhivele guvernamentale privind masacrul de la Munchen din 1972. Poliția germană, făcută praf de israelieni
Publicat: 31/08/2012, 19:04
Actualizat: 27/09/2018, 20:20

Israelul a publicat în această săptămână zeci de documente oficiale în legătură cu luarea de ostatici și asasinarea sportivilor israelieni la Jocurile Olimpice de la Munchen, din 1972, punând în discuție implicarea serviciilor de securitate și a guvernului german, informează AFP.

Arhivele israeliene au prezentat 45 de documente, unele special deschise cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la asasinarea a 11 sportivi israelieni de un comando de opt palestinieni, membri ai organizației „Septembrie Negru”.

Aceste documente prezintă discuții între Ministerele Afacerilor Externe, reuniuni ale Cabinetului israelian și ale comisiei parlamentare de afaceri externe și apărare, precum și corespondențe între responsabili germani și israelieni.

„Germanii nu au făcut nici cel mai mic efort pentru salvarea de vieți, nu și-au asumat nici cel mai mic risc pentru a salva oamenii, nici pe ai lor, nici pe ai noștri”, se poate citi în mărturia șefului Mossad din acea vreme, Zvi Zamir, la revenirea de la Munchen.

El adaugă că germanii „au făcut totul pentru a termina cu această poveste, cu orice preț, pentru a nu perturba Jocurile Olimpice”.

Zamir se declară exasperat de greșelile poliției germane. El spune că trăgătorii de elită erau echipați cu revolvere, că blindatele pentru salvarea ostaticilor au ajuns cu întârziere și că polițiștii nu aveau lanterne pentru a urmări mișcările activiștilor palestinieni în timpul nopții în care a avut loc tentativa de eliberare a ostaticilor. „Nu exista niciun plan de urmărire și niciun mijloc de a improviza un plan alternativ”, a adăugat Zamir.

Anumite documente scor în evidență și probleme în dispozitiviul de securitate israelian.

Raportul comisiei de anchetă arată o „lipsă de claritate, probleme și proceduri contradictorii”, responsabil fiind considerat șeful securității din acea vreme de la ambasada Israelului în Germania, al cărui nume nu a fost dezvăluit.

Opt membri ai organizației palestiniene „Septembrie Negru” au pătruns în clădirea delegației israeliene din satul olimpic, la 5 septembrie 1972, la Munchen. Ei au ucis doi sportivi israelieni și au luat alți nouă ostatici, cerând în schimba eliberarea a 232 de activiști palestinieni.

Operațiunea de salvare, organziată de serviciile germane de securitate, s-a soldat cu un fiasco. Toți ostaticii au fost uciși, la fel ca și un polițist vest-german și cinci din cei opt palestinieni. Ceilalți trei activiști palestinieni au fost capturați.

Deschiderea arhivelor israeliene intervine în contextul unei polemici care a avut loc înainte de deschiderea JO de la Londra, în legătură cu posibilitatea de a onora memoria sportivlor israelieni printr-un moment de reculegere la ceremonia de deschidere a JO.

Comitetul Internațional Olimpic a decis în cele din urmă să se țină un minut de reculegere în timpul unei ceremonii de inaugurare a zidului armistițiului olimpic, în absența vreunei reprezentant israelian, ceea ce a provocat furia acestora.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Cu cine petrece Violeta Bănică de Paște: „Abia aștept”
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice