• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

Israelul e pregătit de un „RĂZBOI DE 30 DE ZILE, PE MAI MULTE FRONTURI”

Israelul e pregătit de un „RĂZBOI DE 30 DE ZILE, PE MAI MULTE FRONTURI”
Israelul și-a pregătit populația pentru un eventual conflict pe mai multe fronturi, care ar dura 30 de zile, afirmă ministrul israelian al Protecției civile, Matan Vilnai, citat de AFP.

Israelul și-a pregătit populația pentru un eventual conflict pe mai multe fronturi, care ar dura 30 de zile, afirmă ministrul israelian al Protecției civile, Matan Vilnai, citat de AFP.

„Nu există niciun motiv să fim isterici. Niciodată până acum frontul intern nu a fost pregătit mai bine”, a declarat Vilnai pentru ziarul Maariv.

„Pot oferi asigurări că de data aceasta fiecare va ști exact ce trebuie să facă”, a spus Vilnai, precizând că „Israelul s-a pregătit pentru scenariul unui conflict de 30 de zile, pe mai multe fronturi”, care s-ar putea solda cu până la 500 de morți.

La începutul lunii august, Ministerul israelian al Apărării anunțase că analiza scenariul unui conflict militar cu Iranul și mișcarea Hezbollah, activă în sudul Libanului, existând și ipoteza implicării Siriei în acest război. Experți din cadrul Ministerului israelian al Apărării, citați de ziarul Haaretz, au estimat că aproximativ 200 de civili israelieni ar muri în cazul unui conflict cu Iranul și mișcarea șiită Hezbollah, activă în sudul Libanului și susținută de regimurile de la Teheran și Damasc. Conform experților israelieni, numărul victimelor civile israeliene ar ajunge la 300 dacă Siria va fi implicată în acest conflict.

În cazul în care Israelul ar ataca instalațiile nucleare iraniene, Iranul va riposta cu rachete, însă, aproape sigur, va interveni și mișcarea șiită Hezbollah, care ocupă poziții la frontiera dintre Liban și Israel. În conflict ar putea fi implicată și Siria, în contextul în care regimul Bashar Al-Assad este, alături de Iran, un susținător activ al Hezbollah.

Liderii politici de la Ierusalim au sugerat că Israelul va răzbuna atentatul comis în stațiunea bulgară Burgas, soldat cu moartea a cinci israelieni pe 18 iulie și atribuit Hezbollah. Ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak, a declarat că nu există dubii în legătură cu implicarea Hezbollah în acest act terorist. „Avem dovezi solide. Vom analiza aceste dovezi împreună cu serviciile de informații din SUA, Marea Britanie și alte state”, a precizat Barak. Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, președintele Shimon Peres, Ehud Barak și ministrul de Exerne Avigdor Lieberman au atribuit toți atentatul de la Burgas mișcării teroriste Hezbollah, activă în sudul Libanului și susținută de regimurile din Siria și Iran.

Efraim Halevy, fost director al Serviciului israelian de informații externe (Mossad), a sugerat că statul evreu ar putea ataca instalațiile nucleare iraniene în următoarele săptămâni. Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a afirmat că asigurările oferite de Statele Unite privind posibilitatea unei intervenții militare împotriva Iranului nu sunt suficiente pentru a opri regimul islamist de la Teheran să se doteze cu arme nucleare. „Regimul de la Teheran crede că membrii comunității internaționale nu manifestă suficientă voință pentru a opri Iranul”, a spus Netanyahu după ce secretarul american al Apărării, Leon Panetta, a reiterat, în Israel, că Statele Unite mențin opțiunea militară în cazul Iranului.

Regimul islamist de la Teheran susține că programul nuclear iranian are scop strict civil, dar Occidentul și Israelul suspectează că Iranul încearcă să fabrice arme atomice. Statele Unite au avertizat Israelul să nu efectueze vreun atac unilateral împotriva instalațiilor nucleare iraniene, însă Netanyahu a sugerat că statul evreu ar putea opta pentru o intervenție militară.

Inchide