Israelul își pregătește cetățenii pentru eventualitatea unui atac de amploare

Israelul își pregătește cetățenii pentru eventualitatea unui atac de amploare
Publicat: 29/05/2013, 12:07
Actualizat: 02/02/2019, 02:12

Israelul a lansat un exercițiu destinat pregătirii populației pentru a face față unei ploi zilnice de sute de rachete, într-un moment în care tensiunile cresc în această regiune, în contextul temerilor legate de extinderea conflictului sirian, relatează AFP.

Procedurile de evacuare și salvare a victimelor prinse sub dărâmături în caz de atacuri, îndeosebi cu arme chimice, sunt testate începând de duminică și până miercuri. În cursul acestui exercițiu, copiilor în școlile lor și adulților la locul de muncă sau la domiciliu li se cere să se refugieze în adăposturile cele mai apropiate în caz de alertă.

De la începutul războiului civil din Siria (martie 2011), situația s-a agravat în Platoul Golan, pe care Israelul l-a ocupat începând cu 1967, dintre cei aproximativ 1.200 de kilometri pătrați, doar 510 kilometri pătrați rămânând sub controlul Siriei.

La 21 mai, armata siriană a revendicat pentru prima oară tiruri ce au atins un vehicul militar israelian care circula în regiunea ocupată a Platoului Golan.

Tensiunile cu regimul lui Bashar al-Assad s-au amplificat și în urma celor două raiduri aeriene israeliene care au avut loc recent în apropiere de Damasc. Aceste atacuri au urmărit, potrivit oficialilor israelieni, să oprească transportul de arme către Hezbollahul libanez.

Siria a reacționat avertizând că va răspunde „imediat” și într-un mod „dureros”, oricărui nou atac al Israelului pe teritoriul său.

„Capacitatea de rezistență și sângele rece ne va permite să obținem victoria”, a explicat generalul israelian Ezal Eisenberg, însărcinat cu apărarea pasivă.

„Toată lume înțelege că inamicii noștri nu caută în timpul următorului conflict să cucerească teritoriul israelian, ci mai degrabă să lanseze rachete în direcția obiectivelor civile”, a afirmat ministrul israelian însărcinat cu apărarea civilă, Gilad Erdan, în timpul unei inspecții într-o școală.

Potrivit mass-mediei israeliene, exercițiul în curs simulează o situație care ar putea interveni în a 15-a zi a unui conflict în timpul căruia mii de rachete ar fi lansate zilnic înspre Israel, din Liban, Siria și Fâșia Gaza.

În acest scenariu, bateriile de interceptare a rachetelor Iron Dome, nu sunt suficiente pentru a proteja teritoriul israelian de un asemenea atac de amploare.

„Testăm procedurile de salvare ținând cont de lecțiile din «Al doilea Război din Liban», în scopul de a ne asigura continuitatea și funcționare serviciilor publice”, a explicat generalul Eisenberg, referindu-se la războiul dintre Israel și Hezbollahul libanez, care a avut loc în vara lui 2006.

În timpul acestui conflict, care a durat puțin peste o lună, Hezbollah a reușit, în pofida bombardamentelor masive israeliene, să lanseze aproximativ 4.000 de rachete asupra regiunii nordice a Israelului, determinând un milion de cetățeni să se ascundă în adăposturi sau să meargă în sudul țării. În total, 41 de civili israelieni au fost uciși și 583 răniți, potrivit unei surse oficiale israeliene.

Potrivit experților militari citați de mass-media, Hezbollah, Siria, mișcarea palestiniană Hamas, care controlează Fâșia Gaza, și Iranul, considerat de Israel drept principala amenințare la adresa securității sale, dispun de un arsenal de 200.000 de rachete.

„Israelul este țara cea mai amenințată din lume. Acesta se confruntă cu amenințarea cu rachete. Suntem pregătiți pentru orice scenariu”, a declarat diminică premierul Benjamin Netanyahu.

Generalul Eisenberg s-a arătat încurajator. „Armata israeliană urmărește evoluția situației la frontiera nordică. Suntem pregătiți și știm să reacționăm cum trebuie”, a asigurat el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
„Străzi deschise” weekendul 20 și 21 aprilie: O nouă zonă din București devine pietonală