Joe Biden se declară „serios îngrijorat” de situația de la granița dintre Polonia și Belarus

Joe Biden se declară „serios îngrijorat” de situația de la granița dintre Polonia și Belarus
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 13/11/2021, 09:28

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, s-a declarat vineri puternic îngrijorat cu privire la criza migranților care are loc la granița dintre Belarus și Polonia.

O declarație similară a fost făcută anterior și de vicepreședintele Kamala Harris, informează Digi24.

„Credem că este o îngrijorare serioasă. Am comunicat îngrijorarea noastră Rusiei, am comunicat îngrijorarea noastră Belarusului. Credem că este o problemă”, a declarat preşedintele Biden reporterilor în timp ce se pregătea să plece de la Casa Albă pentru a petrece sfârşitul de săptămână la reşedinţa prezidenţială de la Camp David.

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, este acuzat de statele occidentale că ar organiza un flux continuu de migranți la granița cu Polonia, cu scopul de a afecta Uniunea Europeană, ca răspuns la sancțiunile impuse de Occident regimului său.

„Belarusul se angajează în activități îngrijorătoare”

Lukașenko se bazează și pe sprijinul principalului său aliat, președintele Rusiei, Vladimir Putin, despre care unele voci spun că ar susține această mișcare a regimului de la Minsk.

Anterior, vicepreşedinta Kamala Harris, aflată într-o vizită oficială la Paris, a apreciat că Belarusul este „angajat într-o activitate foarte îngrijorătoare”.

Washingtonul critică în mod regulat regimul Lukaşenko, iar Statele Unite se numără printre ţările care au adoptat sancţiuni la adresa unor oficiali şi entităţi din Belarus. De asemenea, la sfârşitul lunii iulie, preşedintele Joe Biden a primit-o la Casa Albă pe opozanta belarusă aflată în exil, Svetlana Tihanovskaia.

Uniunea Europeană a salutat vineri un progres în stoparea sosirii migranţilor după anunţul Turciei referitor la interdicţia pentru irakieni, sirieni şi yemeniţi de a se îmbarca cu destinaţia Belarus pe aeroporturile sale. La rândul său, guvernul irakian a anunţat că lucrează pentru a-i înregistra pe migranţii irakieni blocaţi la frontiera polono-belarusă care sunt de acord să revină în ţară.