John CANTLIE, ultima MONEDĂ de SCHIMB a Statului Islamic. Jurnalistul răpit în urmă cu șase ani a fost văzut în SIRIA

Redactor:
Silviu Bănilă
John CANTLIE, ultima MONEDĂ de SCHIMB a Statului Islamic. Jurnalistul răpit în urmă cu șase ani a fost văzut în SIRIA
John Cantlie, un jurnalist britanic răpit de ISIS în urmă cu șase ani, este încă în viață și liderii jihadiști l-ar putea da la schimb pentru libertatea lor, au precizat forțele kurde.

Pentru Statul Islamic, Cantlie și alți doi ostatici din Occident reprezintă monede de schimb, pe măsură ce forțele kurde, susținute de cele americane, anihilează ultimele bastioane ale jihadiștilor din Siria, scrie Daily Mail.

Preotul italian Paolo Dall”Oglio, în vârstă de 64 de ani și o asistentă de la Crucea Roșie, a cărei identitate nu a fost divulgată de organizația umanitară, pentru a o proteja, au însă o soartă incertă și nu se știe exact dacă sunt în viață sau au fost executați sumar de ISIS.

Cei trei ostatici au fost prinși în ambuscade diferite, în timpul ascensiunii ISIS din 2012-2013 și cel puțin Cantlie ar fi fost ținut în viață de gruparea teroristă.

Ostaticii sunt folosiți acum de ISIS în negocierile cu forțele kurde, care au înconjurat ultimele baricade ale luptătorilor islamiști din provincia siriană Deir ez-Zor, informează The Times.

 

Oficialii armatei kurde au declarat pentru sursa citată că toți cei trei ostatici au fost menționați de luptătorii ISIS. Ministrul britanic pentru Securitate, Ben Wallace, crede că fotoreporterul John Cantlie este în viață.

Totuși, Marea Britanie nu va plăti nicio recompensă pentru ostatici. Fotograful a fost răpit de ISIS în noiembrie 2012, alături de reporterul american James Foley, care a fost decapitat de teroristul cu origini britanice „John Jihadistul”.

Cantlie a apărut ultima oară într-o filmare din 2016, dar kurzii au precizat că acesta se află în Siria.

Talentul jurnalistic al lui Cantlie a fost exploatat din plin de ISIS, care l-a folosit pe britanic în filmele de propagandă.

Într-un clip din martie 2016, Cantlie, având o statură slabă și firavă, a relatat despre bombardarea Universității din Mosul, Irak.

În 2014, Cantlie a apărut într-un costum portocaliu de prizonier și a dezvăluit că prizonierii care au vrut să fugă au avut parte de o tortură cu apă.

Același Cantlie a citit email-uri transmise între ISIS și familiile ostaticilor americani, care se plângeau că Washingtonul nu se implică în eliberarea lor.

 

În noiembrie 2018, un fost membru ISIS a declarat pentru revista franceză Paris Match că l-a văzut pe Cantlie în orașul sirian Raqqa, situat la circa 480 km distanță de Mosul.

În octombrie, acesta a spus că l-a văzut pe Cantlie în urmă cu 7-8 luni, în închisoare, având un translator alături.

Cantlie a lucrat la mai multe publicații, printre care The Sunday Times, The Sun și The Sunday Telegraph.

Cantlie a fost răpit în iulie 2012 și apoi eliberat de membri ai Armatei Libere Siriene. Din păcate, Cantlie a fost prins din nou la sfârșitul acelui an.

Un prizonier ISIS eliberat de jihadiști a declarat că jurnalistul a fost torturat mai multe săptămâni la rând și a încercat să fugă.

 

„Supraveghetorul a văzut că John Cantlie s-a eliberat și Foley ar fi putut să scape, dar a renunțat la idee”, a declarat Javier Espinosa, un jurnalist spaniol eliberat de ISIS.

Sora lui John, Jessica Cantlie, a făcut de multe ori apel direct la militanți, în speranța că aceștia îl vor elibera.

foto: youtube.com

Inchide