Valentin Vidu
03.03.2016
Internațional

Justiția moldoveană refuză să îl elibereze din arest pe fostul premier Vlad Filat

Justiția moldoveană refuză să îl elibereze din arest pe fostul premier Vlad Filat
Un tribunal de la Chișinău a refuzat eliberarea din custodie a fostului premier și lider al Partidului Liberal-Democrat din republica Moldova (PLDM), Vlad Filat, acuzat de corupție, respingând "garanții personale" oferite de cinci deputați din cadrul formațiunii.

„Curtea a analizat solicitarea deputaților (privind eliberarea lui Filat în schimbul unor garanții personale) și cererea prin care avocații contestau ca nefondată solicitarea procurorului”, a declarat miercuri, după audiere, procurorul de caz Adriana Bețișor, citată de agenția rusă Tass.

Tribunalul a prelungit marți, cu 30 de zile, detenția provizorie a lui Filat.

Deputați din cadrul PLDM consideră că tribunalul nu are motive să-l țină pe Filat în custodie atât timp cât nu-i este dovedită vinovăția.

„Am cerut înlocuirea măsurii reținerii (lui Filat), în baza unor garanții personale din partea a cinci deputați. Nu s-au făcut progrese în acest caz. Filat nu a fost condamnat. Are dreptul să stea cu familia sa. Credem că eliberarea sa nu va avea vreun impact asupra anchetei”, a declarat pentru presă Vadim Pistrinciuc, vicepreședintele PLDM.

Procurorii îl suspectează pe Filat că este implicat în scandalul extrem de mediatizat al „dispariției” sumei de peste un miliard de dolari din sectorul bancar moldovean, care a provocat proteste ale opoziției în întreaga țară.

Fostului premier i-a fost ridicată imunitatea de deputat și a fost arestat în Parlament pe 15 octombrie, ceea ce a dus la prăbușirea Alianței pentru Integrarea Europeană (AIE), din care făceau parte PLDM, Partidul Democrat din Republica Moldova (PDM) și Partidul Liberal din Republica Moldova (PLDM).

Filat a respins acuzațiile care i se aduc. El susține că Vladimir Plahotniuc, primvicepreședintele PLDM, se află în spatele arestării. Presa moldoveană îl prezintă pe Plahotniuc ca fiind cel mai influent oligarh din fosta republică sovietică.

Proteste de stradă au izbucnit după ce Parlamentul l-a învestit pe Pavel Filip, din partea PDM, în funcția de premier și a validat un nou Guvern. Protestatari furioși au pătruns în sediul Legislativului, cerând demisia noului Executiv și alegeri parlamentare anticipate.

Noile autorități au inițiat o serie de proiecte cu privire la politica prețurilor, lupta împotriva corupției și restabilirea ordinii în țară.

×
Inchide