Kievul acuză Moscova că a lansat o campanie de propagandă pentru a-și justifica „agresiunea” din Ucraina

Kievul acuză Moscova că a lansat o campanie de propagandă pentru a-și justifica agresiunea din Ucraina
Publicat: 31/05/2014, 15:29
Actualizat: 06/06/2014, 13:27

După luptele sângeroase de la începutul săptămânii din aeroportul internațional din Donețk, ciocnirile s-au multiplicat între rebeli și forțele loiale guvernului în regiune, unde două echipe de observatori internaționali ai OSCE sunt date dispărute.

Moscova denunță o „operațiune punitivă” a Kievului și cere încetarea operațiunilor militare în vederea unui dialog cu separatiștii.

„Kremlinul nu încetează să facă declarații bazate pe emoție și să inventeze informații având ca obiectiv să susțină agresiunea rusă”, a denunțat ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Andrei Deșcița.

„Campania masivă de informare lansată în ultimele zile de Kremlin împotriva operațiunii antiteroriste, un un discurs dublu și informații false, arată un lucru: este ultima șansă pentru Rusia de a încerca să influențeze opinia publică internațională”, a adăugat el într-un articol publicat în cotidianul anglofon Kyiv Post.

Șeful diplomației ruse Serghei Lavrov l-a sunat încă o dată pe omologul său american John Kerry pentru a-i cere să convingă Kievul să înceteze ofensiva în est.

Vladimir Putin și-a multiplicat în ultimele zile apelurile în același sens în discuții telefonice cu mai mulți lideri occidentali, între care președintele francez François Hollande vineri.

Moscova a acuzat vineri armata ucraineană că nu respectă Convenția de la Geneva din 1949 privind protecția civililor folosindu-și „deliberat” mijloacele militare împotriva populației și a propus un „ajutor umanitar” estului, explicînd că primește apeluri de ajutor.

„Să furnizezi arme pe de o parte și medicamente pe de altă parte este cel puțin contradictoriu”, a denunțat Deșcița.

Deoarece NATO a apreciat că Rusia și-a retras deja două treimi din trupe de la frontiera ucraineană, Kievul denunță prezența cetățenilor ruși printre insurgenți și echipamentele lor rusești. Washingtonul s-a declarat îngrijorat de sosirea unor persoane înarmate din Cecenia, o republică din Caucazul rusesc cu majoritate musulmană.

Separatiștii au afirmat că majoritatea celor aproximativ 40 de victime ale confruntărilor de pe aeroportul din Donețk sunt de naționalitate rusă.

În opinia șefului diplomației ucrainene, Rusia încearcă să submineze legitimitatea lui Petro Poroșenko, ales din primul tur la 25 mai. Miliardarul prooccidental se va întâlni cu președintele american Barack Obama în Polonia, miercuri, înainte de a participa la ceremoniile organizate în Franța cu ocazia Zilei Debarcării la 6 iunie, în prezența lui Putin. Noul președinte ucrainean va fi învestit în funcție la 7 iunie.

Obama vrea „să îi transmită direct președintelui ales Poroșenko angajamentul său” față de Ucraina, a precizat consilierul său adjunct pentru securitate națională, Ben Rhodes.

Poroșenko a declarat că vrea să dialogheze cu Moscova, dar în același timp a promis mai multă fermitate față de separatiști.

Kievul și-a intensificat deja în această săptămână ofensiva din estul țării, soldată cu peste 200 de morți – militari, separatiști și civili – de la începutul ei, la 13 aprilie.

Autoritățile ucrainene au afirmat că au câștigat teren în fața insurgenților, dar luptele sunt din ce în ce mai numeroase și mai violente, iar anarhia a cuprins o mare parte din regiune, între care și capitala Donețk.

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a pierdut contactul cu două dintre echipele sale în regiune: cu una de luni în regiunea Donețk, iar cu alta de joi în Lugansk, fiind vorba în total de opt observatori.

Ciocniri sporadice au avut loc din nou în noaptea de vineri spre sâmbătă. La Donețk, separatiștii au atacat de două ori militarii ucraineni care păzesc aeroportul, fără succes și fără victime din partea armatei, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al forțelor ucrainene.

Grănicerii au anunțat trei răniți într-un asalt al insurgenților asupra uneia dintre unitățile lor în regiunea Lugansk.

În plus, Ucraina se confruntă cu riscul unei întreruperi a gazului rusesc începând de marți. În cadrul negocierilor de vineri de la Berlin, Kievul a anunțat reglementarea unei părți a datoriei sale (786 de milioane de dolari din totalul de 3,5 miliarde).

Noi discuții sunt prevăzute pentru luni la Bruxelles pe tema prețului, fixat la un nivel fără echivalent de la sosirea la putere a prooccidentalilor și pe care autoritățile ucrainene îl refuză categoric.

Europenii se tem de perturbarea aprovizionării lor cu gaz rusesc, care tranzitează parțial teritoriul ucrainean.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață