VIDEO | Klaus Iohannis a ajuns la Kiev. „Această agresiune ilegală a Rusiei trebuie să înceteze”. Șeful statului îi însoțește pe Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Mario Draghi în capitala Ucrainei

Publicat: 16/06/2022, 08:09
Actualizat: 16/06/2022, 13:57

Președintele României, Klaus Iohannis, îl însoțește pe omologul său francez, Emmanuel Macron, într-o vizită în capitala Ucrainei. Oficial, Administrațiile prezidențiale nu au comunicat anterior vizita, însă un parlamentar ucrainean a spus că Emmanuel Macron, cancelarul german, Olaf Scholz, premierul italian Mari Draghi și Klaus Iohannis sunt așteptați, joi, la Kiev.

UPDATE ora 13:00: Klaus Iohannis, după vizita la Irpin: Nu există cuvinte să descrii tragedia inimaginabilă și distrugerile oribile pe care le-am văzut. Klaus Iohannis a făcut un nou apel ca militarii ruși care se fac vinovați de crimele și distrugerile din Ucraina să fie aduși în fața justiției internaționale.

„Nu există cuvinte să descrii tragedia inimaginabilă și distrugerile îngrozitoare pe care le-am văzut astăzi în Irpin. Fac un nou apel ferm ca toți rușii responsabili să fie trași la răspundere de justiția penală internațională, pe care România o susține pe deplin”, a scris Klaus Iohannis pe Twitter, după vizita la Irpin.

UPDATE 11:45: Cei patru lideri vor avea convorbiri oficiale cu Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, urmând să susțină o conferință de presă la finalul discuțiilor (aproximativ ora 15:00, ora României), a anunțat Administrația Prezidențială.

UPDATE 10:47: Șeful statului a ajuns la Kiev. Administrația prezidențială a publicat direct, fără a anunța agenda, imagini de la sosirea în Kiev. Vizită în Ucraina, alături de Președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, Cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz, și Președintele Consiliului de Miniștri ai Republicii Italiene, Mario Draghi, se arată pe site-ul Palatului Cotroceni.

Președintele României, Klaus Iohannis, a scris, joi, pe Twitter, când a ajuns în gara din Kiev că agresiunea Rusiei în Ucraina trebuie să înceteze. În Kiv azi alături de colegii mei europeni: cancelarul Olaf Scholz, președintele Franței, Emmanuel Macron, de premierul Italiei Mario Draghi pentru a arăta sprijinul nostru puternic și solidaritatea deplină cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski și cu poporul ucrainean. Această agresiune ilegală a Rusiei trebuie să înceteze”, spune Iohannis, pe Twitter.

UPDATE 10:18: Șeful statului se va afla în Capitala Ucrainei după ora 11.00, potrivit surselor digi24.ro.

După ce l-a întâmpinat oficial pe președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, miercuri, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, Klaus Iohannis ar putea merge împreună cu șeful statului francez la Kiev.

Joi este a 113-a zi de la debutul războiului în Ucraina.

„Cei trei mușchetari”

Un parlamentar din Ucraina a anunțat că președintele României, Klaus Iohannis, se va alătura delegației alcătuite din președintele Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și premierul italian Mario Draghi și va merge joi la Kiev, potivit Mediafax.

„Cei trei mușchetari. Președintele Macron, cancelarul Scholz și prim-ministrul Draghi vor vizita Kievul joia aceasta. Iar ca d’Artagnan, președintele României, Iohannis”, scrie pe Twitter, Oleksiy Goncharenko, membru al Parlamentului Ucrainei.

Cancelarul german Olaf Scholz va călători la Kiev împreună cu omologii săi din Franța și Italia, înainte de summitul G7 de la sfârșitul lunii iunie, a relatat sâmbătă ziarul german Bild am Sonntag conform Reuters, care a a citat surse guvernamentale franceze și ucrainene.

Oficial, nici Palatul Cotroceni, nici Palatul Elysee nu au transmis o agendă a zilei.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a ajuns marți în România, iar miercuri, a vizitat, alături de Klaus Iohannis, Baza Mihail Kogălniceanu, apoi a plecat la Chișinău, unde s-a întâlnit cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

La Kiev și în alte zone din Ucraina au fost deja în vizită, de la debutul războiului, și alți președinți și înalți oficiali europeni și americani. Președinții Poloniei, Lituaniei, Letoniei și Estoniei au mers în Ucraina. Liderii celor patru țări NATO au transmis un mesaj puternic, de sprijin politic și asistență militară. De asemenea, ei au punctat investigațiile despre presupusele crime de război rusești, inclusiv masacrul civililor. Cei patru președinți au vizitat Borodyanka, unde au fost găsite dovezi ale atrocităților, după ce trupele ruse s-au retras, pentru a se concentra asupra estului țării.

Secretarul de stat american Antony Blinken a vizitat Kievul, la 60 de zile de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, apoi a plecat către Polonia, de unde și ținut o conferință despre situația actuală din Ucraina. Blinken a susținut, după vizita la Kiev, că Rusia a eșuat în obiectivele sale de război și că Ucraina este oricum învingătoare. Călătoria lui Blinken și a secretarului Apărării din SUA a fost cea mai mare vizită americană în capitala Ucrainei, de când a început invazia lui Putin. Prima Doamnă, Jill Biden, a fost și ea în Ucraina într-o vizită surpriză, unde s-a întâlnit cu soția președintelui Volodimir Zelenski, Olena Zelenska.

Și Ursula von der Leyen a ajuns în 11 iunie la Kiev, de unde a transmis: Vom evalua progresul înregistrat de Ucraina pe calea europeană.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase