Kurzii îndeamnă la proclamarea autonomiei în sud-estul Turciei

Redactor:
Valentin Vidu
Kurzii îndeamnă la proclamarea autonomiei în sud-estul Turciei
Grupări kurde care au participat la o reuniune în sud-estul Turciei au îndemnat duminică la proclamarea autonomiei, în timp ce în regiune aveau loc confruntări violente, iar armata turcă avansa în cadrul unei operațiuni în domeniul securității în care afirmă că a ucis peste 200 de militanți kurzi.

Congresul Popular Democratic (DTK), care reunește organizații nonguvernamentale (ONG) kurde, a lansat acest îndemn la autonomie la finalul acestei reuniuni de două zile, la Diyarbakir, relatează Reuters în pagina electronică.

„Rezistența legitimă a poporului nostru față de politicile care degradează problema kurdă reprezintă în mod esențial un îndemn și o luptă pentru autoguvernare locală și pentru democrație locală”, se arată în rezoluția adoptată de reuniune, intitulată „Declarație referitoare la o soluție politică privind autoguvernarea”.

Participanții îndeamnă în această declarație la crearea unei regiuni autonome din care să facă parte mai multe provincii care se învecinează cu Diyarbakir și care să țină cont de afinități culturale, economice și geografice.

Îndemnul ar putea să conducă la o escaladare a conflictului dintre kurzi și Guvernul turc, în contextul în care Ankara se opune cu înverșunare creării unui stat kurd.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a subliniat duminică, într-un discurs, că Turcia nu va permite niciodată formarea altui stat în interiorul frontierelor sale.

„Acum ei vorbesc despre împărțirea pământului nostru în această țară. Cu voia lui Allah, nu vom permite niciodată vreo operație asupra unității țării noastre”, a declarat el.

Premierul turc Ahmet Davutoglu (foto) și-a anulat o reuniune planificată pentru sâmbătă cu Partidul Democratic Popular (HDP, prokurd), apreciind că politica acestuia este înrădăcinată în violență, în timp ce forțele guvernamentale turce continuau o operațiune în domeniul securității în partea de sud-est a țării, cu populație majoritar kurdă.

Armata a anunțat duminică, într-un comunicat, că peste 200 de militanți kurzi au fost uciși în ultimele două săptămâni.

Imagini televizate prezentau tancuri care efectuau tiruri și explozii la Cizre, un oraș situat în provincia Sirnak (sud-est), unde au fost impuse restricții de circulație în urmă cu 13 zile.

Trei militari au fost uciși în oraș, într-un atac cu bombă comis de către gruparea militantă PKK, a anunțat armata duminică.

Turcia a fost alarmată de cuceririle teritoriale ale kurzilor în războiul civil din Siria și se teme că acestea ar putea incita la separatism în rândul minorității kurde turce.

Ankara a încercat, în ultimele trei decenii, să pună capăt unei insurecții a luptătorilor din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat o organizație teroristă de către Statele Unite și Uniunea Europeană (UE).

Un armistițiu încheiat în urmă cu doi ani între militanții kurzi și Ankara s-a prăbușit în iulie, fapt care a condus la reizbucnirea acestui conflict vechi de 30 de ani, soldat cu peste 40.000 de morți.

Principalele sindicate și camere profesionale din Turcia au îndemnat la o grevă de o zi în Turcia, marți, pentru a cere pacea și în semn de protest față de operațiunile militare ale Guvernului în sud-estul Anatoliei.

FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
ADEVĂRUL despre familia lui Culiță Sterp. Nu au fost dintotdeauna bogați. Ce s-a întâmplat când...
Soția lui Michael Schumacher a scos la vânzare vila de lux din Elveția! Motivul deciziei...
Cum vor arăta noile tramvaie ale Bucureștiului. Sunt produse în România, 100 vor fi cumpărate...
OMS trage un semnal de alarmă privind "super-bacteriile". Bacteriile rezistente la antibiotic ar putea ucide...
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Expert în vaccinuri: Vaccinarea în masă ar putea fi „un pas mic împotriva virusului și...
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Surpriză mare la Kaufland, se vinde din nou produsul de care românii au fost îndrăgostiți....
BOMBĂ! Cătălin Moroșanu, despre cine va câștiga Survivor România. Anunțul surpriză ai Faimosului
Adevărul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”, dezvăluit. Puțini se așteptau la asta
ULTIMA ORĂ! O moarte fulgerătoare. Din păcate, medicii nu au mai avut ce face. Ştirea...
10 fructe și legume pe care nu merită să le cumpărăm BIO. Recomandarea Mihaelei Bilic
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Anunţul Apple la care nu se aştepta nimeni. Pun la cale un nou produs, realizat...
×