La ce gest a recurs un canotor sirian pentru a ajunge în Grecia. „Am crezut că o să mor”

La ce gest a recurs un canotor sirian pentru a ajunge în Grecia. „Am crezut că o să mor
Publicat: 22/12/2015, 18:03

Ameer Mehtr, un fost canotor care s-a antrenat cu echipa națională de canotaj a Siriei, a explicat că a luat această decizie radicală din cauză că nu a avut suficienți bani pentru a plăti contrabandiștilor care să-i asigure transportul pe Marea Egee din Turcia în Grecia. Din cauza războiului civil din Siria care durează de mai bine de patru ani, familia sa și-a pierdut casa, rămând fără niciun ajutor financiar.

Mehtr și-a dat seama atunci că singura lui șansă de a intra în Europa era să traverseze înot Marea Egee pe o distanță de patru mile (circa opt kilometri) pentru a ajunge din Turcia în insula Samos din Grecia. Majoritatea imigranților plătesc între 1.500 și 2.000 de euro de persoană traficanților pentru un loc în bărci supraaglomerate în încercarea disperată de a traversa Mediterana pe ruta Turcia-Grecia.

Tânărul refugiat a petrecut circa patru luni pregătindu-se pentru călătoria către Europa, antrenându-se aproape zilnic cu un antrenor de canotaj în regiunea de coastă din capitala libaneză, Beirut, unde a locuit din luna mai după ce a emigrat din Siria.

Însă abia în luna septembrie, Mehtr s-a simțit pregătit să traverseze Marea Mediterană, după ce a studiat hărți cu Marea Egee ca să găsească o rută cât mai scurtă între Turcia și insula Samos pe care să o parcurgă. Într-o noapte, și-a început călătoria maritimă în apropiere de orașul portuar Guzelcamli, din vestul Turciei, după ce a trebuit să alerge mai mult de oră pentru a scăpa de polițiștii turci care înconjuraseră plaja în căutarea traficanților de persoane care promiteau imigranților transportul maritim spre Europa.

Deja epuizat, fiind amenințat de riscul de a fi prins de polițiștii turci, Ameer s-a văzut obligat să intre în mare și să înceapă să înoate, purtând doar piese de echipament strict necesare.

Câteva bunuri personale, printre care un telefon și dispozitive de stocare de date care conțineau fotografii cu familia sa, și le-a legat de talie. De asemenea, și-a mai luat câteva brioșe învelite în folie protectoare – singura sursă de energie și hrană în timpul călătoriei.

„În fiecare secundă din călătorie am crezut că o să mor”, a declarat Ameer pentru The Sunday Times, într-un centru de azilanți din Suedia.

„Dar am continuat. M-am tot uitat la stâncile din fața mea și mi-am tot zis «Acolo se află viitorul meu»”, a adăugat acesta.

Cu puține șanse, Mehrt a ajuns, în cele din urmă, pe insula Samos, unde a fost fotografiat stând triumfător pe plajă cu brațele ridicate și având un zâmbet larg pe față. Dar drumul său nu se încheiase, fiind nevoit să mai parcurgă șapte mile (peste 11 kilometri) pentru a ajunge într-un port unde a putut să se înregistreze, în mod oficial, ca refugiat în Europa. El a locuit mai bine de o lună în tabere de refugiați din țări europene și a călătorit în trenuri pline de imigranți pentru a ajunge, în cele din urmă, în Suedia.

Ameer trăiește în prezent într-un centru de azilanți în Suedia, susținând că povestea sa nu este, cu siguranță, unică.

„Nu sunt singurul care a făcut această călătorie – sunt mult mai mulți oameni care au ajuns în Europa înotând”, susține Ameer.

„Avem o pagină de Facebook și, din patul meu din Suedia, le-am spus multora cum să se pregătească și cum să gândească dacă vor să facă această tranziție … Dar acum nimeni nu mai înoată, apa e prea rece”, a mărturisit Ameer.

Peste un milion de imigranți au ajuns în Europa în cursul anului 2015, a anunțat marți Organizația Internațională pentru Migrație (OIM). Cei mai mulți dintre aceștia, peste 800.000, au ajuns din Turcia în Grecia, traversând Marea Egee. În total, 3.695 de migranți s-au înecat sau sunt dați dispăruți în 2015, potrivit OIM.

Majoritatea imigranților s-au îndreptat către Germania, cea mai afectată de criza migrației, confruntată cu peste un milion de solicitări de azil, și Suedia, unde s-au înregistrat aproximativ 150.000 de astfel de cereri.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent și cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forțele opoziției și grupuri teroriste, inclusiv organizația sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak și Siria / Stat Islamic în Irak și Levant). Bilanțul conflictului depășește 250.000 de morți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Resturile unei rachete abandonate în spațiul cosmic de 15 ani au trecut pe lângă un...