La urne pentru Brexit, partea a doua. Mizele alegerilor anticipate din Marea Britanie

La urne pentru Brexit, partea a doua. Mizele alegerilor anticipate din Marea Britanie
Publicat: 18/04/2017, 20:02

Premierul britanic Theresa May a anunțat că va înainta miercuri solicitarea de organizare a alegerilor anticipate pentru data de 8 iunie 2017, către Camera Comunelor, unde măsura trebuie aprobată cu o majoritate de două treimi. Ultimele alegeri generale din Marea Britanie au avut loc în 2015, fiind câștigate de conservatori, însă acum May spune că este nevoie de anticipate, pentru că opoziția nu îi susține planurile privind Brexit-ul, în ciuda referendumului din 2016.

Partidele de opoziție – laburiști, UKIP, liberal-democrații și naționaliștii scoțieni – au anunțat deja că sunt de acord cu alegerile anticipate, începând deja declarațiile electorale anti-Brexit și anti-conservatori. După ce laburiștii au anunțat că vor vota pentru alegeri anticipate în Parlamentul britanic, declanșarea acestei proceduri este ca și asigurată, Parlamentul urmând să fie dizolvat pe data de 3 mai.

„Să eliminăm riscul nesiguranței și instabilității”, a spus May, care a adăugat că a luat această măsură cu reținere, dar că se va lupta pentru ea, conform The Guardian.

May a arătat că nu există unitate politică în ce privește Brexit, iar laburiștii au anunțat că vor vota împotriva acordului final, liberal-democrații vor să blocheze procedurile parlamentare iar partidul scoțian SNP se opune planului guvernamental. De asemenea, o parte din Camera Lorzilor, care este compusă din persoane nealese prin vot, a anunțat că se va opune.

„Dacă nu ținem alegeri generale acum, jocul lor politic va continua”, a mai spus Theresa May.

„Vara trecută, după ce țara a votat să părăsească UE, Marea Britanie a avut nevoie de siguranță, stabilitate și o conducere puternică și de când am devenit premier, guvernul a livrat exact aceste lucruri. În ciuda predicțiilor despre un pericol financiar și economic imediat, după referendum am văzut că încrederea consumatorilor a rămas ridicată, un număr record de locuri de muncă și o creștere economică ce a depășit toate așteptările. Marea Britanie părăsește UE și nu există cale de întoarcere. Și privind spre viitor, guvernul are planul potrivit pentru negocierea noii noastre relații cu Europa”, a declarat Theresa May.

Vorbind despre Brexit, May a mai declarat: „Este abordarea corectă și este în interesul național. Dar celelalte partide politice se opun. În acest moment cu o semnificație enormă, ar trebui să fie unitate în Westminster, dar în loc de asta este divizare. Țara a venit împreună, dar Westminster nu”.

„Oponenții noștri cred că dacă majoritatea guvernamentală este atât de mică, hotărârea noastră va slăbi și ei vor putea să ne forțeze să schimbăm direcția. Se înșală. (…) Ce fac ei pune în pericol munca pe care trebuie să o facem pentru a ne pregăti de Brexit acasă și slăbește poziția de negociere a guvernului cu Europa”, a mai spus May.

Declarațiile lui May vin însă ca o sucire la 180 de grade față de declarațiile sale anterioare, când a repetat mereu că nu intenționează să declanșeze alegerile anticipate.

Cum afectează anticipatele Brexitul

Procedura de Brexit a fost declanșată oficial de guvernul Marii Britanii pe 29 martie, prin activarea articolului 50 din Tratatul UE de la Lisabona, astfel că Marea Britanie are la dispoziție doi ani, până în aprilie 2019, să negocieze cu UE un acord de ieșire din Uniune, care trebuie aprobat de fiecare stat membru în parte, fiecare având drept de veto pe condițiile de ieșire din UE a Marii Britanii. Cu alte cuvinte, alegerile anticipate nu pot influența în vreun fel această procedură, decât în măsura în care Theresa May, dacă le câștigă, are un „spate” politic intern și mai puternic în Parlament, pentru liniile de negociere cu UE. În prezent, opoziția se declară în dezacord cu propunerile lui May în negocierile cu UE, iar un vot popular în favoarea conservatorilor le poate scădea legitimitatea contestațiilor, însă nu garantează asta.

„Nu a mers bine pentru premierul grec și pentru campania sa anti-austeritate și este greu de crezut că va face vreo diferență în negocierile pe Brexit. Dacă sondajele de opinie sunt corecte, o majoritate și mai mare a conservatorilor i-ar da Theresei May un mandat mai puternic și mai clar de negociere. Dar din perspectiva multora din UE, asta ar însemna o șansă mai mică pentru Brexit-eri să ridice probleme, și nu o șansă mai mare pentru UK de a obține concesii mai mari”, arată un analist al BBC.

Analiza Deutsche Bank: anticipatele nu duc la hard Brexit, ci la unul îndelung, însă care reduce șansele de prăbușire a UK

După anunțul Theresei May, lira sterlină a crescut puternic, atingând un maxim al ultimelor două luni. Lumea finanțelor pare să agreeze planul Theresei May, iar o analiză a Deutsche Bank, care are una dintre pozițiile cele mai pesimiste privind lira sterlină, arată de ce – banca anunțând că își va revizui pozitiv pozițiile pe lira sterlină:

„Nu vedem aceste alegeri ca pe un mandat pentru hard Brexit. În schimb, considerând că sondajele de opinie actuale sunt corecte, ar trebui să rezulte într-o majoritate conservatoare mai mare. Acest lucru va avea trei implicații, în opinia noastră. Prima, va transforma deadline-ul pentru un Brexit curat, fără o tranziție îndelungă din 2019, mult mai puțin presant, ținând cont că nu vor mai fi alegeri generale anul următor. A doua, va dilua influența parlamentarilor care susțin un hard Brexit, întărind poziția politică internă a Guvernului și permițând un compromis mai timpuriu asupra solicitărilor esențiale ale UE pentru un acord de tranziție. A treia, întărește poziția de negociere a primului-ministru, care în ultimele săptămâni s-a aliniat clar cu abordarea europeană a negocierii. Acest lucru va implica mai întâi un acord privind plățile pentru Brexit și ale aspecte ale divorțului, urmate de o perioadă lungă de tranziție în care se va ivi efectul final al Brexitului. Această abordare secvențială reduce riscul de prăbușire a negocierilor pe Brexit, precum și întărește mâna primului-ministru, pentru a urmări o retragere ordonată (și foarte îndelungă). Toate cele de mai sus reduc riscurile implicite asupra creșterii Marii Britanii în timpul negocierilor pe Brexit”.

Sondajele așază conservatorii lui May cu un avans confortabil pentru a câștiga o majoritate și mai mare

Sondajele plasează conservatorii Theresei May în fruntea opțiunilor electoratului britanic, cu 42%, în timp ce laburiștii au 27%. Totuși, aceste anticipate ar putea să răstoarne opțiunile de vot ale unora care votau pentru conservatori, pentru că există și printre ei oameni care se opun Brexitului, arată BBC.

Cel mai recent sondaj privind intențiile de vot a fost făcut de ICM la comanda The Guardian, în acest weekend, și arată astfel: conservatori 44%, laburiști 26%, UKIP 11%, liberal-democrați 10%, verzi 4%.

Media tuturor sondajelor recente, făcută de BBC, arată un scor de 43% pentru conservatori și de 25% pentru laburiști, adică un avans confortabil de 18% pentru Theresa May.

Într-un interviu pentru ITV, Theresa May a fost pusă să explice exact acest lucru, dacă declanșarea alegerilor anticipate nu reprezintă doar un gest politic cinic de a profita de avantajul conservatorilor în sondaje.

„De când am devenit prim-ministru, am livrat stabilitate și mai ales ne-am suflecat mânecile, ne-am făcut treaba, am spus că vom realiza Brexit-ul. Am făcut acel prim pas absolut crucial, care era activarea articolului 50. Nu mai există cale de întoarcere acum. Marea Britanie va părăsi UE. Cred, sper că oamenii vor vedea că sunt cineva căruia îi place să își facă treaba și să o ducă la bun sfârșit și vreau să fac asta în viitor. Să aduc un succes real al Brexitului (…). Cred că pot face asta cu o mână mai puternică de negociere în Europa și cu sprijinul poporului britanic la alegeri”, și-a explicat Theresa May gestul.

„Este clar că în Camera Lorzilor va exista o determinare să ducă o campanie de gherilă. Este de asemenea clar că Partidul Național Scoțian va face orice îi stă în putere să se poarte precum un huligan parlamentar pentru a întrerupe acest proces. Nu vor putea să reziste însă în fața mandatului unei victorii în alegerile generale, pe care sunt absolut sigur că Theresa o va asigura. Vor trebui să respecte atât leadership-ul, cât și votul popular”, a declarat conservatorul Michael Gove, fostul șef al campaniei „Leave”, în favoarea Brexitului, de la referendumul din 2016.

„Alegerile către care ne îndreptăm sunt un mandat pentru hard Brexit. De fapt, este un Brexit referendum partea a doua”, a spus și lordul Stewart Wood, fost consilier al liderilor laburiști Gordon Brown și Ed Milliband.

Opoziția vrea și ea anticipate, deși atacă gestul lui May

Prima reacție a opoziției a venit din partea liberal-democraților, care au anunțat că sunt de acord cu aceste alegeri anticipate. „Aceste alegeri sunt șansa de a schimba direcția țării noastre. Dacă vreți să evitați un Brexit dur și dezastruos. Dacă vreți să păstrați Marea Britanie în piața unică. Dacă vreți o Mare Britanie care este deschisă, tolerantă și unită, asta este șansa voastră”, a declarat Tim Farron, liderul liberal-democraților.

Și liderul laburiștilor, Jeremy Corbyn, a anunțat că partidul său va vota pentru alegeri anticipate.

„Salut decizia premierului de a da britanicilor șansa să voteze pentru un guvern care va pune interesele majorității pe primul loc. Laburiștii vor oferi țării o alternativă eficientă la un guvern care a eșuat să reconstruiască economia, a livrat standarde de viață în cădere și reduceri dăunătoare școlilor și sistemului de sănătate. În ultimele săptămâni, laburiștii au stabilit politici care oferă o alternativă clară și credibilă pentru țară. Așteptăm cu interes să arătăm cum laburiștii vor lupta pentru poporul britanic”, arată Corbyn în declarația sa.

Reacția lui Nicola Sturgeon, liderul SNP, partidul scoțienilor: „Acest anunț este una dintre cele mai extraordinare schimbări de direcție din istoria politică recentă și arată că Theresa May pune din nou interesele partidului său mai presus de cele ale țării. Ea pariază în mod clar pe faptul că Partidul Conservator poate câștiga o majoritate și mai mare în Anglia, ținând cont de haosul din Partidul Laburist. (…) Asta înseamnă că acestea vor fi – mai mult ca niciodată – niște alegeri despre apărarea Scoției în fața unui guvern conservator de dreapta, obsedat de austeritate, lipsit de un mandat în Scoția, dar care acum crede că poate face orice și să scape. În ce privește Scoția, aceasta este o eroare politică imensă din partea primului-ministru”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata