Laszlo Tokes a predat Bisericii Reformate medalia „Steaua României”: Cine vrea să o ia să vină la Timișoara

Laszlo Tokes a predat Bisericii Reformate medalia Steaua României: Cine vrea să o ia să vină la Timișoara
Publicat: 15/12/2013, 16:58
Actualizat: 01/02/2019, 10:39

Europarlamentarul Laszlo Tokes a predat, duminică, Bisericii Reformate din Timișoara medalia „Steaua României” în grad de Cavaler și ordinul prin care i-a fost conferită, spunând că, dacă vreo persoană dorește să îi ia înapoi distincția, să meargă la Timișoara, transmite corespondentul MEDIAFAX

Tokes a făcut referire, duminică, într-o conferință de presă susținută la sediul Bisericii Reformate din Timișoara, unde a izbucnit Revoluția din Decembrie 1989, la distincția „Steaua României” în grad de Cavaler, primită în anul 2009 de la președintele Traian Băsescu.

„Să vină la Timișoara, dacă vrea cineva să ia înapoi distincția «Steaua României» în grad de Cavaler”, a spus Tokes.

El a predat Bisericii Reformate din Timișoara, pentru a le păstra, atât medalia, cât și ordinul de conferire a acestei distincții, semnat de președintele Traian Băsescu în anul 2009.

Tot duminică, la sediul Bisericii Reformate din Piața Maria, chiar sub fereastra de unde pastorul Laszlo Tokes îndemna lumea să înceteze să îl mai susțină, în 15 decembrie 1989, au fost depuse coroane de flori în memoria celor care s-au jertfit la Revoluție.

În decembrie 2009, la 20 de ani de la Revoluție, președintele Traian Băsescu l-a decorat pe Laszlo Tokes cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler.

În 27 iulie anul acesta, Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universității de Vară „Balvanyos”, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască „un sistem de cooperare națională”, astfel încât să ofere „protectorat” Transilvaniei, „așa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.

În replică, președintele Traian Băsescu a declarat, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului (Harghita), că „nu își merită calitatea de cetățean român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat”. Participanții la seminariile Universității de Vară de la Izvoru Mureșului au cerut atunci retragerea distincțiilor acordate de statul român „extremiștilor maghiari” din România, făcând referire la europarlamentarul Laszlo Tokes, decorat cu Ordinul Național „Steaua României”.

La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat atunci că îl va informa în scris pe președintele Traian Băsescu că va contrasemna un eventual decret de retragere a distincției acordate lui Tokes, Ordinul Național „Steaua României”.

În noiembrie, membrii Consiliului de Onoare al Ordinului „Steaua României” au decis să propună președintelui Traian Băsescu retragerea distincției oferite europarlamentarului, declara Ionel Haiduc, președintele Academiei Române.

Ulterior, președintele Traian Băsescu declara că așteaptă raportul Consiliului de Onoare al Ordinului „Steaua României” înainte de a decide retragerea sau nu a distincției acordate lui Tokes, menționând că nu dorește repetarea istoriei din cazul Corneliu Vadim Tudor.

Întrebat dacă îi va retrage Ordinul „Steaua României” europarlamentarului Laszlo Tokes, așa cum recomandă Consiliul, Băsescu răspundea că dorește să vadă motivarea și că procesul nu este unul simplu.

„Trebuie să facă un raport argumentat. Eu nu spun că ceea ce a făcut Laszlo Tokes este un lucru care să ne placă, este admisibil. Nu spun că este, dar am o experiență. Vezi cazul Vadim Tudor. Vă aduceți aminte când am vrut să-i retrag Ordinul „Steaua României” lui Vadim Tudor? S-a emis hotărârea membrilor Ordinului, s-a făcut o argumentație pentru asta, un raport. (…) După care Vadim Tudor a atacat în instanță acel document cu argumentele pentru ridicarea decorației și Administrația Prezidențială a pierdut. Eu emisesem decretul în baza acelui raport al Consiliului. În instanță a fost anulată aplicarea decretului. Nu o să repet asta fără să fiu foarte atent. A fost singurul decret anulat în instanță în 9 ani de mandat”, spunea Băsescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
Alimentul-minune pe care japonezii îl mănâncă înainte de a merge la somn. Se trezesc fericiți...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Marea Britanie îşi întăreşte legislaţia împotriva pornografiei deepfake
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
INTERZIS total pentru cei care stau la APARTAMENT. Regula obligatorie pentru ziua de 1 Mai
Capii lumii interlope, la priveghiul lui Costel Corduneanu. Hotelurile din Iași nu mai au camere
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU