Le Monde: NSA a interceptat milioane de comunicații telefonice în Franța. Ministrul francez de Externe l-a „convocat imediat” pe ambasadorul Statelor Unite la Paris

Le Monde: NSA a interceptat milioane de comunicații telefonice în Franța. Ministrul francez de Externe l-a convocat imediat pe ambasadorul Statelor Unite la Paris
Publicat: 21/10/2013, 11:48

UPDATE Laurent Fabius anunță convocarea „imediată” a ambasadorului american la Paris

Ministrul francez al Afacerilor Externe, Laurent Fabius, a anunțat luni că l-a „convocat imediat” pe ambasadorul Statelor Unite la Paris, după informațiile potrivit cărora Agenția de Securitate Națională americană NSA a interceptat masiv comunicațiile în Franța, relatează AFP.

„L-am convocat imediat pe ambasadorul Statele Unite care va fi primit în această dimineață la Quai d’Orsay”, a declarat Fabius la sosirea la o reuniune europeană în Luxemburg.


Agenția americană de contraspionaj NSA a interceptat masiv comunicațiile telefonice ale cetățenilor francezi, dezvăluie, luni, cotidianul Le Monde, citând documente ale fostului consultant al agenției Edward Snowden, relatează AFP.

Într-o perioadă de 30 de zile, între 10 decembrie 2012 și 8 ianuarie 2013, NSA a efectuat 70,3 milioane de înregistrări de date telefonice ale francezilor, precizează site-ul Lemonde.fr.

Aceste informații, dezvăluite în iunie de fostul consultant al agenției, Edward Snowden, descriu tehnicile folosite pentru captarea ilegală a secretelor sau a vieții private a francezilor, adaugă cotidianul.

NSA dispune de mai multe moduri de colectare, afirmă Le Monde. Când unele numere de telefon sunt folosite în Franța, ele activează un semnal care declanșează automat înregistrarea unor conversații. Această supraveghere recuperează, de asemenea, mesaje telefonice și conținutul lor în funcție de cuvinte cheie. În mod sistematic, NSA păstrează istoricul conversațiilor fiecărei ținte, precizează cotidianul.

Acest spionaj apare în cadrul programului cu numele de „US-985D”. Potrivit Le Monde, explicația exactă a acestei sigle nu a fost furnizată până în prezent de documentele lui Snowden sau de foști membri ai NSA. Ca o comparație, siglele folosite de NSA pentru același tip de interceptare în Germania sunt „US-987LA” și „US-987LB”, constată cotidianul.

Această serie de cifre ar corespunde cercului calificat de Statele Unite drept „a treia parte” căreia i-ar aparține Franța, Germania dar și Austria, Polonia sau Belgia.

„A doua parte” se referă la țările anglo-saxone apropiate de Washington, precum Marea Britanie, Canada, Australia și Noua Zeelandă, cunoscute sub numele de „Five Eyes”. „Prima parte” este formată din 16 servicii secrete americane.

Documentele oferă suficiente explicații pentru a considera că țintele NSA sunt atât persoane suspectate de legături cu activitățile teroriste, cât și persoane vizate pentru simpla lor apartenență la lumea de afaceri, politică sau la administrația franceză. Graficul NSA arată o medie a interceptărilor de trei milioane de date pe zi cu creșteri la aproape șapte milioane din 24 decembrie 2012 până în 7 ianuarie 2013, precizează cotidianul.

În plus, potrivit documentelor NSA obținute de Le Monde, agenția americană s-a interesat îndeaproape, între 1 și 31 ianuarie 2013, de adresele de mesagerie wanadoo.fr, fosta filială Orange, care numără încă 4,5 milioane de utilizatori, și alcatel.lucent.com, companie franco-americană de telecomunicații.

Ministrul francez de Interne, Manuel Valls, a calificat aceste informații drept „șocante” și a anunțat că se vor cere explicații Statelor Unite.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
S-a dat ordinul pentru TOATE FEMEILE, inclusiv din România. Noile reguli devin OBLIGATORII
Revenire de senzație pentru Chefi. Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu au început
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Satelitul care a orbitat Pământul nedetectat timp de 25 de ani